Yalınayaklar Koleji – Yalınayaklar Koleji’nin İnanılması Zor Başarı Öyküsü

Yalınayaklar KolejiHindistan’ın Rajasthan bölgesinde bulunan sıra dışı bir okul… Çoğu okuma yazma bilmeyen köylü kadın ve erkekler; ancak kendi köylerinin güneş enerjisini üretmekle işe başlıyorlar. Sonra, diğer alanlarda kendi mühendislerini, sanatkarları, diş hekimlerini ve doktorlarını yetiştiriyor.

Hindistan’dan Afrika’nın yoksul ülkelerine doğru yayılan bu girişim hayal gücünü zorlayacak kadar enteresan gelişmeleri bize izletiyor.

Yalınayaklar Koleji, yarım asra yakın bir süredir kırsal kesimdeki yoksul toplulukların karşılaştığı zorluklara, onları kendi kendine yeterli ve sürdürülebilir kılmak amacıyla kalkınma çözümleri sunan ‘kar amacı gütmeyen’, karma bir sosyal girişimdir.

Bu ‘Yalınayaklı çözümler’ genel olarak kırsal kesimdeki kadınlar tarafından ve onlar aracılığıyla Yenilenebilir Enerjiye Erişim, Eğitim, Kadınların Ekonomik ve Dijital Katılımı, Kadınların Sağlığı ve Su Yönetimi olarak kategorize edilmiştir.

Yalınayaklar Koleji, kadınları değişim elçileri, girişimciler, çevre sorumluları ve topluluklarında liderler olarak güçlendirmeye kararlı.

Organizasyon, kadınları geliştirme ve tasarım sürecinin merkezine yerleştirmenin, kırsal kesimdeki tüm yoksul toplulukların halihazırda sahip olduğu ve çoğu zaman hafife alınan ve yeterince kullanılmayan bilgeliği, bilgiyi ve becerileri aktarmanın en güvenilir ve etkili yolu olduğuna inanmaktadır.

Misyonunu “Mesleki ve eğitim fırsatlarını dünyanın en marjinal topluluklarından kadın ve kız çocukları için erişilebilir hale getirerek ekonomik hareketliliği artırmayı amaçlamaktadır.” derken,

Vizyonunu; “Bu misyon aracılığıyla Barefoot College International, her kadın ve kızın, kendisinin, ailesinin ve tüm topluluğunun yararına değişim için katalizör olması için ihtiyaç duyduğu bilgi ve becerilere sahip olmasını sağlamayı amaçlamaktadır.” şeklinde belirlemiş.

Yalınayaklar Koleji’nin kurucusu Sanjit Bunker Roy’un 1972 de Hindistan’da kurduğu, yerel topluluklara kendi kendilerine yeterli hale gelmede gerekli olan temel hizmetleri ve çözümleri öğretmeyi amaçlayan barefoot (yalınayak) okulları, bünyesinde ‘profesyoneller’ olmamasına rağmen mühendis, dişçi ve doktor yetiştirdi ve kuruluş gelişerek dünyanın dört bir tarafında etkili oldu.

Yalınayaklar Koleji adlı okulun kurucusu Bunker Roy 2012 yılındaki TED konuşmasında kurduğu bu okulun nasıl işlediğini ve okulla arasındaki 45 yıllık aşkını anlatıyor.

Ayrıca okulun faaliyetleri, kuruluşunun yarım asrı yakaladığı günümüzde de devam ediyor: https://www.barefootcollege.org/

Bazılar düşünür, bazıları yapar. Bazıları da gerçekten çılgındır.

Günümüzde, Barefoot College International, dünya çapında 93 ülkede 2000’den fazla köyde faaliyet göstermektedir.

Doğrudan eğitimin ve hizmetlerin etkisi, iki milyondan fazla insanı etkileyerek toplulukların temiz suya, kazançlı geçim kaynaklarına ve güvenli, yenilenebilir enerjiye erişimini sağlamaktadır.

Türkçe altyazılı bu konuşmayı mutlaka izleyin.

YouTube video player

 

Hazırlayan: Sultan Çalışkan – www.YeniEgitimDergisi.com

Bir Cevap YazınCevabı iptal et