Uzmanı uyarıyor: “Çocuklarınız yaz döneminde ekrana çok bakarsa…”

Yaz ayları gelip çattı. Bu güzel mevsimde her ne kadar MEB tarafından Telafi Eğitimi yapılsa, okul çağında olsun veya olmasın, çocukların bu dönemde boş vakti çokça bulunuyor. Çocukların bu boş vakti değerlendirmek için akıllarına ilk gelen elbette bilgisayar veya telefon ekranı. Fakat uzmanlar çocukların yaz döneminde ekran başında geçen süreleri konusunda uyarı yapıyor.

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzm. Dr. Zeynep Gülçin Yıldırım, bu konuda aileleri özellikle uyarıyor. Yaz aylarında ders ile haşır neşir olmayan çocukların bilgisayar, telefon, tablet gibi teknolojilerle vakit geçirdiğini söyleyen Yıldırım; “Özellikle yaz dönemi çocuklar ders ve okulla daha az haşır neşir olurken, ekrana daha çok bağımlı kalmaktadır. Çocuklarımızı havanın güzelliğinden faydalandırıp aile eşliğinde aktivitelere yönlendirmeli, beraber vakit geçirmeli ekran kullanımından olabildiğince uzak tutmalıyız” diyor.

Çocukların ekrana maruz kaldıkları sürede duygu ve düşüncelerinin değişime uğradığını aktaran Yıldırım, ekran konusunda çocuklara belirli kurallar uygulanması gerektiğini söyledi.

ÇOCUKLARDA EKRAN KURALLARI

Öncelikle çocukların 0-2 yaş döneminde hiç bir şekilde televizyon, tablet, bilgisayar, cep telefonu gibi ekranlara maruz kalmaması gerektiğini aktaran Yıldırım;

“2-6 yaş arası dönemde günlük en fazla 1 saat ebeveyn gözetiminde kullanım izni verilmelidir. 6 yaşından büyük çocuklar için de ekran karşısında geçirilecek süre ile ilgili net sınırlar olmalıdır. Ekran kullanımının çocuğunuzun yeterli uyku almasını engelleyecek, fiziksel aktivitesini azaltıcı veya başka davranışsal sorunları tetikleyici etki gösterecek yoğunlukta olmadığından emin olun. Çocuklarınızın güvenliği için internet kullanımlarını kontrol edin. Çocuklar ödevleri yaparken ekrana maruz kalmamalıdır. Ailecek birlikte TV-bilgisayar-tablet-telefonların kapalı olduğu zamanlar planlayın. Akşam yemeklerinde telefonların ve televizyonun kapalı olmasını sağlayın. Ayrıca uyku saatinden 1 saat öncesinden itibaren de ekran kullanımı önlenmelidir” ifadelerini kullandı. Ekran kullanımının uykuyu da doğrudan etkilediğini aktaran Yıldırım;

“Uykuda geçirilecek vaktin ekran karşısında geçiriliyor olması, toplam uyku süresini azaltmaktadır. Maruz kalınan içerikle ilişkili olarak psikolojik ve fizyolojik uyanıklığa yol açmaktadır. Sosyal etkileşimde olunması uykuya dalmayı geciktirici etki gösterebilir. Ekrandaki ışık seviyesi sebebiyle biyolojik saatimiz olumsuz etkilenmekte, özellikle 2 saat ve üzeri ekran kullanımı hallerinde melotonin salınımı baskılanmaktadır. Ek olarak yoğun ekran kullanımı; obezite, internet oyun bağımlılığı, okul başarısında düşme, uygunsuz içeriğe maruz kalınması, depresyon gibi pek çok soruna neden olmaktadır. Tüm bu olumsuz etkilerden çocuklarınızı korumanız için ekran kullanımına ilişkin kurallar uygulanmalıdır.” dedi.

Bir Cevap YazınCevabı iptal et