Her iş kendine özgü bir konsantrasyon ister. Söz gelimi öğrenciyseniz ders çalışmaya, sınavdaysanız sorulara, yetişkinseniz mesleğinizin rutinlerine, araba kullanıyorsanız trafiğe, sohbet ediyorsanız muhatabınıza ve onun söylediklerine odaklanmalısınız. Okumaya odaklanmak kişinin kendi kendine verdiği eğitim ile ilgilidir. Fakat bu noktada belli çözüm önerileri ile
Bu insani bir özelliktir.
Konsantrasyon zorluğu çekmek insan türünün büyük problemlerinden biridir. Çünkü gelişen teknoloji, özellikle ekranlı cihazların yıkadığı beyinler ne yazık ki sorunlu büyüyor. Aceleci karakterlerle dolu bir toplumda, sabrın tükenişine şahit oluyoruz.
Öte yandan çoğu işlerimizi yaparken robotlaşmış zihniyetle yaklaştığımızdan dolayı “farkında” bile değiliz.
Yemek yerken, lokmayı çiğnerken ve yutarken ne yediğinizi hiç düşünüyor musunuz?
Kendi vücudunuzun bile farkında olamıyorsunuz; mesela, kalbinizin atışlarını fark ediyor musunuz?
Çünkü hayat bize “bilindik” geldiği için, günlük rutinlerde konsantrasyona ihtiyaç duymuyoruz. bu ise tam bir yanılgıdır.
Oysa hiç de öyle değil.
O halde kitap okurken, ders çalışırken veya öğretmeni dinlerken şuurlu bilinçli ve farkında olarak dinlemeli ve çalışmalıyız.
Okurken Konsantrasyonu Nasıl Sağlarsınız?
Okuma Konsantrasyonu – Kendime baktım; kitap okurken, fiziksel şartları oluşturduğum halde, aklımda okuduklarımdan hiçbir bilgi kırıntısı yoktu. Hatta bir ara kendi zihnimi yakaladım; gözlerim kitabın sayfalarında dolaşırken, baktım beynim okumayla hiç ilgilenmiyor. hayalen başka sorunlarımın ortasında kalakalmışım.
Bu problemleri nasıl mı aştım? Aşağıda sizin için hazırladığım okurken konsantre olabileceğiniz bazı ipuçları hazırladım. Bunlara siz de uyarsanız okurken konsantrasyon sorunu çekmezsiniz. Ben uyguladım, size de tavsiye ediyorum.
Okuma Konsantrasyonu – Okurken odağınızı geliştirmek için şu adımları izleyin:
- Okuma mekanında okumanızı engelleyecek ve dikkatinizi dağıtacak eşyalar olmasın. Mesela TV, cep telefonu, tablet vb. dikkat dağıtıcılar bulunmamalıdır. Sade ve yalın bir ortamda okuyun.
- Ancak, kişiye göre değişse de, konsantre olmanıza yardımcı olacak müzikler kullanabilirsiniz.
- Duvarda bir manzara resmi gibi bir resim varsa, odaklanmak ve zihninizi temizlemek için 3 dakika bu resme bakın. Resim yoksa, gökyüzüne bakın.
- Konsantrasyon ve hafızayı artırmak için okumaya başlamadan önce fiziksel egzersiz yapın. El, kol, vücut esnetme gibi kültürfizik hareketleri olabilir.
- Daha iyi odaklanmak için daha fazla protein ve daha az şeker yiyin.
- Okuduğunuz metnin amacını veya nedenini düşünün; bu metinden neyi öğrenmek istiyorsunuz?
- Odaklanma dayanıklılığınızı artırmak için molalı okuma yapın. Mesela 30 dakika okuyun, 5 dakika ara verin.
- Odaklanmanızı sağlamak için kendinize ödül belirleyin.
- Gözlerinizle takip edebilirsiniz, ancak bu tarz okumalarda dikkatiniz dağılabilir, okuduğunuz metinde göz sıçraması yapabilirsiniz. Bu sorunu önlemenin yolu, parmakla veya fosforlu kalem gibi işaretçilerle takip etmek doğru olur.
- Okumaya başlamadan önce metnin yapısını gözden geçirin. Okuduğunuz metinde hangi kısımların önemli olduğunu gösteren ipuçları arayın.
- Okurken notlar alın; okuma işi bittiğinde metni genel olarak gözden geçirin ve kendi ifadelerinizle özetleyin.
Mutlu Okumalar!
Yazar – Sergen Sazak / www.yeniegitimdergisi.com