Ülkemizde kendi mesleğini yapmak bir çok meslek grubunda zor. Fakat en zoru şüphesiz eğitim alanında, yani öğretmenlik mesleği. Atama sayısının azlığına rağmen gerek eğitim fakültelerinden, gerek diğer fakültelerden gelip formasyon alan insan sayısının fazlalığı acı tablodaki bir numaralı sebep. Bu nedenle öğretmenler arasında işsizlik, yani kendi mesleğini yapamamak en büyük sorun.
Öğretmenler arasında işsizlik öyle bir noktada ki bir çok öğretmen adayı; “Ne iş olsa yaparım” diyor. Bunun nedeni belli. Sadece 2021’de atanmak için KPSS’ye giren 407 bin öğretmenden sadece 21 bin 407’si atandı. Yani yaklaşık yüzde 5’i.
Emeklilik başta olmak üzere MEB’ten geçen yıl 15 bin 63 öğretmen ayrıldı. Atanan sayısı ise 21 bin oldu. Yeni açılan çok sayıda okul düşünüldüğünde ortaya bir kez daha yetersiz tablo çıkıyor. Bu açık da zaten ücretli öğretmenler ile kapanıyor.
YOL HARİTASI OLUŞTURULMALI
Bu tablonun elbette bir numaralı nedeni plansızlık. Akademik plansızlıklar öğretmenler arasında işsizlik sorununun büyüyüp yayılmasına neden oluyor. Bu da dolaylı olarak eğitim hayatımıza yansıyor.
Konu ile ilgili açıklama yapan Eğitimci Alaaddin Dinçer; “Öğretmen yetiştirme ve istihdam politikasında arz talep dengesi bozuldu. Spekülasyona gerek yok. 2022 öğretmen alımlarında da durum değişmez. Atama sayısı düşüklüğü yetmez gibi pedagojik formasyon geri getirildi. KPSS’de genel kültür ve yetenekten 60 ve eğitim bilimlerinden 80 soru soruluyor. Öğretmen adayları eğitimdeki 80 sorudan ancak 37’sini doğru çözebiliyor. KPSS’ye giren 376 bin 690 öğretmen adayından 81 bin 460’ı yani yüzde 29.52’si mülakat için gereken barajı geçebiliyor. Acilen bir yol haritası oluşturulmalı.” diyor.