Ülkemizdeki tüm memurlar gibi öğretmenler de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na bağlı olarak çalışırlar. Bu kanun kapsamında öğretmenlerin belli başlı davranışlarına dikkat etmesi esastır. Bu konu hakkında bilgi sahibi olmayanlar öğretmenlerin sosyal medya paylaşımı hakkında da endişe yapıyor. Bu paylaşımlar incelenir mi? Neleri paylaşmaları yasaktır?
Öğretmenlerin sosyal medya paylaşımı yapması son derece olağan bir durum. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında eğitimcilerin bir sosyal medya hesabı bulunmasında, bu hesabı yönetmesinde bir engel yok. Yalnız sosyal medyadan gelir kazanılan işlerde memurların ek gelir elde edebilecekleri işlerde çalışıyor olmalarına dair bir takım önemli noktalar bulunmakta. Resmi olarak öğretmenler sosyal medyadan gelir kazanamıyor. Fakat kendi blogları olmasında, kendi sosyal medya hesaplarında rutin paylaşımlar yapmalarında bir sakınca yok. Elbette 657’nin belirlediği bir takım sınırlar çerçevesinde.
ÖĞRETMENLERİN SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMI İNCELENİR Mİ?
Öğretmenlerin sosyal medya paylaşımları eğer bir adli soruşturma olursa veya herhangi bir inceleme konusuna takılırsa incelenebilir. Burada siber suçlarla mücadele başta olmak üzere adli makamların talebi önemlidir. Elbette bu konuda bir şikayet de söz konusu olursa, öğretmenlerin sosyal medya paylaşımı incelenir.
ÖĞRETMENLERİN SOSYAL MEDYADA NELER YAPMASI YASAK?
Öncelikle Devlet Memurları Kanunu kapsamında belirli yasaklamalar mevcut. Ayrıca mahkemelerde de karara bağlanmış bir çok yasaklama var.
Örneğin henüz geçtiğimiz günlerde sosyal medyada öğrencilerini küçümseyen, alaya alan paylaşımlar yapan öğretmen hakkında soruşturma başlatıldı.
Öte yandan öğretmenin;
- Terör propagandası içeren sosyal paylaşımlar yapması
- Genel ahlak kurallarına ve memuriyetin getirdiği yükümlülüklere aykırı paylaşımlar
- Hukuka aykırı paylaşımlar
- Küfür veya hakaret içeren paylaşımlar
- Okul içerisinde derste veya serbest faaliyet zamanında görüntü alıp paylaşması yasaktır. Bunlar elbette her zaman bir açığa alınma, memuriyetten ihraç sebebi olmayabilir. Fakat soruşturma, ikaz gibi olaylar da bir eğitimci için bir hayli üzücü ve yorucu süreçler olabilmektedir.
Bunun dışında henüz mahkemelerde onaylanmamış veya kural kitabına girmemiş, ama dava konu olursa öğretmenin başını ağrıtabilecek bir takım paylaşımlar da bulunabilir. Bu nedenle memur titri altındaki öğretmenlerin paylaşımlarına ekseriyetle dikkat etmesi önerilir.
ÖĞRETMEN SİYASİ PAYLAŞIM YAPABİLİR Mİ?
Elbette en çok merak edilen, belki de korkulan konu siyasi paylaşım yapmak. Bu konuda Anayasa Mahkemesi’nin doğrudan kararı mevcut.
Bu konu disiplin cezası getirebilir. Taksim Gezi Parkı eylemleri sırasında hükümet aleyhine paylaşımlar yapan bir kişi disiplin cezası alınca konu AYM’ye gitti. AYM, bu konuda net karar vererek, bahsi geçen siyasi partilerden ayrı olarak öğretmenin yaptığı paylaşımın siyasi görüşünü açıkça belli edip tarafgir paylaşımlar yapmak ve elbette memuriyetin getirdiği külfete aykırı davranmak şeklinde yorumladı.
AYM bu konuda net olarak şu ifadeleri kullanıyor;
“Sonuç olarak Anayasa Mahkemesinin kanaatine göre başvurucu, sosyal paylaşım sitesi üzerinden yaptığı siyasi temelli ifade açıklamasıyla sahip olduğu siyasi görüşünü kamuoyu tarafından bilinir hale getirmiş ve yürüttüğü kamu görevinin siyasi görüşü üzerinden tanımlanabilmesine neden olmuştur. Bu durum ise idarenin gerek kamusal hizmetlerin üretimi ve sunumunun tarafsızlığına gerekse demokrasinin kırılganlığına karşı teminat oluşturma misyonuna aykırı bir durum ortaya çıkarmıştır. Bu sebeple başvurucuya verilen kınama cezasının zorunlu olduğu, toplumsal ihtiyacı karşıladığı ve eylemin niteliğine göre verilebilecek en hafif disiplin cezası verilmesi nedeniyle de orantılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.”