Önemli uyarı: Kişisel bilgilerinizi internette saklatmayın

Günümüzde artık neredeyse herkes internet kullanıcı. Özellikle akıllı telefonların ortaya çıkışı ile cep telefonlarının internette işlevsel hale gelmesi ile internet bir zaruriyet haline geldi. Günümüzde herkesin internet kullanıyor olması çeşitli güvenlik açıklarını beraberinde getiriyor. Çalınan bilgiler, hesaplar ve her platformda ortaya çıkan hackerlar ve dolandırıcılar bir çok kişinin canını yakabiliyor. İnternette dolandırıcılardan korunma yöntemleri hepimiz için önem arz ediyor. Bu konuda yazar Tanol Türkoğlu‘nun ttdijital.net sitesinde yazdığı tavsiyeler son derece önemli.

FACEBOOK SKANDALI

Türkiye’de pek farkına varılmasa da, geçtiğimiz günlerde dünya genelinde 533 milyon Facebook kullanıcısının bilgilerinin çalındığını söyleyen Tanol, bu sayının 19 milyon kadarının Türkiye’den olduğuna dikkat çekti.

İnternetteki bu tür toplu bilgi hırsızlıklarına karşı bireysel bir çare bulunmadığına dikkat çeken Tanol, fakat toplu hırsızlıklar dışında, bireysel saldırılara karşı korunma yöntemlerinin varlığından söz etti.

KİŞİSEL VERİLERİ ZARURİ OLMADIKÇA VERMEYİN

Bu konuda e-Ticaret sitelerini örnek gösteren Tanol;

” Örneğin e-ticaret siteleri, “kullanım kolaylığı” açısından kredi kartı bilgilerini saklamayı önerir. Böylece birey bir şey satın alırken girdiği kredi kartı bilgilerini sonraki olası alımlarında tekrar tekrar girmek zorunda kalmaz; onun yerine tek bir tuşla işlemini tamamlayabilir. Bu senaryonun avantaj kısmında şu iki şeyi yapmaktan kurtulmak yer almaktadır: Cüzdandan kredi kartını çıkar, kart bilgilerini (kartın üstündeki isim-soyadı, kredi kartı numarası, son kullanma tarihi, güvenlik numarası) dijital forma gir. Bu iki eylem toplansa bir iki dakikalık bir efor anlamına gelir. E-Ticaret sitelerinin “kullanım kolaylığı” dedikleri şey bireyi bu birkaç dakikalık zahmetten kurtarmaktır. Peki bunun dezavantajı nedir? Dezavantajı bireyin kredi kartı bilgilerinin saklandığı e-ticaret sitesinin sunucularına yapılacak bir siber saldırı sonucunda bu bilgilerin korsanların eline geçmesi ve kredi kartını, hamili tespit edip de kullanıma kapatana dek, kullanmasıdır. Ondan sonra ayıkla pirincin taşını! Bankaya işlemlerin korsanlar tarafından yapılmış olduğunu anlat anlatabilirsen.

O nedenle sık kullanılıyor bile olsa e-ticaret sitelerinde kredi kartı bilgilerinin saklanması “zaruri” değil ama “çok riskli” bir kişisel veridir. Bir sosyal medya ya da e-ticaret sitesinde kullanıcı adı, şifre ve cep telefon numarası dışında saklanmasına izin verilebilecek zaruri bir bilgi olmamalıdır. Cep telefonu da şifrenin unutulması ya da çaldırılması karşısında şifre değiştirme sürecinde kullanmak içindir.”

diyen Tanol, bu noktada internet üzerinde tanımadığınız insanlarla özel bilgi paylaşımı yapılmaması konusunda da uyarıyor.

Kaynak: https://www.ttdijital.net/facebook-2021-533-milyon/

Bir Cevap YazınCevabı iptal et