Gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelerde yaşanan en büyük sorunların başında okul çağındaki çocukların kaliteli eğitime ulaşımı geliyor. Bir çok ülkede olanak ve materyal yetersizliğinin yanı sıra eğitici kadro eksikliği, okuma çağındaki çocukların eğitim ihtiyaçlarını giderememesine neden oluyor. Bu noktada dünya genelinde yapılan çalışmalar ile durum son yıllarda biraz toparlanmaya başlamışken, beklenmedik bir anda dünyayı saran Koronavirüs kaynaklı Covid-19 pandemisi nedeniyle görüntü yavaş yavaş tersine dönmeye başladı.
Dünya genelinde bireysel ve toplumsal kalkınmanın sağlanması için kurulan Uluslararası Adventist Kalkınma ve Yardım Ajansı (ADRA) son yayınladığı raporda durumun vehametini gözler önüne serdi.
EĞİTİME ULAŞMAK ZORLAŞTI
Pandemi öncesi kaliteli bir eğitime ulaşamayan çocuk sayısının 258 milyon olduğu hesaplanmışken, son yapılan hesaplamalara göre pandemi nedeniyle 28 milyon yeni çocuk daha kaliteli eğitime ulaşmakta zorlanmaya başladı. Bu tablonun sürmesi halinde 1990’dan beri yapılan çalışmalar da büyük bir risk altına girecek gibi görünüyor. Çünkü 1990 yılında okul dışında kalan çocukların sayısı 372 milyonken, ADRA önderliğinde yapılan çalışmalar ile bu rakam 2018’de 258 milyona kadar düşürülmüştü.
SADECE OKULDAN UZAK KALANLAR DEĞİL
ADRA’nın raporuna göre pandemi sadece eğitime ulaşmakta zorlanan ülkelerdeki çocukları değil, tüm çocukların eğitimini doğrudan tehdit ediyor. Dünya genelinde okuma çağındaki 1.6 milyar çocuk pandemi nedeniyle eğitimden bir hayli uzak kalmış durumda.
ADRA’ya göre bu durum bir an önce dünya devletleri tarafından ele alınıp çözülmezse gelecek kuşaklar açısından da büyük sorunlar doğacak.

Öte yandan sorunlardan biri de dünyadaki eğitim harcamaları olacak. Pandemi nedeniyle yaşanan ekonomik daralma ve küresel ekonomideki kayıp eğitim harcamalarında düşüşe, doğal olarak gelişmemiş ülkelerde eğitim yatırımları ve yardımlarının azalmasına neden olacak gibi görünüyor. ADRA’ya göre 2018’de rekor kırmış olan eğitim yardımları 2020 ve 2021’de 2 milyar ABD Doları kadar azalacak.
ÇÖZÜMLER NELER OLACAK?
ADRA, yayınladığı raporda çözüme dair de önemli noktalara değiniyor. Maddeler halinde çözüm sunan ADRA’ya göre bu krizi aşmak için;
- Eğitim için yerel kaynak seferberliği olmalı
- Eğitim için Gayri Safi Milli Hasıla içinde daha çok yer ayrılmalı
- Hane halkı eğitimi için masraflar azaltılmalı
- Büyük şirketler ve yatırımcılarla temas kurulmalı
- Eğitim için zor durumda olan çocuklara öncelik verilmeli
- Adil yasalar ve eğitim politikaları belirlenmeli