Sözleşmeli öğretmen rapor maaş kesintisi ne kadar?

Milli Eğitim Bakanlığı’nda kadrolu, sözleşmeli ve ücretli olmak üzere 3 ayrı eğitimci çeşidi bulunuyor. Sözleşmeli öğretmen özellikle göreve yeni başlayanları ifade ediyor. Bir hastalık durumunda sözleşmeli öğretmen rapor almak zorunda kalıyor. Fakat bu da aylık aldığı maaşta bir kesintinin oluşmasına neden oluyor. Peki sözleşmeli öğretmen rapor maaş kesintisi ne kadardır?

Öğretmenler okullarda yaz aylarında, hafta tatillerinde ve resmi tatillerde izinliler. Bunun dışında, yani resmi olan aralıklar dışında bir izin hakkına sahip değiller. Eğer öğretmen sözleşmeli statüde ise iznini rapor ile kullanmak zorunda. Sözleşmeli öğretmen rapor maaş kesintisi bu durumlarda devreye giriyor.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN RAPOR ALIRSA NE KADAR MAAŞ KESİLİR?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre sözleşmeli öğretmenler hastalandıklarında rapor hakkına sahiplerdir. Bu sürelerde SGK tarafından kendilerine ‘geçici iş göremezlik’ tazminatı uygulanır. Bu sayede öğretmenler herhangi bir sorun yaşamazlar. Fakat bu tazminatın ödeneceği süre kadar maaştan da bir kesinti söz konusu olur.

Sözleşmeli öğretmen eğer 2 günden fazla rapor alırsa maaşından iş göremezlik ücreti düşünür. Bu ücret elbette SGK tarafından rapor parası olarak kendilerine geri verilir. Bu da günlük kazancın 2/3’ü tutarındadır.

sözleşmeli öğretmen rapor maaş kesintisi

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN NE KADAR RAPOR ALABİLİR?

Sözleşmeli öğretmen olarak çalışanların bir diğer merak ettiği konu rapor süresi. Bu süre resmi doktor raporu ile kanıtlanmış haslıklar için bir yıl içerisinde 30 iş gündü. Fakat Danıştay bu süreyi geçtiğimiz günlerde 40 gün olarak değiştirdi.

40 gün üzeri rapor almak isteyen sözleşmeli öğretmen kurul raporu almak zorundadır.

RAPOR ÜCRETİ OLARAK ALABİLİRLER

Sözleşmeli öğretmen olarak görev alanlar kaç gün rapor alırlarsa alsınlar raporun bitiminde SGK’dan iş göremezlik raporunun ücretini alabilirler. Sözleşmeli öğretmen rapor maaş kesintisi bu şekilde amorti edilmiş olur ve bu şekilde sözleşmeli öğretmenin kesintisi giderilmiş olur.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kadrolu olarak çalışan öğretmenler için bu şekilde bir durum söz konusu değildir. Kadrolu öğretmen 7 günden fazla rapor alırsa kazanılmış haklarından yüzde 25’lik bir kesinti söz konusu olur.

Bir Cevap YazınCevabı iptal et