Öğretmen ek iş yapabilir mi? Yaparsa cezası nedir?

Ülkemizde 770 binden fazla kadrolu, 110 binden fazla sözleşmeli öğretmen bulunuyor. Ücretli, özel derken öğretmen mesleğine sahip milyonlarca öğretmen olduğunu söyleyebiliriz. Bir o kadar da bölüm mezunu veya formasyon almış olup atama bekleyen öğretmenler mevcut. Fakat hukuki yükü en fazla olan kadrolu ve sözleşmeli öğretmenler. Çünkü bu eğitimciler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu bünyesinde çalışır ve memuriyetin getirdiği bir takım yükümlülükleri taşırlar. Bunlardan en önemlisi ek iş konusudur. Peki öğretmen ek iş yapabilir mi? Öğretmen ek iş yaparsa cezası nedir? 

Ülkemizde para kazanmanın farklı farklı yöntemleri bulunmaktadır. Vatandaşlar bu yollardan herhangi birini seçerek para kazanabilirler. Fakat 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince öğretmen ek iş yapabilir mi? sorusunun da bazı yanıtları var. Çünkü öğretmenler para kazanma yollarında kanun gereği sınırlıdır.

Öğretmen ek iş

ÖĞRETMEN TİCARET YAPABİLİR Mİ?

Öğretmenler 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na bağlıdır. Bu kanuna göre tüm memurlarda olduğu gibi öğretmenlerde de para kazanma sınırları çizilmiştir ve öğretmenler ticaret yapamazlar. Ticari herhangi bir faaliyet öğretmenlere tüm memurlar gibi yasaklanmış durumdadır.

ÖĞRETMENLER BAŞKA İŞ BULABİLİRLER Mİ?

Ticaret dışında öğretmenlerin başka herhangi bir sigorta türüne bağlı olarak çalışmaları da yasaktır. Öğretmenler emekli sandığına bağlıdır ve bu sandık dışında SSK, Bağ-Kur gibi emeklilik türlerine dahil olmaları mümkün değildir.

Özetle öğretmenler sigortaya dahil olacakları, fatura kesecekleri, ofis açacakları herhangi bir iş yapamazlar. Ülkemizde kayıt dışı istihdam yasaktır fakat bazı öğretmenlerin bu yola gittiği bilinmektedir. Ayrıca freelance adını verdiğimiz işleri yapabilmektedirler.

ÖĞRETMEN İNTERNETTEN PARA KAZANABİLİR Mİ?

Burada farklı türler bulunmaktadır. Örneğin bir öğretmen e-ticaret başta olmak üzere internet yasası gereği vergi vermesi gerekeceği için fatura kesmesi gerekecek bir iş yapamaz. Örneğin Instagram’dan satış sayfası açamaz. Çünkü artık bu da bir fatura kesmeyi gerektirecek olan meslek tanımındadır.

Öğretmenler internet üzerinden yazarlık veya henüz 657 sayılı DMK’da adı konulmamış bazı işler yapabilirler. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta söz konusu işin öğretmenin mesai saatlerini işgal etmemesi, eğitim öğretim faaliyetlerinin kati surette önüne geçmemesidir. Bunun dışındaki işlerden sigortasız biçimde para kazanmaları da mümkündür.

EK İŞ YAPMANIN CEZASI VAR MI?

Evet. Devlet Memurları Kanunu ile yasaklanan işleri yapmanın cezai yaptırımı var. Bu yaptırımlardan en bilineni kademe ilerlemesinin durdurulmasıdır. Elbette farklı örneklere göre farklı cezalar da söz konusu olabilir.

Bir Cevap YazınCevabı iptal et