Öğretmenlik mezunları meslek kanuna tepkili

Öğretmenlik Meslek Kanunu için artık gün sayılıyor. Meclisten geçen ve yakın zamanda yürürlüğe girecek olan Meslek Kanunu bir çok yenilik ve avantaj getirse de eleştirilecek yönleri de mevcut. Başta Yeni Eğitim yazarları olmak üzere bir çok eğitim otoritesi iyi ve eksik yanlarını değerlendirdi. Ayrıca kanuna öğretmenlik mezunları da tepkili.

İLGİLİ HABER: İSMAİL AKBIYIK’TAN MESLEK KANUNU DEĞERLENDİRMESİ İÇİN TIKLAYINIZ

Öğretmenlik Meslek Kanunu içerisinde kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler için birbirinden avantajlı maddeler bulunsa da bir çok eksik de barındırıyor. Kanunda kadrolu, sözleşmeli ve ücretli ayrımının daha da belirginleştiği öğretmenlik mezunları tarafından iddia ediliyor. Mezunlar konu ile ilgili açıklamalarında;

“Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, öğretmenler arasında ‘kadrolu, ücretli, sözleşmeli’ olmak üzere zaten var olan ayrımcılığa ‘uzman öğretmen, başöğretmen’ gibi iki statü daha ekliyor, ayrımcılığı körüklüyor. Aynı işi yapan öğretmenlere farklı ücretler ödeyerek, farklı statüler uygulayarak eşitsizliği derinleştirmek öğretmenlerin mesleklerini gerektiği gibi yapma isteğini azaltır, coşkusunu yok eder, onları derinden incitir” diyor.

Öğretmenlik mezunları

KANUN GERİ ÇEKİLMELİ

Siyasi iktidara bu kanun teklifini geri çekme talebinde bulunan öğretmenlik mezunları, kanun içerisinde sözlü sınavların kaldırılması, liyakat gibi sorunların çözülmediğine de vurgu yaptı.

Konu ile ilgili konuşan Eğitim Uzmanı Dr. Sakine Öner;

“Öğretmen kariyer basamakları sınavında mutlaka yüzde 50 oranında öğretmenleri ilgilendiren mevzuat (TC Anayasası, 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, Milli Eğitim Teşkilat Kanunu vb. kanun ve yönetmelikler) ile pedagojik formasyonla ilgili sorular ve yüzde 50 oranında  branş bilgisi ile genel kültür, güncel sorunlar, eğitimdeki çağdaş yaklaşımlar ve bilişim teknolojisi ile ilgili sorular sorulmalıdır. -Öğretmenlere kariyer basamaklarında ilerleme imkânı sunulurken lisans üstü eğitim için de çok önemli teşvikler verilecek. Fakat kariyer basamakları uygulanırken büyük sıkıntılar olacak. 10 yılını tamamlayan her öğretmen Uzman Öğretmen veya 10 yılını dolduran her Uzman Öğretmen Başöğretmen olamayacak. 2005 yılında yapılan sınavda sadece öğretmenleri ilgilendiren mevzuat (TC Anayasası, 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, Milli Eğitim Teşkilat Kanunu vb. kanun ve yönetmelikler) ile pedagojik formasyonla ilgili sorular soruldu. Sınav sonunda branşında yetkin ve etkin olmayan, ders dışı hiçbir etkinlikte yer almayan ve performansı düşük olan bazı öğretmenler sınavı kazandı, branşında yetkin ve etkin olan, öğrencilerini proje yarışmalarına hazırlayıp başarılı olan  ve performansı yüksek bazı öğretmenler ise barajı aşamadığı için Uzman Öğretmen olamadı. Bu sınavın en büyük eksikliği, branş bilgisi ile ilgili soru bulunmamasıydı. Bu sınavlarda ayrıca genel kültür, güncel meseleler, eğitimdeki çağdaş yaklaşımlar ve bilişim teknolojisi ile ilgili sorular da sorulmalıdır.”

Bir Cevap YazınCevabı iptal et