Uzaktan Beyin Fırtınası – Online Beyin Fırtınası Nasıl Yapılır?

Uzaktan Beyin Fırtınası – P.Ö. ve P.S. nedir? Artık tarih M.Ö. (Milattan Önce – İngilizcesi Before Christ – BC) veya M.S. (Milattan Sonra – İng. After Death – AD) şeklinde tarih yazılmayacak; bundan sonra tarih, P.Ö. (İngilizcesi BP) ve P.S.  (İng. AP) şeklinde yazılacak.

Şaka bir yana, tarihi yazıyor olsaydık bu kavramlar tutardı; ama tarihi biz yazmıyoruz; yazacaklara bari malzeme verelim.

PÖ. ve PS. Nedir?

Uzaktan Beyin Fırtınası – Bildiğiniz gibi; Pandemi Öncesi (PÖ.) Pandemi Sonrası (PS.) demektir.

Hiçbir şey PÖ gibi olmayacak; çünkü Pandemi Sonrasında yeni bir dünya kuruluyor. Bu tamamen online uzaktan sistemler üzerinden dijital bir dünya. Artık biz de dijital yerli sayılabiliriz!

Hiçbir şey PÖ gibi olmayacak; PÖ’de yüz yüze yapılan pek çok uygulama, PS’de uzaktan, online, çevrimiçi veya canlı yapılacak. Bu yeni uygulamalardan biri de “Beyin Fırtınası”nın artık online yapılabileceği müjdesini vereyim!

Birçok yönetici, kısmi çalışma ortamında ekiplere sanal liderlik yapıyor. Tabi yöneticiler de şaşkın. Liderlik yapmayı sanal olarak nasıl becerecekleri konusunda bir fikri yok.

Uluslararası şirketler bu konuda tecrübeliler; ama ülkemizde oldukça yeni bir durum. Bir yıldır uzaktan çalışma alıştırmaları yapıldı ve çoğunlukla başarılı; ancak iş detaya inildiğinde belirsizlikler var.

Bu belirsizliklerden biri de uzaktan beyin fırtınası nasıl yapılır?

Bu makalede bu konuda bazı ipuçlarını paylaşacağız.

Bunu da Okuyun:

Fikir Üretmede Yıldız Patlaması Tekniği

Çevrimiçi Beyin Fırtınası Nedir?

Uzaktan Beyin Fırtınası – Elbette ekibinizle etkili beyin fırtınası oturumları yürütebilirsiniz; ama bunu nasıl yapacaksınız? Bu, sanal ekip yöneticilerinin cevaplaması gereken bir sorudur. Ve bu yüzden en doğru cevabın çevrimiçi beyin fırtınasında olduğu görülüyor.

“Elektronik beyin fırtınası” veya “beyin ağları” olarak da bilinen çevrimiçi beyin fırtınası, fikirleri paylaşmak ve geliştirmek için interneti kullanan teknikleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Çevrimiçi beyin fırtınası için kullanabileceğiniz birçok araç vardır. Yaklaşım ve karmaşıklık açısından farklılık gösterirler, ancak ortak bir noktaları vardır: Meslektaşların fikirlerini çevrimiçi olarak paylaşmalarına izin verir. Bu, katılımcıların konumuna ve tercihlerine bağlı olarak saatler veya günler boyunca gerçekleşebilir veya aynı anda gerçekleşebilir.

Bunu da Okuyun

Merdiven Tekniği – Gruplarda Doğru Karar vermek için basit Teknikler

Çevrimiçi Araçların Artıları ve Eksileri

Uzaktan Beyin Fırtınası – Çevrimiçi beyin fırtınası, yüz yüze grup beyin fırtınasından daha verimli olabilir. Bir çalışma, çevrimiçi beyin fırtınası yöntemlerini kullanan grupların, geleneksel beyin fırtınası yaklaşımlarını kullanan gruplardan daha benzersiz, yüksek kaliteli fikirler ürettiğini buldu. (Kaynak-1)

Başka bir çalışma, çevrimiçi beyin fırtınasının, katılanlar arasında daha fazla memnuniyet ve daha büyük bir eşitlik duygusu sağladığını buldu. (Kaynak-2) 

Çevrimiçi beyin fırtınasının temel avantajlarından biri, kendine daha az güvenen ekip üyelerinin, kendilerini duygusal olarak daha düşünceli meslektaşların baskısı altında hissetmeden, fikirlere katkıda bulunmalarına izin vermesidir.

Kullanılan araca bağlı olarak, insanları daha radikal fikirleri paylaşmaya teşvik edebilir.

Seçtiğiniz araca bağlı olarak, beyin fırtınası oturumunu yönetmeniz veya not almanız gerekmeyebilir. Hatta oturumu tamamen kayıt altına alma şansınız da var.

Bununla birlikte, tüm Web tabanlı yaklaşımlarda olduğu gibi, çevrimiçi beyin fırtınası araçları da güvenilir bir internet bağlantısına bağlıdır. Bu mevcut değilse, insanların katkıda bulunmaları engellenebilir.

Katılımcılar, çevrimiçi beyin fırtınası araçlarını etkili bir şekilde kullanmak için eğitime veya desteğe de ihtiyaç duyabilir. Özellikle konsept veya yazılım onlar için yeniyse. Yaklaşımı nasıl kullanacağınızı özetlemek için beyin fırtınası oturumunuzdan önce zaman tanıyın veya herhangi bir soruna yardımcı olması için BT konusunda bilgili bir meslektaşınız olmasını sağlayın.

Çevrimiçi Beyin Fırtınası Araçları

Çevrimiçi beyin fırtınası için pek çok basit ama etkili araç mevcuttur. Ekibinizin ihtiyaçlarına uygun olanı bulmak için aşağıdaki önerileri kullanın.

Google Drive

En basit çevrimiçi beyin fırtınası araçlarından biri Google Drive®‘ dır.

Onunla Uzaktan beyin fırtınası yapmak için bir belge veya elektronik tablo dosyası oluşturun veya mevcut bir belgeyi yükleyin. Bunu yapmak için bir hesaba ihtiyacınız olacak, ancak iş arkadaşlarınızın dosyaya erişmek için hesaplara ihtiyacı yok. Tek hesap üzerinden oturum gerçekleştirilebilir.

Dokümanı, ona erişecek olan herkesle “paylaştığınızdan” emin olun. Ardından, dokümana erişmesini istediğiniz kişilere Google Drive aracılığıyla davetiye gönderin.

Hepsi aynı anda (veya kendileri için uygun olan zamanlarda) erişebilecek ve yorumları girilir girilmez belgede görünecektir.

Ekip üyeleriniz, belgeye yorum ekleyerek fikirlerini paylaşabilir (bunu yapmak için, araç çubuğundaki “yorum” simgesine tıklamaları gerekir) veya metni doğrudan belgenin kendisine girebilirler. Her değişiklik yazarının adıyla etiketlenecek ve Google Drive tüm değişiklikleri otomatik olarak kaydedecek.

Bu yaklaşımın bir avantajı, herkesin aynı anda bulunmasına gerek olmamasıdır. Bir uzaktan beyin fırtınası seansı, farklı zaman dilimlerindeki insanların tekrar tekrar girdileriyle birkaç gün sürebilir.

Bulut Tabanlı Platformlar

Uzaktan Beyin Fırtınası – Bazı şirketler, uzaktaki ekipleriyle işbirliği yapmasına yardımcı olmak için üçüncü taraf bir elektronik beyin fırtınası platformu kullanır. Bu yaklaşımın avantajı, bu platformların çoğunun fikir üretmenize veya özetlemenize yardımcı olabilecek şablonlar ve araçlar sunmasıdır. Bunlara bakalım:

Stormboard

YouTube video player

Videoları paylaşmanıza, fikirlere öncelik vermenize, favorilere oy vermenize ve grubun etkinliği ve son düşünceleri hakkında raporlar oluşturmanıza olanak tanır. Araca erişim ücretsizdir ve site ayrıca bir mobil uygulama da sağlar.

Zoom

Meslektaşlarınızla fikirlerinizi paylaşmak için kullanabileceğiniz bir başka çevrimiçi araç da zoom’dur.

Bir yıldır, iyice alıştığımız bir platform olarak takımınızla toplantı ve beyin fırtınası uygulamalarını kolaylıkla yapabilirsiniz.

Çevrimiçi video konferans, bir tartışmanın kaydedilmesi gerektiğinde harikadır, ancak ekipler farklı zamanlarda çevrimiçiyse başka yaklaşımlara ihtiyaç vardır.

Skype

Dağınık ekipleri bir araya getirmek için idealdir; gerekirse 10 veya daha fazla kişiyle kolayca grup görüşmeleri yapabilirsiniz.

Aşırı Bilgi Yükünün Üstesinden Gelmek

Çevrimiçi beyin fırtınası oldukça etkili olabilir. Bununla birlikte, bir çalışmanın gösterdiği gibi, bilgi yüklenmesine de yol açabilir. (Kaynak-3)

Ekip üyeleri, özellikle grup büyük veya düşünce yoğunluklu olduğunda, bazen paylaşılan bilgi miktarından bunalabilirler.

Bununla mücadele etmenin bir yolu, fikir akışını yavaşlatan bir dağıtım yöntemi kullanmaktır. Bu, her ekip üyesine elde etikleri fikirleri veya okuduklarını işlemesi için daha fazla zaman tanımakla ve yeni bilgilere dayalı fikirler geliştirmek için daha fazla zaman vermekle olabilir.

Kullanıcılar zamanın izin verdiği ölçüde bağımsız olarak oturum açabildiğinden, Google Drive gibi araçlar burada yararlıdır. Alternatif olarak, tartışmayı hızlandırmak için bir kolaylaştırıcı kullanmak isteyebilirsiniz.

Yazar: Sergen Sazak / www.YeniEgitimDergisi.com

Bir Cevap YazınCevabı iptal et