Spor Eğitimi – Spor Eğitiminde Başarı İçin 5 Önemli Madde

Spor Eğitimi – Türkiye’nin eğitim sisteminin başlıca sorunlarından biri de Spor Eğitimi. Spor branşlarında zaman zaman bireysel başarılar kazanan ülkemiz, bunu sistemsel ve devamlı hale getirmekte bir hayli zorlanıyor. Bir çok kategoride olduğu gibi, spor alanında başarı ‘temel eğitimden’ geçiyor. Bu da bizi spor eğitimine ve bu konuda yapılan teknik hatalara götürüyor.

Okullarda spor eğitimi yılların kanayan yarası. Öğrenciye bedenini doğru eğitmeyi öğretmek, yetenekli çocukları doğru yönlendirme ve toplamda ülkenin spor kategorilerindeki başarısını arttırmak için eğitim politikaları eksik ve yanlış dizayn edilmiş durumda.

Her ne kadar politikalarda eksik olsa da, öğretmenlerin spor eğitiminde yaptığı hataların da bu durumda payı yüksek. Bu nedenle sizler için öğretmenlerin spor eğitiminde bilinmesi gerekenleri araştırdık;

1-) Bilimsel gelişmeleri takip etmek

İyi bir spor öğretmeni sadece üniversite aldığı bilgiler ile yetinmemeli. Bilimsel gelişmeler pek çok alanda olduğu gibi gibi anatomi alanında da günden güne gelişip, değişiyor. Dünyadan çeşitli yayınları takip etmek, dergi ve makaleleri, internet yayınları okumak ve bunları sınıfta nasıl uygulanacağını hesaplamak en etkili yöntemlerden biri olacaktır.

 2-) Spor ve sporcu psikolojisini bilmek

Spor insanın kendi vücuduna karşı verdiği büyük bir mücadeledir. Bu mücadelenin psikolojisi diğer bütün dallardan ayrıdır. Bu nedenle spor eğitimcisinin sporun ve sporcunun yaşadığı psikolojiyi bilmesi, bu nedenle hayatında sporla sürekli içli dışlı olması faydalı olacaktır.

3-) Antrenman bilmek

İyi bir spor öğretmeni, öğrencilerinin sporu nasıl seveceğini bilmeli. Bunun yolu da antrenman bilgisinden geçmektedir. Antrenman bir bilimdir. Bu nedenle dünyada sürekli antrenman bilgileri güncellenme ve yenilenmektedir. Doğru antrenmanları bilen spor eğitmenleri öğrencilerinin spordan sıkılmaması, hatta eğlenceli görmesini sağlayabilir.

4-) İlk yardım bilmek

Spor esnasında yaşanabilecek olası sakatlanmalar, yaralanmalar durumunda ilk müdahaleyi yapacak kadar ilk yardım bilmek spor eğitmeninin başlıca görevlerindendir.

5-) Postür Analizi yapabilmek

Özellikle Spor Eğitimi dersi alan öğrencilerin bir çoğu yeni gelişim çağında, belki ergenlikte olan insanlardır. Bu da farklı vücut yapıları, daha esnek kas grupları demektir. Anatomi bilgisi öğrencilerin yapıları hakkında fikir sahibi olmanızı sağlarken, Postür Analizi ise vücudun duruşunu kontrol etmek, zayıf veya aşırı gergin kas gruplarını tespit etmek ve buna göre eğitimler vermeyi ifade eder.

 

Bir Cevap YazınCevabı iptal et