Öğretmenlerimiz zaman zaman rapor ihtiyacı duyabiliyor. Memur kapsamında çalışan tüm öğretmenler, çeşitli hastalık veya kazalar nedeniyle izin amaçlı rapor sunuyor. Fakat akıllarda bir soru işareti var. İkamet ettiği ve görev yaptığı ilden başka ilde rapor alan öğretmenin bu raporu geçerli olur mu? Bir çok öğretmen zaman zaman bu durumu yaşayabiliyor. Peki öğretmen başka ilden rapor alabilir mi?
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: ÖĞRETMENLERİN 3600 EK GÖSTERGE SORUNU NE OLACAK?
Öğretmenler, memur statüsünde oldukları için doğrudan Devlet Memurları Kanunu’na bağlı olarak çalışır. Öğretmenlerin raporu da bu kanunun 105. maddesinde belirtilmiştir. Öğretmen kadrosu dahil tüm memurlar duruma göre 18 aya kadar rapor alabilirler. 18 aylık rapor süresi kanser, verem ve akıl sağlığı hastalıkları için geçerlidir. 12 aya kadar ise bir çok farklı hastalıktan rapor alabilmek mümkündür.
ÖĞRETMEN BAŞKA İLDEN RAPOR ALABİLİR Mİ?
Bu konuda Devlet Memurları Kanunu uyarınca, öğretmen eğer belli durumlar hariç rapor alacaksa sadece görev mahallindeki veya hastanın sevkinin yapıldığı sağlık hizmeti kuruluşlarından rapor alabilir. Belli durumlar ise geçici görev veya kanuni izinleridir (yıllık izin gibi).
Yani öğretmen sadece geçici görevdeyse veya iznini kullanıp başka ile gitmişse başka ilden rapor alabilir. Onun dışında başka ilden rapor için sevkinin yapılmış olması lazım. Sevki yapılmamışsa öğretmen başka ilden rapor alamaz.
Kanun içerisinde öğretmen kadrosu dahil tüm memurların hastalık nedeniyle aldığı izni başka ilde kullanmasını kısıtlayıcı maddeler bulunmuyor. Yani öğretmen raporu kendi ilinden alıp kolay kolay başka ilde de bulunabilir.
Kanunu tamamen incelediğimizde, sevki yapıldığı sürece öğretmen başka ilden rapor alabilir diyebiliriz.