Ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı iki okul türü bulunuyor; Kamuya bağlı devlet okulları ve durumu olan velilerin genelde tercih ettikleri özel okullar. Özel okullar son dönemde enflasyon, hayat pahalılığı ve döviz kurlarına karşı zam kararı aldıklarını duyurdu. Özel okul zammı 2022 böylece belli oldu.
Ülkemizde 1 milyon ailenin çocuklarını özel okula gönderdikleri biliniyor. Özel okullar her ne kadar şahıslara ait olsalar da, zam oranları devlet tarafından belirli bir sınırlamaya tabi tutulmuş durumdadır. Bu zam 2021 yılı ÜFE ve TÜFE’nin ortalaması toplanıp ikiye bölünüp sonrasında da 5 puan eklenmesiyle ortaya çıkan zamdır.
ÖZEL OKUL ZAMMI 2022 NE KADAR OLDU?
CNN Türk’ün bugün verdiği rakamlara göre, özel okulların 2022 yılı zam oranı yüzde 36.73 olarak gerçekleşti. Bu zam tavan olarak belirlenmiş durumda. En fazla zam yapabilecek özel okul bu rakamları takip etmek zorunda kalacak.
Bu tarifenin altında zam yapılabilir, ama üzerinde yapılamaz. Veliler bu rakamların üzerinde bir zam talep eden özel okulları şikayet etme hakkı veriyor. Özel okul zammı 2022 oranı da böylece halledilmiş oldu.
Konu ile ilgili CNN Türk muhabiri Ahmet Türkeş şu açıklamaları kullandı;
“Zam uygulama sürecine Milli Eğitim Bakanlığı dur dedi. Zam tartışmalarına son nokta konuldu. Özel okullara uygulanacak zam 1 milyon aileyi ilgilendiriyor. Özel okullarda üst ücret artışı değerlendiriliyor. Eğitim ücreti bir önceki yıla göre ilan edilen eğitim ücretine yani 2022 yılı için 2021 yılının ÜFE ve TÜFE ortalamaları toplanarak 2’ye bölünmesiyle elde edilen rakama en fazla 5 puan daha ilave edilerek belirleniyor. 2021 yılında ÜFE 43.86 TÜFE ise 19.60 olarak belirlendi. Bu iki rakamı toplayıp 2’ye böldüğümüzde 31,73 rakamını elde ediyoruz. Buna 5 puan daha eklendiğinde yüzde 36.73 zam oranı ortaya çıkıyor. Böylece özel okullar azami olarak yüzde 36,73 oranında zam uygulayabilecek. Özel Okullar Birliği başta olmak üzere MEB bu rakamı ibraz edecek. MEB, özel okullar bu tarifenin dışında adım atarsa şikayet edilmesini talep ediyor.”
Eğer okul herhangi bir itirazda bulunursa ilgili maddenin şu şekilde olduğu da hatırlatılabilecek;
MADDE 53 – (1) Kurumlar, Kanunu’nun 12 nci maddesinde yer alan hükümlere uygun olarak öğrenci ve kursiyer ücretlerini; veli veya kursiyerlerle yapacakları Bakanlıkça belirlenerek Genel Müdürlük internet sayfasında yayımlanan özel sözleşmelerinde sağlayacaklarını belirttikleri eğitim ve öğretim imkânlarına, gelişmelerine imkân verecek yatırım ve hizmetler ile diğer işletme giderlerine göre tespit ederler. Ancak okulların ara sınıflarının eğitim ücreti bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen, okulda devam eden öğrencilerin ücreti ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen eğitim ücretine (YILLIK ÜFE+TÜFE/2) oranına en fazla % 5 oranında artış yapılarak belirlenir.