Onur Belgesi nedir? Nasıl alınır?

Türkiye’nin eğitim sisteminde her iki dönemde çeşitli alanlarda başarı göstermiş öğrencilerin ödüllendirilmesi sık uygulanan bir sistem. Öğrencileri motive etmek ve başarılarını göstermek adına verilen bu belgeler bir kaç türe ayrılıyor. En çok bilinenleri takdir-teşekkür belgeleri olsa da, Onur Belgesi diye bir belge de bulunmakta. Bu belge ile ilk kez karşılaşanlar Onur Belgesi nedir? sorusuna yanıt arıyor. Onur belgesi nasıl alınır? Kimlere verilir? Milli Eğitim Bakanlığı açıkladı.

Öğrenciler bu hafta ilk dönemin son haftasını yaşadı. Cuma günü okullar sömestr tatiline girecekler. e-Okul üzerinden not sorgulayan öğrenciler heyecanla herhangi bir belge alıp almadıklarını merak ederken, kimi öğrencilerin onur belgesi aldığı anlaşıldı. Peki onur belgesi nedir?

Onur Belgesi fiziksel olarak bu şekilde görünüyor;

Onur Belgesi nedir?

ONUR BELGESİ NEDEN VERİLİR?

Onur Belgesi tıpkı takdir-teşekkür gibi bir belgedir. Fakat verilmesinin not ortalamasından çok davranışlara ve çeşitli kaidelere bağlı olduğunu belirtmek gerekir. Onur Belgesi notu en iyi olan öğrencilere bile kolay kolay verilmez.

Onur Belgesi alma şartlarını karşılayan öğrenci takdir-teşekkür aldıysa bile onur belgesi verilir. Keza öğrenci takdir-teşekkür almadıysa dahi onur belgesi alabilir.

ONUR BELGESİ NASIL ALINIR?

Onur Belgesi hakkı kazanmak için aşağıdaki şu şartları karşılıyor olmak gereklidir;

a) Türkçe’yi doğru, güzel ve etkili kullanarak örnek olmak,

b) Bilimsel projeler ile sosyal etkinliklere katılmak, bu çalışmalarda liderlik yapmak, yapılan etkinliklerde eğitime katkıda bulunmak ve üstün başarı göstermek,

c) Okul araç-gereç ve donanımları ile çevreyi koruma ve gözetmede davranışlarıyla örnek olmak,

ç) Görgü kurallarına uymada ve insan ilişkilerinde örnek olmak

d) Trafik kurallarına uymada örnek davranışlar sergilemek,

e) Bilişim araçlarını kullanmada iyi örnek olacak davranışlar sergilemek,

f) Okula ve derslere düzenli olarak gelmek, bu yönde arkadaşlarına örnek davranışlar sergilemiş olmak.

g) Yaşlı, yetim, öksüz, güçsüz, engelli ve benzeri durumda olanlara yardım amacıyla yürütülen toplum hizmetlerinde görev almak,
gibi davranışlarından en az birini gösterenler, öğretmenler ve onur kurulunun görüşü de alınarak takdir ve teşekkür belgesiyle ödüllendirilip ödüllendirilmediğine bakılmaksızın onur belgesi ile ödüllendirilir.

ÖĞRETMENLER DE BELİRLEYEBİLİR

Bir Eğitim-Öğretim Yılı içerisinde onur belgesi almak için gereken genel şartlar bu olsa da, öğrencilerin hangi durumlarda Onur Belgesi alabileceği o yıl okul öğretmenlerinin toplantısında da belirlenebilir.

Bir Cevap YazınCevabı iptal et