Ülkemizde sempatik meslekler arasında okul öncesi öğretmeni olmak bulunur. Eğitimin her alanında olduğu gibi okul öncesi öğretmenliği de genç nesillerin gelişimi ve ülkenin geleceği açısından çok önemlidir. Son zamanlarda Milli Eğitim Bakanlığı’nın önem vermeye başladığı okul öncesi ile ilgili en çok merak edilen soruların başında okul öncesi öğretmeni çalışma alanları bulunuyor.
Okul öncesi öğretmeni nasıl olunur? sorusu ile ilgili son zamanlarda büyük bir merak söz konusu. MEB, son yapılan şurada da aktardığı üzere, 2022 yılından önce okul öncesi eğitime önem verme ve eğitim kademesinde fırsat eşitliği sunarak ekonomik açıdan en dezavantajlı yerlere bile devlet eliyle yardım etme kararı aldı. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde anaokulu yardımı da devreye girdi.
İLGİLİ HABER: ANAOKULU YARDIMI NEDİR? TIKLA-ÖĞREN
OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENİ NASIL OLUNUR?
Ülkemizde okul öncesinde öğretmen olarak yer almak için ilk olarak YKS sınavına girip, bu alanda eğitim veren üniversitelerde okumak gereklidir.
Bu üniversiteler 4 yıllıktır. 4 yıllık söz konusu bölümler;
- Ev Ekonomisi, Çocuk Gelişimi, Okulöncesi Öğretmenliği ve Anaokulu Öğretmenliği olarak ayrılmaktadır.
İsminde öğretmenlik geçen bölümler kamuda çalışmak için formasyon gerektirmez. Fakat Ev Ekonomisi ve Çocuk Gelişimi bölümleri formasyon (veya yüksek lisans) almak zorundadır.
Formasyon almayan ev ekonomisi ve çocuk gelişimi bölüm mezunları özel sektörde rahatça iş bulabilmektedirler.
Tüm bölümlerde öğretmenlik için sadece formasyon veya mezuniyet yetmez. Bu alanda çalışmak isteyen adaylar ayrıca o yılın geçerli KPSS sınavlarına da iştirak etmeli. Ardından Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atama beklemeli.
OKUL ÖNCESİ ÇALIŞMA ALANLARI
Okul Öncesi Öğretmeni olarak mezun olan kişiler;
- Kreşler
- Anaokulları
- Anasınıfları
- Gündüz Bakımevleri
- Çocuk Kulübü gibi yerlerde çalışabilirler. Bunlar özel veya kamu olabilir.
OKUL ÖNCESİ TABAN PUANLARI
Okul Öncesi Öğretmenliği okuyup, ardından KPSS’ye girip, atama döneminde tercih yapmış olan adaylar KPSS puanlarına göre sıralanır. Alımların ne çok, ne de az olduğu günümüzde, taban puanlar son atamada;
- En yüksek 89
- En düşük 79.6 olarak gerçekleşmiş durumda.
Puan ortalaması ise genelde 82-80 bandında değişmekte. Yani atanmak için en az bu bantta puanlar almış olmak gerekiyor.
OKUL ÖNCESİ ATAMALARINI TAKİP ETMEK VE BU ALANDA İŞ İLANLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN TIKLA-TAKİPÇİ OL