Üniversitelerin eğitim fakültelerinden mezun olan veya pedagojik formasyon almış bir çok kişi öğretmen olabilme hayali ile yaşıyor. Fakat Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan öğretmen ataması sayıları hiç bir zaman yeterli olmuyor. Üstelik bu yıl pandemi nedeniyle alımların yarı yarıya düşmesi öğretmen adaylarını ücretli öğretmenlik seçeneğine itiyor. Öğretmen açığı bulunan okullara genelde ücretli öğretmen alımı yapılıyor. Peki ücretli öğretmen başvurusu ne zaman?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın veri tabanına baktığımızda, 2021-2022 yılında ücretli öğretmenlik alımı için başvurular henüz belli olmadı.
Geçtiğimiz yıl başvurular Temmuz ayının ortasında başlamıştı. Bu yıl da benzer bir durumun olması bekleniyor.
ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Her yıl olduğu gibi, 2021-2022 ücretli öğretmenlik başvuruları e-Devlet üzerinden alınacak. Adaylar e-Devlet üzerinden T.C. Kimlik Numarası ve e-Devlet şifreleri ile giriş yaptıktan sonra arama kutusuna Milli Eğitim Bakanlığı Ücretli Öğretmenlik Başvurusu yazarak başvuru yapabilecekler.
Ücretli öğretmenlik başvurusu için gereken belgeler;
• Ücretli öğretmenlik başvuru formu
• Diploma ya da mezuniyet belgesi
• Kimlik kartı fotokopisi
• Pedagojik formasyon belgesi ya da ortaöğretim alanı öğretmenliği için tezsiz yüksek lisans belgesi
• KPSS sonuç belgesi
• Adli sicil kaydı
• Kurs ya da seminer katılım belgeleri
Ücretli öğretmenlik için din kültürü ve yabancı dil dışında her alan seçilebilir. Öğretmen adayı, kendi mezun olduğu okul dışındaki bir alana tercih yapamaz.
ÜCRETLİ ÖĞRETMEN KAÇ LİRA ALIR?
Ücretli öğretmenler girdikleri ders kadar aylık ücret alabilirler. Genel olarak ücretli öğretmenler 2000 ila 3000 arası maaş alabilmektedirler. Ders saati arttıkça ücretli öğretmen maaşı da artar.