PDR – Zor Aileleri Yönetmenin 8 Kolay Yolu

PDR – Okullarda Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Öğretmenliği, eğitimci emsalleri arasında “zorlu işlerle” uğraşan bir alandır.

Zorlu olmasının sebebi, bir tarafta öğrenci, diğer tarafta veli ve öğrencilerin yönlendirilmesiyle ilgili olarak okulundaki diğer meslektaşlarıyla iletişimi güçlü olmak zorunda olan bir meslektir.

Bu yazıda, PDR’nin diğer uğraş alanlarından sarfı nazar, öğrenci velileriyle pozitif iletişim kurma, onları amacınız doğrultusunda yönlendirme ve kendi çocuklarına ilişkin olarak gerekli sorumluluklar yüklenmelerini sağlamaktır.

Bunun için size 8 strateji sunuyoruz. Bu stratejilerle, öğrencilerinizin aile üyeleriyle olumlu, yapıcı ilişkiler kurmanıza yardımcı olması için aşağıdaki ipuçlarına göz atın.

1.) Sakin Olun

PDR-Birbirinize bağırmak hiçbir şey kazandırmaz. Gelişmeler ancak diyalog ve anlayış olduğunda yapılabilir. Zor bir aile üyesiyle uğraşırken, öğretmenler sınırlarını korumalı ve öğrenciye yardım etme ortak amacına odaklanmalıdır.

Zor olabilir, ancak öğretmenler, öğrenciye yardım etmek için zor aile üyesine ulaşmanın bir yolunu bulmalıdır. Ailenin öfkelenmesini kişisel algılamamaya çalışın. Çoğu zaman, aile üyesi durumu kabullenmeyip size sözlü olarak saldırabilir de, soğukkanlı durun.

Bu gibi durumlarda elinizde bir defter ve kalem olmalı, velinin konuştuklarını not alın. Olur da veli sözlü saldırıda bulunmak istediğinde sözlerinin yazılmasından hoşlanmayacağı için bu davranışa girmeyebilir.

2.) Güven Oluşturun

PDR-Güven oluşturmak temele dokunmaktır.

Aile üyeleri, bir şeyler ters gittiğinde veya öğrencinin başı dertte olduğunda öğretmenden olumsuzlukları duymak yerine, sınıfta olup biten iyi şeyleri duymak isterler.

Bunun için PDR öğretmeni olarak, veliye kısa bir not göndermek veya telefonla aramak, aile üyesine ilgilendiğinizi ve çocuklarının başarısına yatırım yaptığınızı gösterir.

Öğrencinin çabasını överek, harika bir iş çıkardığını veya nezaket gösterdiğini söyleyen olumlu bir e-posta göndermek, aile üyesiyle yakınlık kurmada uzun bir yol kat edebilir.

Öğretmenin bir çocuğun yaptığı tüm iyi şeylere baktığını ve kesinlikle kötü şeylere odaklanmadığını gösterir. Bu hızlı küçük notları yazmak sadece birkaç dakikanızı alır, ama sizi tüm yıl boyunca güçlü bir aile ilişkisine hazırlayabilirler.

3.) Önem Verdiğinizi Gösterin

PDR-Aile üyeleri, çocuklarıyla gerçekten ilgilenen bir öğretmen görmek isterler.

Programlar okulun başlamasından sadece birkaç gün önce çıktığından, ilk günden önce aile üyeleriyle görüşmek çoğu zaman imkansızdır.

Önemli bilgileri gözden geçirirken, öğrencilerin okulun ilk birkaç haftasında yaptıkları bazı olumlu şeyleri gözlemleyip eklemeye çalışın. Bu, öğrencilerin korkusuz bir bölgede öğrenmelerini sağlayacaktır.

Aile üyelerini, ne kadar önemsiz olursa olsun endişeleriyle ilgili olarak iletişime geçmeye teşvik edin. Ayrıca, aile üyeleriyle bağlantı kurmaya yardımcı olmak için çocuklarımın yaşları ve okul dışında yaptığım hobiler gibi kendimle ilgili bazı kişisel gerçekleri de paylaşın.

4.) Otoritenizi Oluşturun

PDR-Sınıfınızın lideri olduğunuzu unutmayın.

Zor bir durumda güven ve otorite göstermenin bir ölçüsü, kişinin doğrudan gözünün içine bakmaktır.

Kişinin gözünün içine bakmak, söylenenlerle ilgilendiğinizi gösterir.

Durumla ilgilendiğinizi ve tüm bilgileri edinmek için aktif olarak dinlediğinizi gösterir.

İkincisi, ona dikkatinizi vererek ve söylediklerinin sizin için çok şey ifade ettiğini ileterek kişiliğine saygı göstermiş olursunuz.

Üçüncüsü, “bir kişinin doğrudan gözünün içine bakmak size bir özgüven havası verir.”

Bu algı, zor bir durumun yayılmasına yardımcı olabilir. Kendine güven göstererek, dengesiz bir konuşmayı, öğrenciye yardım etmek gibi ortak bir amacı olan eşit gruplardan birine dönüştürebilirsiniz.

5.) Alçak Sesle Konuşun

PDR-Aile üyeleri genellikle çocuklarının itildiğini düşünürler.

Çoğu durumda, aile üyeleri çocuğun öğretmen tarafından haksız yere işaret edildiğini düşünmekte ve bu durumun düzeltilmesini istemektedir.

Çok sık olarak, hikayenin tamamını anlamak ve varsayımlarda bulunmak için çok az soru sorarlar; bu da çoğu zaman öğretmenin zararınadır.

Öğretmen ek bilgi sağlama veya durumu açıklama fırsatı bulamadan, veliler adaleti arıyorlar.

Bu konuda sözel iletişimin önemli bir davranışı olan öğretmenin sesini alçaltmasıdır.

Üzgün aile üyeleri genellikle yüksek bir düzeyde ve suçlayıcı nitelikte konuşur. Bu konuşmayı duyan kişinin gergin olması oldukça yaygındır.

Biri gergin olduğunda, tutarlı cümleler genellikle kaybolur. Bir kişinin sesi titreyebilir ve kendine güveni olmayabilir. Bu da huysuz veliye atak yapma fırsatı verir.

Düşük ses seviyesi ile sesteki titreme daha az belirgin hale gelecektir. Ek olarak, sesin azalması karşı tarafı söylenenlere daha yakından odaklanmaya zorlar.

Alçak sese dönüşen diyalogda, üzgün aile üyesi ne kadar yüksek sesle konuştuğunu ve ayıp ettiğini fark edecektir.

6.) Bilin: Herkesin Hata Yapar

PDR-Herkes hata yapar.

Öğretmenlerin birçok sorumluluğu vardır, bu da hata için birçok fırsat olduğu anlamına gelir.

Bir aile üyesi bir hatayı ortaya çıkardığında, okul (öğretmen veya yönetici) için uygun prosedür, savunmacı olmak yerine nazik olmak ve bilgiyi kabul etmektir.

Unutmayın, birinin bir hataya işaret etmesi kişisel bir saldırı değildir.

Aile üyesi konuya dikkat çekmek için zaman ayırıyorsa, okul araştırmak için zaman ayırmaya istekli olmalıdır.

Aile üyesi, bir hata olasılığını kabul ederek ve ona bakarak, okulun doğru olanı yapmak için yeterince umursadığını hisseder.

Zamanında soruşturma yapılmalı ve sonuçlar aile üyesiyle paylaşılmalıdır.

Öğretmen bir hata yaptıysa, derhal düzeltilmeli ve özür dilemelidir.

Öğretmenler yanılmaz değildir. Hata yaparlar ve bu hatalara sahip çıkmak güçlü bir kişisel karakter gösterir. Sonuçta, öğrencilerinizin de aynı şeyi yapmasını istemez miydiniz?

7.) Empati Gösterin

PDR-“Olanlara çok üzüldüm” sözü son derece etkilidir.

Bu 3 küçük kelime çok şey ifade ediyor.

Birincisi, söylenenleri dinlediğinizi ve herkesin iyiliği konusunda endişe duyduğunuzu gösterir.

İkincisi, olanları kabul etmenin yanı sıra, karşı tarafla bir ilişki kurma fırsatı da sağlıyorsunuz. Bu fırsat, kişinin endişesini, sorununu hafifletmek veya düzeltmek için imkan tanır.

Bazen kişi sadece ağlayacak bir omuz ister.

Diğer zamanlarda bir yanlışlık olmuş olabilir ve bu kişi bir çare istiyor. Her iki durumda da, kişinin durumuna öncelik verdiniz. Durumdan dolayı üzgün olduğunuzu belirterek, kızgın bir aile üyesini sakinleştirebilir ve detayları öğrenmek için sakin bir konuşma yapma fırsatı sağlayabilirsiniz. Bu, bir tartışma yapmanın ve ilişkilerinizi güçlendirmenin oldukça etkili bir yoludur.

8.) Okulda Mutlaka Bir Aile Görüşme Odası Olmalı

PDR-Okulda bir odanın ailelere ayrılması  ve çok sayıda kaynakla donatılması önerilmektedir.

Bu kulağa harika bir fikir gibi geliyor ve okulda uygulamak için harika bir şey olur.

Bir aile odası olması mümkün olursa, ortamını davetkâr bir yer ortama dönüştürmek gerekir.

Şöyle ki:

Duvarlarda yumuşak bir renk, rahat sandalyeler ve öğrenci bilgilerine erişim sağlayacak bilgisayar (lar).

Duvarda bir beyaz tahta bazen göstermeniz gereken yazıları yazmak için bir fırsat sağlar.

Ailelere yönelik eğitim kaynakları sınıf düzeyine ve konuya göre gruplandırılmalıdır.

Aileler  müfredatın kapsamını görebilir ve geçmiş projeleri ekranda görebilir.

Gelecekteki projeler, aile  uzmanlığının paylaşılabileceği umuduyla listelenebilir.

Aile üyeleri binada iyi karşılanırlarsa, çocuklarıyla ilgili herhangi bir durumu çözmek için okulla birlikte çalışmaya daha hazır olacaklardır.

Sergen Sazak – http://www.YeniEgitimDergisi.com

Bir Cevap YazınCevabı iptal et