Öğretmenlik Meslek Kanunu içeriği belli oldu: Beklentiler boşa çıktı

Öğretmenlik Meslek Kanunu eğitim camiasında yılların en büyük beklentileri arasında yer alıyordu. Milyonlarca öğretmen bu kanunun çıkması için hayaller kuruyordu. 657’ye tabi olan, kendilerine ait ek bir hak-görev-ücret tanımı bulunmayan öğretmenler için büyük avantaj sağlayacak kanun nihayet TBMM’ye sunuldu. Önümüzdeki günlerde çıkacak. Çıkmadan TBMM’ye sunulan Öğretmenlik Meslek Kanunu içeriği yayınlandı. Açıkçası beklentiler biraz boşa çıktı.

Öğretmenlik Meslek Kanunu içeriğinde bir çok sorunun havada bırakıldığı görülüyor. Bu durum bir çok öğretmeni hayal kırıklığına uğratıyor. Belli başlı sorunlara baktığımızda;

  • Öğretmenler arası ayrım bitmiyor

Söz konusu düzenleme öncesi en azından sözleşmeli öğretmenlik-kadrolu öğretmenlik farkının kalkacağı ve eşitleneceği söylenmişti. Oysa Öğretmenlik Meslek Kanunu içeriği bu açıdan hiç ama hiç doyurucu değil. Ücretli öğretmenlik için zaten bir madde yok. Bu da son derece üzücü. Verilen sözler bu açıdan tutulmamış gibi görünüyor.

Kanunda sözleşmeli öğretmenlere belirli haklar veriliyor. Fakat iddia edildiği gibi ‘kadrolu-sözleşmeli ayrımı’ kalkmıyor.

20. MEB Şurası’nda sözü verilen bir çok madde bu açıdan eksik kalmış durumda.

Öğretmenlik Meslek Kanunu içeriği

  • Meslek Kanunu değil kariyer kanunu

Öğretmenlik Meslek Kanunu’na göz attığımızda, söz konusu kanunun bir meslek düzenleme ve yüceltme kanunundan öte, sanki öğretmenlerin kariyer basamaklarını yönlendiren bir metinmiş gibi olduğu görülüyor.

İşin ekonomik yönünde uzman öğretmenlik, baş öğretmenlik, 3600 ek gösterge gibi konular da içerikte mevcut. Fakat bunun üzerine çıkılmamış.

  • Öğretmenlerin tümünü kapsamıyor

Öğretmenlik kutsal bir meslek. Bunun sözleşmelisi, kadrolusu, ücretlisi veya özeli olmamalı. Kaldı ki ülkemizde zaten öğretmenler içerisinde en büyük sorunları ücretli ve özel okul öğretmenleri yaşıyor.

Özel okul öğretmenleri söz konusu kanun içerisinde unutuluyor.

Kanunda unutulan diğer maddeler;

  1. Doktorlara olduğu gibi öğretmenlere de şiddete dair bir madde yok
  2. Ek ders ücretleri ile ilgili bir madde yok
  3. Ödül sistemi düzenlenmemiş
  4. Zorunlu hizmet ve teşvik uygulaması yok
  5. Nöbet görevleri ile ilgili düzenleme maddesi yok
  6. Yönetici atamalarında liyakat getirecek bir madde yok
  7. Tayin veya atama ile ilgili herhangi bir düzenleme yok

Bu hali ile kanun son derece eksik. Eskinin tabiri ile ‘dağ fare doğurdu’.

Bu şekilde geçecek bir meslek kanunu öğretmenleri memnun edemez. Söz konusu kanun daha çok bir başlangıç metni gibi. Sonradan taleplerle düzenlemeler gelecektir.

Bir Cevap YazınCevabı iptal et