Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kadrolu veya sözleşmeli olarak çalışan öğretmenlerin en büyük sorunlarından biri zorunlu hizmet affı. Öğretmenlere zorunlu hizmet affı için yıllardır bir beklenti var. Uzun zamandır çıkmayan bu af için gözler Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndaydı. Fakat kanun içerisinde böyle bir madde yer almadı. Peki Öğretmenlere zorunlu hizmet affı çıkacak mı?
Öğretmenlere zorunlu hizmet yılların konusu. Meslek kanunu içerisinde bu sorun halledilmeyince bir çok öğretmen hayal kırıklığına uğradı. Fakat bilinmesi gereken bir şey var ki; öğretmenlere zorunlu hizmet bu tür bir ek yasa ile çıkmaz. Söz konusu af başka bir kanunda yapılacak değişim ile söz konusu olabilir.
ÖĞRETMENLERE ZORUNLU HİZMET AFFI ÇIKAR MI?
Öğretmenlik Meslek Kanunu içerisinde söz konusu konuda bir adım atılmamış olması bu konuda hayal kırıklığı yaşamak için geçerli bir sebep değil. Söz konusu hizmet affı konusu, 652 Sayılı KHK’nın “Atama” başlıklı 37. maddesi 4. fıkrasında öğretmenlerin er değiştirme suretiyle atamalarında uyulacak temel ilkeler, özür grupları, hizmet bölgeleri ve alanları, hizmet puanı ve diğer hususlara ilişkin usül ve esasların yönetmelikle belirlenmesi ile söz konusu olmuştur.
Hizmet affı gelecek söz konusu kanunun değişmesi gerekmektedir.
Zorunlu hizmet yükümlülüğü getiren maddeler ise şu şekilde;
MADDE 42 – (1) Bakanlık öğretmen kadrolarında 6/5/2010 tarihinden sonra göreve başlayanlar: çalışmakla yükümlüdür.
Öğretmenlere zorunlu hizmet yönetmeliğin 42. maddesi 1. fıkrasında yer alan “6/5/2010” tarihinde değişiklik yapılarak getirilebilir. Bu madde değişirse öğretmenlere zorunlu hizmet affı gelebilir.