Öğretmenin Kariyeri – “Öğretmen” kavramı, Türk Dil Kurumu sözlüğünde, ‘Mesleği bilgi öğretmek olan kimse, hoca, muallim, muallime” şeklinde tanımlanıyor.
Bu tanım, kelime anlamından hareketle yapılmış; oysa bir öğretmen bundan çok ama çok fazlasıdır.
Öğretmenlik, insan yavrusunun öğrenmesine ve büyümesine yardımcı olan bir meslektir. Herkes çocuk yapabilir; ama herkes çocuk yetiştiremez.
Eğer öğretmen adayı iseniz veya öğretmen olup da “daha iyi bir öğretmen” olmak istiyorsanız, o zaman öğretim alanında kendi mesleki gelişiminizi sağlayacak bir kariyer yapmak, sizi daha ileri taşıyabilir.
Öğretmenin İşe Alımı
Öğretmenin Kariyeri – Ülkemizdeki eğitim sistemi merkezidir. Sözleşmeli, ders ücretli gibi istisnalar hariç, mesleğe seçme ve yerleştirme merkezi sistemle yapılmaktadır.
Ne yazık ki, mesleğe seçilmek ve atanmak için KPSS gibi oldukça zorlayıcı bir sınavdan geçmek için azimle çalışan bir öğretmen adayı, mesleğe seçildikten sonra, öğrenme arzusunu bıçakla keser gibi kesiyor.
Peki, neler oluyor da bu sonuçla yüzleşiyoruz?
Öğrenme aşkıyla yanıp tutuşan öğretmenime neler oluyor da bir anda gemileri yakıyor?
Öğretmenliğin Üç Aşaması
Öğretmenin Kariyeri – Gördüğüm kadarıyla, ülkemizde öğretmenlik mesleğini üç tipolojiye ayırmak gerekiyor:
Birinci aşama, sınavdan önceki öğretmenlik; istekli, arzulu, idealist, hedefleri olan, hayal kuran, proje odaklı düşünen, motivasyonu iyi, maaşı önemsemeyen, “Bir öğretmen olayım, bakın, öğretmenlik nasıl yapılıyormuş, göstereyim” diyenler.
İkinci aşama, öğretmenliğe kabulden yaklaşık üç yıl sonra, bezgin, tükenmişlik sendromu yaşayan, kredi kartı borçları sınıfta ders anlatımını engelleyecek kadar yığılmış, aile içi problemleri olan, istediği kitabı bile alamayacak kadar fukara, meslektaşlarıyla sohbet konusu maaşlar olan bir diğer aşamadaki öğretmenle karşılaşıyoruz. (Dikkat: Burada sayılan durumların hepsinin her bir öğretmende değil, farklı öğretmenlerde farklı şekillerde görülmesi tarzında anlaşılmasını rica ederim. Sorunu topluca yazdığım için yanlış anlaşılmaması dileğim.)
Üçüncü aşama ise, eli öpülesi öğretmenlerimizi tanımlıyor.
Üçüncü aşamada olanlar, öğretmenliği tıpkı bir dağcılık mesleği gibi görürler. Dağın yüksekliğini bilirler; ama onun üzerinden aşacak bir yol bulabileceğine de inanırlar.
Bu öğretmenlerimizi, gGeleceğe dair kapıları açık tutup, her olaydan, her öğretmenden, her öğrenciden, her okul yönetiminden, her veliden ders çıkaran, sürekli öğrenen ve kendini geliştiren öğretmenlerdir.
Püf noktası tam da burasıdır!
Bir defa, ne öğretirlerse öğretsin, tüm öğretmenler, insan yavrusunun zihnini şekillendirme şansına sahiptir.
Ayrıca, öğretmenlerin sevdikleri konular etrafında kendi kariyerlerini oluşturmalarına ve ilgilendikleri seviyelerde öğretmelerine imkan tanıyan fırsatları bulmalıdırlar.
Buna; öğretmenin kariyer yönetimi diyelim.
Öğretmen ve Kariyer Gelişimi
Öğretmenin Kariyeri – Fizikte, güneş sistemi için kullanılan bir deyim vardır; “Dönmeyen döndüremez!”
Bu kuralı şöyle çoğaltabiliriz:
- Bilmeyen öğretemez.
- Eğri olan doğru duramaz.
- İnanmayan eğitemez.
- Okumayan, okutamaz.
- Sevmeyen, sevdiremez.
- Mutsuz, mutlu edemez
- Motivasyonu olmayan, şevk veremez.
- Canı sıkılan, neşe dağıtamaz.
- Gülmeyen, güldüremez.
***
O halde öncelikle şu anda öğretmenlik yapan tüm meslektaşlarımızın kendi mesleki ve kişisel gelişimlerine önem vermeleri; bununla ilgili beş yıllık, yıllık, dönemlik ve aylık olmak üzere gelişim hedefleri belirlemeleri gerekir.
İnternet ve ona bağlı olarak çok sayıda eğitim, kurs, yüksek lisans, doktora imkanları sunan yerel veya uluslararası kuruluşların ve üniversitelerin online programlarına katılabilirler.
Eğitim sendikaları bu konuda öğretmenleri cesaretlendirmeli veya tezsiz de olsa master programları için üniversite-öğretmen arasında arabuluculuk yapmalıdır.
Öğretmenim; lütfen, bir makaleyi okuyup anlayacak düzeyde bir dil öğrenin.
Unutmayın;
Gemiler limanda güvende gözüküyor, ama bir müddet sonra alttan çürümeye başlar.
Siz de kendinizi şimdilik devlet limanında güvende hissedebilirsiniz; ama kişisel ve mesleki gelişiminize yatırım yapmazsanız bir müddet sonra ikinci aşamayı yaşayan öğretmenlerden biri olabilirsiniz.
Kapasitenizi hazırlarsanız, her şey size doğru akacaktır.
Kolay gelsin.