Sesli okuma nedir? Okuryazarlığı geliştirecek mi?

ABD’li Lise Öğrencilerinin Çoğu Akıcı Okuyamıyor; Okuduğunu Anlamada Zorlanıyor. Artık bir çok Amerikalı eğitimci sesli okuma formülünü düşünüyor.  Peki sesli okuma akıcılığı artıracak, ergen okuryazarlığını geliştirecek mi?

https://www.educationnext.org/ de yayınlanan bir haberde, 2019 Ulusal Eğitimde İlerleme Değerlendirmesi’ ne (NAEP) göre, Amerikalı 12. sınıf öğrencilerinin yalnızca yüzde 37’si okumada “yeterli” veya daha iyi olarak kabul ediliyor. Bu bulgu, lise son sınıf öğrencilerinin çoğunun zorlu konuları anlamakta zorlandıklarını gösteriyor.

Birçoğu aynı zamanda akıcı, hızlı ve doğru okuma yeteneği ile de mücadele ediyor. Bu da onlara metni okuduktan sonra onu analiz etmek için çok az enerji bırakıyor. Akıcı okuma, genellikle karmaşık metinlerin dörtte biri ila yarısı veya daha fazlasını anlayarak okuyorsa bu bir akıcı okuma oluyor. Öğrenciler karmaşık bir metinden duraksayarak geçerlerse, onun anlam katmanlarını yorumlayamayacaklardır. 30 yıllık öğretmenlik deneyimi olan öğretmenler, akıcı ve anlayarak okuma konusunda öğrencilerin önce yüksek sesle okuma alıştırması yaparak akıcılıklarını geliştirmeleri gerektiğini söylüyorlar.

Sesli okuma

Ortaokul ve lise İngilizce öğretmenleri, öğrencilerin sıkıcı bulduğu için akıcılık etkinliklerini düzenli olarak yapmadıklarını söylüyor.

Ergenler ise, profesyonel bir aktör veya hatta son derece ilgili bir öğretmen tarafından yapılan canlı bir okumayı daha çok duymak istiyorlar. Öğrenciler ayrıca dille oynamak, pasajları sesli okuma alıştırması yaparken farklı duyguları denemek ve yorumlarını sınıf arkadaşlarıyla paylaşmak istiyorlar. Yani yöntem konusunda öğretmenlerden farklı düşünüyorlar. Müfredat geliştiriciler, dil ile oynamak ve yorumlarını akranlarıyla tartışmak isteyen ergenlerin bu ihtiyaçlarını karşılayabilmek için öğretmenlerin yeni ve farklı materyaller sağlayarak, büyük edebiyat eserleri de dahil meşhur eserlerin sesli okunması gerektiğini, böylece öğrencilerin derse odaklanabileceklerini belirtiyorlar.

SESLİ OKUMA NE DEMEK?

Sesli okuma bir metni okumaya çalışırken içimizden değil, sesli bir şekilde telaffuz ederek veya dudak oynatarak okuyarak okuduğumuz metni anlama ve hafızaya alma yöntemidir.

Aslında sesli okuma yöntemi henüz ilköğretim birinci sınıfta, okumayı ilk sökmeye çalıştığımız zamanlar kullandığımız bir yöntem. Fakat zamanla bunu terk ediyoruz.

Eğitimciler bu okuma türünün devamının sağlanması ile birlikte okuduğunu anlamanın daha kolay olabileceği yönünde görüş bildiriyor.

Bir Cevap YazınCevabı iptal et