Klasik müzik, modern döneme kadar çağlar boyunca en etkili, en popüler ve en sevilen müzik türü olduktan sonra modern çağ ile birlikte popülerliğini yitirdi. Fakat hala büyük bir çevre tarafından seviliyor, dinleniyor. Klasik müziğe ilgisi olmayan bir çok kişi dahi bu müzik türüne saygısını belli ediyor. Öyle ki bu saygıyı belli etme yollarından biri müzik türüne çeşitli anlamlar yükleme çabalarına da şahit oluyoruz.
Yüklenen bu anlamlardan biri klasik müziğin zekayı arttırdığına yönelik söylenegelen mittir. Bu mit doğrultusunda bir çok kişi çocuklarına Mozart dinleterek IQ artışı sağladığına inanarak vakit geçirdi. Fakat bu doğru değil. Bu yanılgı bir dönem yapılmış olan bir deneyden kaynaklanıyor.
MOZART HAKKINDA ARAŞTIRMA YANLIŞ ANLAŞILDI
1993 yılında ünlü bilim dergisi Nature’da bir makale yayınlandı. California Üniversitesi’nden 3 araştırmacının yayınladığı bu makalede deneklere 10 dakika boyunca Mozart dinletildi. Bu 10 dakikalık süre boyunca beyinleri incelenen deneklerin ‘uzamsal zekasında’ bir artış görüldü ve bu müziğin etkisi bittiğinde yok olan bir etkiydi.
1993 yılında yapılan bu deney dönem medyası tarafından şişirildi. Hala dönem dönem ülkemizde ve dünya medyasında ‘Mozart zekayı arttırıyor’ gibi haberler görmemiz mümkün. Fakat bu yıllar boyunca dilden dile, elden ele yayılmış bir ‘mitten’ öteye geçemiyor. Söz konusu deneyin o yıldan sonra abartılmış versiyonları günümüze kadar etki ediyor.
Dolayısı ile çocuğunuzun veya kendinizin klasik müzik dinlemesi ile ‘genel zekanız’ veya IQ’nuz arasında doğrudan bir korelasyon bulunmuyor.
Söz konusu MİT elden ele yayılınca, 2007 yılında yine Nature Dergisi’nde Mozart dinlemenin zekayı arttırmadığına dair bir yazı yayınlandı. Söz konusu araştırmada Klasik Müzik dinlemenin gerek çocuklarda, gerek yetişkin bireylerde kayda değer bir zeka artışı ölçütü olmadığı yazıyor.
İLGİLİ MAKALE: https://www.nature.com/news/2007/070409/full/070409-13.html
UZAMSAL ZEKA NEDİR?
Klasik Müzik üzerine 1993’te Nature Dergisi’nde çıkan ilk makalede ele geçirilen bulgular, klasik müzik dinlemenin geçici olarak uzamsal zekayı arttırdığının gözlemlendiğini belirtiyor.
Bu zeka türünde 3 boyutlu düşünme, renklere ve görüntülere karşı duyarlı olma durumları görünür. Kağıtları katlama, labirentleri çözebilme gibi 3 boyutlu ve görsel zeka barındıran tüm yetenekler uzamsal zekanın kapsamına girmektedir.