Özel Eğitim Öğretmenliği – Biraz geç oldu ama yine de duyuralım istedik: Türkiye’de bölümlerine en çok istihdam sağlayan öğretmenlik alanı Özel Eğitim Öğretmenliği. Bu alandan mezun olan öğrencilerin %94’ü anında iş bulabiliyor.
Bu ilgi sadece Türkiye’de değil, aynı zamanda ABD gibi ülkelerde de popüler. Bu konunda daha önce yayınladığımız habere bakabilirsiniz.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2021 yılı yükseköğretim bölümlerin istihdam göstergelerine göre, en yüksek kayıtlı istihdam oranının olduğu 5 bölümün hepsi öğretmenlik. Zirvede yüzde 97 ile “işitme engelliler öğretmenliği” var. “Aile ekonomisi ve beslenme öğretmenliği” ise yüzde 96 istihdam oranına sahip. “Zihin engelliler öğretmenliği” yüzde 95; “görme engelliler öğretmenliği” yüzde 94 ve “çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmenliği” yüzde 94 kayıtlı istihdama sahip.
TÜİK verilerine göre, ayrıca, genel istihdam oranında başı sağlık, mühendislik ve inşaat alanları çekiyor. Ayrıca, “Bilişim ve iletişim teknolojileri” yüzde 77 istihdam oranına sahip. “Doğa bilimleri, matematik ve istatistik” ise yüzde 72 ile beşinci sırada.
Listenin son sırasında ise yüzde 59 ile “sanat ve beşeri bilimler” var. Bunun hemen üstünde ise yüzde 65 ile “sosyal bilimler, gazetecilik ve enformasyon” bulunuyor.
Öte yandan kayıtlı istihdam oranları cinsiyete göre değişiyor. Ancak tüm alanlarda erkeklerde istihdam oranının daha yüksek olması dikkat çekiyor. En büyük fark ise sanat ve beşeri bilimlerde. Bu alanda erkeklerde istihdam yüzde 70 iken kadınlarda yüzde 53’te kalıyor. Farkın en az olduğu alan ise “sağlık ve refah”. Bu alanda erkeklerde yüzde 86 olan istihdam kadınlarda yüzde 81.