YKS’de barajın kalkması ile amaçlanan ne? YÖK açıkladı

Geçtiğimiz günlerde bir araya gelen Yükseköğretim Kurulu (YÖK) önemli bir karar alarak YKS sınavında baraj puanı kaldırdı. Artık YKS’ye giren hemen herkes tercih yapabilecek. Eğitim için kritik olan bu kararın işlevi hala tartışma korusu. YKS’de barajın kalkması son günlerin bir numaralı gündem maddesi. Bu konuda en yetkili ağız olan YÖK Başkanı Erol Özvar konuştu.

YKS’de barajın kalkması ile en temel amaçladıkları olgunun ‘daha çok kişinin tercih yapması’ olduğunu belirten Özvar, barajın kalkması ile iddia edildiği gibi sınavsız üniversitenin söz konusu olmayacağını veya kalitenin düşmesi gibi bir durum olmayacağını savundu.

YKS'de barajın kalkması

YKS’DE BARAJIN KALKMASI PUAN ÜSTÜNLÜĞÜ DEMEK

İddia edilenin aksine söz konusu düzenleme ile puan üstünlüğünün geldiğini savunan YÖK Başkanı Özvar;

, “Bu puan üstünlüğüne dayanan bir düzenleme. Dolayısıyla en yüksek puanı alabilen öğrenciler ancak programalara yerleşebilecek. Puanları tutmayanların kayıt yaptırma hakkı olmayacak. Tartışmayı bu çerçevede görmek lazım. Daha fazla öğrencinin aslında kontenjanlara ulaşılabilir olması lazım. Bu açıdan sistem aslında daha dinamik bir sürece girmiş oluyor” ifadelerini kullandı.

TARTIŞMALAR BİTMİYOR

Öte yandan eğitim uzmanları da konuyu enine boyuna tartışmaya devam ediyor. Kimi otoriteler söz konusu düzenleme ile uzun zamandır üzerinde durulan Mesleki Eğitim konusundan geri adım atıldığını savunuyor. MEB’in çok üzerine durduğu mesleki eğitimi seçmek bu şekilde zor olacak gibi görünüyor.

Öte yandan kimi eğitimciler barajın kaldırılmasını standartların da düşürülmesi olarak görüyor.

Tartışmalar YKS bitip, üniversite tercihleri başlayana kadar sürecek gibi görünüyor.

Bir Cevap Yazın Cevabı iptal et