Meslek Etiği – Çanakkale Geçilmez, Geçiliyorsa Bilin ki…
Doktor Tarık Nusret!
Tanıyor musunuz?
“Hani şu Çanakkale’de cepheden ağır yaralı getirilen oğlunu görünce Şehid olacağını anladığı için morfin harcayıp yaşama şansı yüksek askerlerin hakkına giremem” diyen doktor.
Birde “Grevdeyim” diye odasından çıkmayan, hastasına bakmayı reddeden doktorlar türedi günümüzde.
Şifa verdiği hastasını iş arkadaşlarına alkışlarla protesto ettiren bir başka doktoru düşündüm.
Kendi kendime; “Dr Tarık Nusret’i yetiştiren tıbbiyeler, gerek ülkemize” dedim.
Ameliyat masasında hastasını bırakıp “grevdeyim” diyen doktora kim saygı duyarsa duysun, ben saygı duymuyorum.
Kavramlar, meslek ahlâkı ve mesleki yetkinliklerin içini doldurmak gerek…
Sağlık>Doktorluk>Doktor
Eğitim>Öğretmenlik>Öğretmen
Adalet>Hukukun Üstünlüğü>Yargıç
Bugünlerde kişiler, meslekler ve hizmetler üzerinde tartışmalar yapılıyor?
Mesleğin kutsiyeti kusurlu insan yüzünden bozulamaz!
Meslek etiği – Eğitim ve öğretim söz konusu olduğunda asıl olan öğretmenin kendisi değildir. Öğretmenin, öğretmenlik mesleği adına çocuğun yüksek yararı için ne yaptığıdır.
Çocuğuna hizmet alan bir veli hizmetten memnun değilse, kusur öğretmen de mi, yoksa beklenilen öğretmenlik hizmetinde mi? Buna bakmak lazım.
Duran hocanın kim olduğu değil, yani öğretmenin kendisinin kim olduğu değil, öğretmenlik mesleğinin çocuğun yüksek yararına ne ölçüde hizmete sunduğudur, önemli olan.
Sağlık söz konusu ise doktor bir hastasına kaba muamele yapmışsa kusur hekimlik mesleğinde değil, o mesleği icra eden doktordadır. Doktorluk mesleğidir kutsal dokunulmaz olan; yoksa doktor değil… Doktorun doktorluk mesleğini hasta hakları ve hasta yararına nasıl maharetli kullandığıdır asıl olan.
Adalet söz konusu olduğunda hukukçun şahsının değil, hukukun üstünlüğüdür önemli olan. Hakimin takdir hakkını maddi deliller yerine kadının yalan beyanı üzerine oturtursa hukuktan adil bir sonuç çıkmaz. Terazi hileli tartıyor demektir.
Kadın Hakları İnsan haklarından üstün mü? Kötü olan, hukuku eşit, adil ve tarafsız uygulamayandır.
Bu kapsamda, bu meslek hizmetlerini yapacak kişiler elbette yaptıkları hizmetin kalitesi ve hizmet ettikleri kişilerdeki yansımasını göre toplum ve o kişi nezdinde itibar göreceklerdir.
Kötü, Emsal Olamaz!
Meslek etiği – Bu kötü örnekler, hatalı davranışlar yaygınlaşıp toplumun geneline tüm hizmet alanlarına zarar verecek hale gelmediği sürece kişiler özelinde yapılan meslek ve hizmet etiğine uymayan davranışlar kişilerin tecziyesi ile geçiştirilebilir ve genellenmemelidir.
Eğer yaşanan olumsuzluklar yaygınlaşarak sıradanlaşmışsa, adalette, eğitimde, sağlıkta vb. O zaman kurumlarda kötü yönetim sorunu var demektir.
Onun da çaresi var:
Ya küresel düzenin dikte ettirdiği kuralları toplumsal norm yaparsınız güç ve ikna kabiliyeti ister.
Ya da kendi öz değerlerimize, toplumun milli ve kutsi beka köklerine dönüp oradan yeni ve taze zinde güç almaktır.
Kökünü tüm toplumu kucaklayan inanç, kültür ve medeniyet değerlerinden alan, milli ruh ve milli düşünce odaklı çözümler üretmeyen her çaba boşadır.
Saygılarımla.
Yazar – Duran Çelik /Eğitimci /Ölçme ve Değerlendirme Uzmanı / http://www.yeniegitimdergisi.com