Okul Yönetimi | Okul Müdürleri Doğru Sorularla Daha İyi İletişim Kurabilir

Okul YönetimiEğitimde iletişim kurmanın en kolay ama aslında en zor yönlerinden biri “doğru soru” sormaktır. Doğru sorular sormak, etkili liderliğin veya liderliği öğrenmenin temel taşlarından biridir. Doğru sorularla iletişim kurmak bizi gelişmeye ve değişmeye hazırlar. Tabii ki, değişim zordur ve soruları yanıtlamak şöyle dursun, oluşturmak genellikle zordur.

Okul müdürleri, yönetimde işlerini kolaylaştırmak için birlikte çalıştığı takım arkadaşı öğretmenleri yakından tanımalıdırlar. Çünkü öğretmenin okuldaki performansı, okul dışı hayatlarından yüksek oranda etkilenmektedir.

Okuldan önce ve okuldan sonraki saatlerde farklı enerjiler yüklenen öğretmenlerin bu psikolojik durumları okulda diğer meslektaşlarına ve sınıfta öğrencilere yansıyabilir ve istenemeyen sonuçlar doğurabilir.

Okul yönetimi

Okul müdürü bir gözlemci olarak her bir meslektaşının bu yönünü görmeli ve ona ilgi göstermelidir.

Öğretmen elbette robot değildir; etkilediği gibi etkilenir de. Önemli olan okula girdiğinde arkadaşlarından ve okul müdüründen rehabilite edici davranışlar bekleyebilir; hatta bazen bunu söyleyemez de.

Sorularla Nasıl İletişim Kurabilirsiniz?

Okul Yönetimi – İşte okulda öğretmenlerle ve diğer okul personeliyle Birlikte Çalışmada Yardımcı Olacağını Düşündüğüm Üç Yöntem.

1-) Kişisel Algılamayı Önleyin

Okul Yönetimi – Zorluklardan biri, bir soruyu sorma veya anlama şeklimizin, bir sorunun işbirliğine mi yoksa çatışmaya mı yol açacağını büyük ölçüde etkileyebilmesidir. Kişi bunu kendi değeri hakkında bir yargı olarak anlarsa, savunmacı bir tepkiye neden olabilirler.

Müdür, “Neden böyle düşündün?” şeklinde başlayan cümlelerle soru sorarsa yargılayıcı olabilir. Bu tür sorular yerine, mesela, “Sınıfınızın velilerine ulaşmanın etkili yollarının neler olduğunu merak ediyorum” şeklinde ifade edilirse daha yararlı olabilir.

Aynı geri bildirimi ve fikirleri istiyorsunuz, sadece bir kişinin kararına dikkat çekmek, suçlamak veya doğrudan sorumluluk koyarak değil, bu da daha güçlü bağlantılar kurmak yerine insanları yıkabilir.

2-) İşin Özüne İnin

Okul Yönetimi – Bir sorun varsa, sorunun temeline inmenin en iyi yolu “Neden?” ile başlayan sorular sormaktır

En yararlı sorular bir fırsatı tanımlar. Bazen en iyi sorular hemen ortaya çıkmaz; biraz daha derine inmek, gerçekten fark ettirecek sorulara yol açabilir. Kulağa suçlayıcı gelebilecek şekilde soru sormayın.

Bunun yerine, konunun özüne ulaşana kadar sorunları veya eylemleri daha iyi keşfetmek için “neden?” diye sorun. Bu soruları duymak zor olabilir, ancak çatışmalar hakkında açık, doğru konuşmalara izin verirler.

3-) Zihninizi Temiz Tutun, Masum Kalın

Okul Yönetimi – Hepimizin iletişim kurmasına yardımcı olan sorular, belirli cevaplara yönelik bir önyargıyla ifade edilmemelidir. Soruyu oluşturduktan sonra muhtemel cevapları kafamızdan geçirmemeliyiz. Zihnimizi temizleyerek, diğer kişinin gözlerine bakarak ve paylaştığı kelimelere ve fikirlere odaklanarak aktif dinlemeye kendinizi hazırlayın. Cevabın geri kalanına odaklanabilmeniz için ortaya çıkan takip sorularını not edin. Sonuçta, konuşmaya dikkat etmeyeceksek neden soruyu soruyoruz?

Sonuç

Okul Yönetimi – Sorular insanları daha yakına çekebilir ve daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir. Bu üç strateji, çatışma üzerinden bağlantıyı garanti etmeyecek, ancak öğrenme sonuçlarını güçlendirmek ve daha iyi ilişkiler ve topluluklar oluşturmak için konuşmaları daha işbirlikçi, daha meslektaşlar ve umarız daha yapıcı olacak şekilde hazırlayacaktır.

Sevgili müdürler ve öğretmenler; iletişim kurmak için doğru soruları doğru şekilde kullanmak için başka stratejileriniz varsa, siz de Yeni Eğitim‘e yazabilirsiniz.

Sergen Sazak/ Yeni Eğitim Dergisi Yazarı

Bir Cevap YazınCevabı iptal et