Mesleki Eğitim Merkezi nedir? Kimler kayıt olabilir?

Son günlerde bazı sosyal medya hesaplarında elden ele bir mesaj yayılıyor. Mesajda Ortaokul mezunu olup eğitim öğretimin dışına çıkmış veya lise kaydı yaptırsa bile okula gitmeyen, çeşitli sorunları olan öğrencilere önemli bir şans tanındığı söylendi. Bu mesajın içeriğini sizler için araştırdık. Söz konusu mesajda tam ifade edilemese de, mesleki eğitim merkezi adını verdiğimiz yerlerde böyle bir eğitim söz konusu. Üstelik bu yerlere kayıt olanlara sigorta yapılıyor ve eğitim esnasında asgari ücretin yüzde 30’u tutarında para veriliyor.

Mesleki Eğitim Merkezi nedir?

Hükümetin eğitim politikası kapsamında ülke genelinde tüm meslek liselerinde Mesleki Eğitim Merkezi açıldı. Bu merkezlerde eğitim öğretimin dışına çıkmış, liseye kayıt olmamış, kayıt olsa bile devamsızlık nedeniyle ayrılmış, yani ortaöğretimde problem yaşamış kişilerin mesleki eğitimleri sağlanıyor.

Bu şekilde;

  •  Bir mesleği aktif olarak öğrenebiliyorsunuz
  • Hem pratik hem teorik eğitim alıyorsunuz
  • Meslek öğrenirken para kazanıyorsunuz
  • Aldığınız eğitim istihdam garantili oluyor
  •  İş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanırsınız. GSS sgorta primleriniz eğitimleriniz süresince ödenir
  •  Açık öğretimde aldığınız dersleri saydırarak meslek lisesi diploması alırsınız ve Teknisyen unvanına sahip olursunuz.
  • 4 yılın sonunda Ustalık Belgesi alarak kendi iş yerinizi açabilirsiniz. İş yeri açarken KOSGEB üzerinden devlet katkısı alabilirsiniz.

Anlaşılacağı üzere Mesleki Eğitim Merkezi’ne kayıt olmak her şekilde avantajlı.

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNE KİMLER BAŞVURABİLİR?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi söz konusu eğitime kayıt için ortaöğretimden sonra liseye kayıt olsa bile devamsızlık nedeniyle sorun yaşamış, hali hazırda lise okuyanlar (nakil yapabilirler), devamsızlık dışında da okuduğu okulda herhangi bir disiplin sorunu yaşamış olan öğrenciler faydalanabiliyor. Bir çok lisede devamsızlık sorunu yaşayan, eğitim-öğretimin dışına çıkmış veya çeşitli sorunları olan öğrenciler buralara yönlendiriliyor.

NASIL BAŞVURULUR?

Yine yukarıda bahsettiğimiz gibi bu eğitim türü için lisede sorun yaşayan, devamsız, eğitim öğretimin dışına çıkmış öğrenciler teşvik edilip yönlendiriliyor. Bu nedenle yıl boyunca başvuruya açık durumda.

Nakil olacakların başvurusu ile ilgili;

“Mesleki eğitim merkezlerine, okul türüne bakılmaksızın her sınıf seviyesinde nakil ve geçiş yapılabilir. Ancak bunlardan daha önce mesleki ve teknik eğitim almamış olanlar ile farklı bir alanda mesleki eğitim almak isteyenlerin alan seçimi için 10 uncu sınıfın ikinci döneminin başlangıcına kadar nakil ve geçiş yapmış olması gerekir. Daha önce mesleki eğitim almamış olup ikinci dönemin başlangıcından sonra nakil ve geçiş yapmak isteyenlerin mesleki eğitime hazırlık amacıyla yalnız
işletmede mesleki eğitim almak üzere kayıtları yapılır, ancak ilgili ders yılı itibarıyla bunlara yılsonu puanı verilmez. Mesleki eğitim merkezlerine, diğer okul türlerinin 11 inci ve 12 nci sınıflarından nakil gelmek isteyenlerin 10 uncu sınıfa nakilleri kabul edilir.”

Nakil olacak öğrencilerin işlemleri e-Devlet üzerinden yapılabilir. Diğer öğrenciler herhangi bir meslek lisesine gidip kayıt olabilirler.

Ayrıca işletmeler çıraklarını böyle bir programa yazdırmak için talepte bulunabilir. Burada işletmenin doğruda Mesleki Eğitim Merkezi ile iletişime geçmesi gerekiyor.

Bir Cevap YazınCevabı iptal et