Sınıf Yönetimi – Sınıfta Kuralları Kim Koyar, Kim Uyar?

Sınıf Yönetimi – Çoğu öğretmen hayalinde sorunsuz bir sınıf kurgular.  Madem sorunsuz işleyen bir sınıf oluşturmak istiyorsunuz işbirliğine dayalı kural oluşturmayı neden düşünmüyorsunuz?  Neden çocuklarla birlikte olası kuralların avantajlarını konuşmuyorsunuz? Aslında neden demokratik bir sınıf hayal etmiyorsunuz?

İşte size bu konuda ipuçları:

Öncelikle sorunsuz sınıfın en temel özelliği, öğrencilerin işbirliği içinde sınıf kurallarına birlikte karar vermeleri ve ortak sorumluluk üstlenmesiyle olabilir.

Demokrasi Sınıfta Öğrenilir: Kurallara Birlikte Karar Verin

Sınıf Yönetimi – İdeal sınıf yönetiminde bir “yönetişim” gizlidir. Bu bir sınıf içi demokrasinin göstergesidir. Ben demokratik sınıf pratiğinden yanayım. Ancak gerçek demokratik sınıf, öğretmenin beynindeki kuralları kopyalayıp, ustalıkla sınıf içi kural külçelerine dönüştürmesi değildir.

Öğrenciler kendi sınıf yönetişim yapılarına görüş söylemelidir.

Öğrenciler öğretmenin sevmediği kuralları onayladığında ne olur? Açıkçası bu dayatma kuralların bir kısmı her şeye itaat etmeyen öğrenci karakterleri tarafından delinecektir.

Bu defa da cezalandırma davranışı devreye girer ki öğrencilerin gözünün korktuğu nokta burasıdır. Bundan ötesi artık sınıf disiplininden çıkar, korkulan sınıf ortamına dönüşür.

Kurallar çiğnendiğinde hangi yaptırımlar uygulanacak? Bu yetki öğrencilere devredilir mi?  Demokratik bir sınıfta evet, bunlar olabilir.

İlkokullar için bazı sınıf kuralları çok basit gelebilir. Unutmayalım ki küçük beyinler her şeyin farkındadırlar. Özellikle günümüz çocukları!

Uyulabilir Kurallar Koyun

Sınıf Yönetimi – Ellerine hakim ol. Sakız çiğneme. Geç kalma. Tekme atma. Kıstırma. Tükürme. Küfür etme…

Bunlar tarihi disiplinlerdir; insanoğlunun en eski tarihinde bile vardı. Çünkü insanda el varsa vurabilir, ayak varsa tekme atabilir. Öğretmen olarak, her sahip olduğumuz organın başkasına zarar verecek şekilde kullanılması doğru mudur, şeklinde davranış kazandırılmalıdır.

Öğretmen sınıfla birlikte disiplin davranışlarını oluştururken bu konuları işlemeli, anlatmalıdır. Çok basit bir şekilde, ilkokul çocukları bunları anlayabilir.

Öğretmenin gerçekten sınıfta işleyen bir topluluk oluşturması için  sınıfta her öğrencinin öğrenme güvenliğini sağlaması, çocukların haysiyetlerini koruması, akademik dürüstlüğü öğretmesi gerçek görevlerinin başında gelmektedir.

Sınıf Yönetimi – Kuralları Oluşturmak İçin 5 Öneri

1- Öğrenci belirli saatlerde sizinledir.  Gerçek şu ki, öğretmenler korku, ceza, tecrit ve sindirme gibi teknikleri kullanırken bile çocuklar üzerinde asla mutlak kontrole sahip değiller. Çocukların uygun şekilde davranmasını istiyorsanız ödüllendirici olun.

2- Kağıda hangi kuralları koyarsanız koyun, en önemli işiniz bu uygulamaları uygulamak değil, rol model olmaktır. Çocukların davranmasını istediğiniz şekilde davranın. Dikkatinizi dağıtmayın – hikayeleriniz onlarınkinden daha önemli değil. Çocuklara kaba olmayın. Hatalıysanız alenen özür dileyin. Odadaki yetişkin olduğunuzu unutmayın.

3- Kurallar aşikar olanı yeniden ifade etmemelidir. Özellikle “Yapma” ile başlayan herhangi bir kural, her sınıftaki asiler için bir meydan okumadır. Saygılı olma genel fikrinin kapsadığı herhangi bir alt kuralın (veya öğrencileriniz birinci sınıftaysa iyi) belirli bir özelliğe ihtiyacı yoktur.

4- Öte yandan, çocukların bilmedikleri şeyler hakkında açık talimatlar verin.  Çocuklar bilmedikleri şeylere karşı stres hissederler. Öğretmen olarak sizin öğrenmeyi kolaylaştırmanız ve sınıfı hoş bir yer haline getirmeniz mutlu öğrenciliğin kapsını açar.

5- Dürüstlük, topluluk oluşturmaya yardımcı olur. Demokratik sınıflardaki en önemli direktifler etik uygulamalarla ilgilidir: Dijital çağda tüm öğrenciler tarafından anlaşılan hile yapmanın net bir tanımı olmalıdır. Güven kazanmanın önemi ifade edilmelidir. Güvenilir olmanın, gerçek liderliğin – çocukların da lider olmak istemesi – bir saygı işlevi olduğu işlenmelidir.

Sonuç: Demokratik sınıf Yetkileri ve Sorumlulukları Sınırlarında Paylaşmaktır.

Her şey ilk davranışta gizlidir. Çocuklar öğretmenlerine bakacaklardır. Çocukların uygun şekilde davranmasını istiyorsak, onları sorumluluk sahibi olarak görmeli; sınıf içi kuralları ve bunlara uymadaki sorumluluğu paylaşmalıyız.

Bir Cevap Yazın Cevabı iptal et