Squat ne işe yarar? | Squat hakkında bilinmesi gerekenler

Spor Eğitimi bir çok kişi için uzun ve meşakkatli bir yol. Bedenini eğitmek, onu hazır tutmak ve fit olmak bir hayli zahmetli bir süreç. Bu sürece ilk kez girenlerin mutlaka duyacağı bir hareket var ki, kimilerine göre bir çok sporun temel hareketlerinden biri: Squat. Squat ülkemizde insanların birbirine en çok anlattığı, fakat ne olduğuna dair kimsenin tam bir fikri olmadığı bir spor hareketi. Peki Squat ne işe yarar?

SQUAT NEDİR? NE İŞE YARAR?

Squat ne işe yarar? sorusunun yanıtından önce Squat’ın tanımını tam olarak bir yapalım. Squat bir bileşik egzersizdir. Bileşik egzersizler aynı anda birden çok kas grubunu çalıştırır. Spor hareketlerinin seçimi amaca yönelik olduğu için, aynı anda birden çok kas grubunu harekete geçirmek isteyenler genelde bileşik egzersizleri tercih eder. Squat, aynı anda bir çok kası çalıştırarak alt vücut kaslarını çalıştırır. Bu kaslar;

  • Harmstring

Squat ne işe yarar

  • Glutes (Kalça)
  • Quadriceps

  • Kalfler

Bu 4 kas grubu başta olmak üzere Squat vücudumuzdaki bir çok kası aynı anda harekete geçiren bir harekettir.

SQUAT KALÇA ERİTİR Mİ?

Elbette kış aylarından yaz aylarına yatırım yapmak isteyenlerin ilk derdi kalçadaki ve basendeki fazla yağları eritmek. Bir çok kişi ilk olarak bu soruyu soruyor.

Squat kalça eritir ve şekillendirir. Aynı şekilde basenlerin de şekillenmesine razı olur.

Ama bilinmesi gereken bir gerçek var ki, Squat sadece bir kalça hareketi değil, bir çok kası aynı anda çalıştıran bir bileşik harekettir.

Kalça ve basen için çok farklı egzersiz türleri de bulunmakta ve kullanılmaktadır.

SQUAT NASIL YAPILIR?

Bu aşamada belirtmeliyiz ki; Squat tek başına bir hareket değil, bir hareketler bütününün genel ismidir. Squat başlığı altında bir çok farklı Squat türü vardır. Bunlardan kimi aletli, kimi aletsiz olarak yapılır veya yapılabilir.

Eğer basic squat, yani basit squat için konuşacaksak;

  • Basit Squat aletli veya aletsiz olarak yapılabilir. Aletli olanda omuzlarınıza bir bar koyabilir veya ellerinize birer dumbell alabilirsiniz. Ağırlıksız olanda ise ellerinizi öne doğru açmanız tavsiye edilir. Bu şekilde dik bir pozisyonda durulur. Ardından gücü kalçadan ve basenlerden alıp ‘çömelmek’ olarak tabir edebileceğimiz hareket yapılır. Kalça dirseklere paralel haldeyken ufak bir an beklenir. Ardından geri kalkılır.
  • Jump Squat: Aletsiz yapılır. Yukarıda bahsettiğimiz kalçanın dize paralel geldiği an tekrar dik hale gelinir ve gelinir gelinmez zıplanır.
  • Goblet Squat: İki elin avuçları arasına bir dumbell alınır. Dumbell göğüse sabitlenir. Ardından bu şekilde bacakları iki yana açarak eğilip kalkınır. Normal squata göre iki bacak birbirinden daha ayrı şekilde yapılır.
  • Sumo Squat: Goblet Squat’tan biraz daha farklıdır. Bacaklar tamamen açılır. Sumo Güreşçisinin güreş öncesi yaptığı konuma getirilir. Ardından kalkılır. Aletli veya aletsiz yapılabilir.

Tüm bu hareket grupları ile Squat dediğimiz olgunun türleridir. Squat her şeyi ile son derece faydalı ve kullanılması gereken bir harekettir. Spor eğitimi sırasında, özellikle beden eğitimi öğretmenlerinin zaman zaman öğrencilerine uygulaması da son derece uygun ve sağlıklıdır.

Bir Cevap YazınCevabı iptal et