Sınıf Nedir – Arkanıza yaslanın, ensenizi avuçlarınızın içine yerleştirin, gözlerinizi yumun ve hayalinizdeki sınıfı tasarlayın. Fiziksel yapısından, iç tasarımına, öğrenci oturma düzeninden, öğrencilerin yüz ifadelerine değin, tüm ayrıntıları ile nasıl bir sınıf hayal ettiniz acaba?
Duvarları tekme iziyle değil, rengarenk boyalarla desenlemiş, havası güzelce kokan, tozdan dumandan arınmış bir fiziksel ortam ile konuşacaklarınıza odaklanan, sorduğunuz soruların cevaplarını vermek için yarışan, verdiğiniz ödevleri büyük bir titizlik içinde hazırlayıp gelen, sınavları çalışmadıkları gerekçesiyle erteletmeyen, birbirlerine değer veren, enerjik ama kurallara uyan, birbirleriyle iletişimi olağanüstü olan bir sınıf düşlediniz sanırım!
Sınıf Nedir?
Sınıf Nedir – İnsafla baktığımızda, sınıflarımızın içinde yaşadığımız topluma ne kadar da benzediğini hemen fark ederiz. Şöyle bir bakın; her türlü insan var değil mi toplumsal çevrenizde? İyi-kötü, yararlı- yaramaz, faydalı-zararlı, üretken-uyuşuk, çalışkan-tembel, onurlu-yüzsüz, konuşkan-sessiz… Şimdi sınıfınızı düşünün bir de: Her öğrenci farklı, her öğrenci özel ve her öğrenci geleceğin bir yıldızı olmaya aday. Kimi altın, gümüş, kimi ayrı bir mücevherdir. Onlara doğru rehberlik yapamadığımız takdirde, önümüzdeki bu cevherlerin sıradan taşlara dönüşmesi de kuvvetle muhtemel; yani içinde yaşadığımız toplumun, yani kendimizin bir izdüşümü olabileceği gerçeği…
Toplumsal psikolojiyi anlamak için, sınıf psikolojisini anlamak yeterli aslında. Farklı yetenekleri, mizaçları, karakterleri olan 30-40 öğrencinin oluşturduğu sınıf toplumunun yansıttığı psikoloji, geleceğin toplumu hakkında yeteri kadar ipucu vermiyor mu bize?
Toplumsal Yaşama Geçişin Hikayesi…
Sınıf Nedir – O zaman üzerinde yeniden düşünmemiz gereken sonucu özetleyebiliriz sanırım: Geleceğin toplumunu şekillendirmek, hayallerimizdeki eğitilmiş toplumu ortaya çıkarmak ve her biri kaliteli yaşam düşüncesiyle hayat süren bireyler topluluğunu gerçekleştirmek için, işte o 30-40 öğrencinin bulunduğu “Sınıf” ortamındaki kırk dakikalık rolümüzün iyi oynanması gerçeğini yeniden düşünmeliyiz!
O halde, öğrencileri sağlıklı, niteliği üreten ve geleceğin toplumunu oluşturacak parlak bir sınıf hayal ediyorsak eğer, aşağıda, söz konusu edilen beş özelliği düşleyecektik:
Değer Verir, Değer Görürler!
Sınıf Nedir – Böyle bir sınıf düşlediyseniz eğer, sınıf tablosu şu şekildedir: Öğrencileri, kendilerine özgüvenli ve öğrenmeye hazır bir durumda görürüz. Sıralarında dik otururlar. Yetenekleriyle hak ettikleri bir övünç duyarlar. Özgüvenin verdiği beden dilleri oldukça pozitif, hatta özellikle omuzları oldukça da diktir onların. Özgüvenin verdiği psikolojik güçle, kendilerine değer verirler, aynı değeri diğer arkadaşlarına da gösterirler. Üstelik, değer yargıları, saygınlık, başarı ve şükür dolu bir yaşama yönelik olduğundan, her oyunu kazanmak ya da herkesi memnun etmek gibi bir endişe taşımazlar.
Enerjik ve Katılımcıdırlar.
Sınıf Nedir – Düşünüzün bir parçası da öğrencilerinizin hareketliliği ile ilgili olmalı: Davranışları ve hareketlilikleri tarafınızdan yönlendirilmiş bir sınıfta, öğrenciler katılımcıdır. Hatta kendi işleriyle meşguldür onlar. Öyle ki, sınıf derse duydukları ilginin verdiği motivasyondan dolayı vızıltı şeklinde uğuldamaktadır. Hem huzursuzluk da göremezsiniz. Öğrenciler, “Ne zaman zil çalacak” diye, iki de bir saate çaktırmadan göz de atmazlar. Asla sabırsız davranmazlar, onlar sadece rahatlatıcı bir enerjiyle çalışmalarını sürdürürler.
Yönetilmeyi değil, Kendilerini yönetmeyi severler!
Sınıf Nedir – İşte hayalinizin belki de önemli gördüğünüz bölümüne geldik: Öğrencilerinizin kendi kendilerini motive ettiklerini gördüğünüzde neler hissedersiniz? Onları tebrik edersiniz değil mi? Seçimlerini kendileri yaparlar mesela; çalışmaları da kendileri başlatır ve bitirirler. Mümkün oldukça çalışmalarını da kendileri düzeltirler. Detaylı buyruklara ihtiyaç hissetmezler. Geleceğin katılımcı vatandaş profilini yakalamak için olmasa da ve bunu fark etmeseler de, kendini yönetme alışkanlığı kazandıklarının farkındadırlar. Tabii, bu durumdan müthiş haz duyuyor ve gururlanıyorsunuz değil mi?
İdeal Bir Sosyal Yaşam Örneği Gösterirler.
Sınıf Nedir – Düşünüzde, öğrencilerinizi diğer öğrenciler, kişiler ya da yetkililer ile rahat ilişkiler içinde görüyorsunuz sanırım. Rahat ilişki kavramının en önemli boyutunda, özgüven ile birlikte, empati, diğerkamlık ve karşılıklı saygı gibi erdemli bir karakter görmek mümkündür. Öğrencileriniz birbirlerini dinliyorsa bu sizi mutlu etmez mi? Hem kabul edip, hem de kabul ediliyorlarsa amaçlarına ulaşmış sayılmazlar mı? Ya da saygı gösterip, saygı görüyor, üstelik, birbirleriyle asla alay etmeyip, saygısızlıktan kaçınıyorlarsa, mükemmel bir topluma doğru gittiğiniz için kendinizle gurur duymalısınız.
İdeal bir sosyal yaşam örneğini sınıfa taşıyan öğrencilerinizin kendilerinin izole edilmiş, reddedilmiş ve diğerleriyle ilişkilerini kesmiş bir durumda hissedeceklerini mi sanıyorsunuz? Onların, problemler ne kadar artarsa artsın, kendi uygun ortamlarında ve yaşayan toplumsal değerler içinde, bu problemleri yeniden çözümleme güçleri olduğuna inanmıyorsanız yanılırsınız!
Duyarlılık En Güçlü Yönleridir.
Sınıf Nedir – Gelelim düşünüzün son bölümüne: Sınıfta olup bitenleri fark eden öğrencileriniz olduğu için şükretmelisiniz. Çünkü düşünüze göre, öğrencileriniz oldukça düşünceli ve uyanıktırlar. Onları sürekli duyarlılık içinde tutan sizsiniz! Üstelik meraklarının zirvesinde, yaratıcı ve sebatkar olarak yetiştiren de sizlersiniz. Onların günlüklerinde sıkılganlık kavramı yazılmaz, diğer öğrencilerin dünyalarını da asla maniple etmezler. Sınıfın dinamiklerini hazırlayarak, düşünce ve duygularını, çevrelerindeki insanların fikir ve duygularını derse hazır hale getirirler. Bundan daha güzel övünç kaynağı ne olabilir ki?
PAYLAŞI-YORUM
- Deneyimlerinize baktığınızda, öğrencilerinizin toplumun birer mini temsilcisi olduğunu siz de fark ediyorsunuz. Bu açıdan baktığınızda, topluma yansımaları bakımından öğrencilerinizle sınıfta kurduğunuz iletişiminizi düşününüz!
- Öğrencilerinize değer verdiğinizi sözel ya da davranışsal boyutta nasıl gösteriyorsunuz? Örnek davranışlarınızı ya da sözel iletişiminizi gözden geçiriniz!
- Öğrencilerinizin gelecekte duyarlı birer vatandaş olması için sınıf içinde onlara duyarlılık konusunda hangi uygulamaları yaptırıyorsunuz?
Bunu da Okuyun
1 Yorum