Kolay matematik – İlkokul 2. sınıf çocukları matematik dersinde kesirleri öğreniyorlar. Toplama ve çıkarmadan sonra en zor konulardan biri çarpma olsa da çocuklara en zor gelen dört işlem kesirlerdir. Kesirleri anlayınca çarpmayı daha kolay anlıyorlar.
Kesirleri pratik bir şekilde öğrenebilmek için size kolay bir yol göstereceğiz. Belki sınıf öğretmenlerinden yapanlar olmuştur. Ancak kullanılacak malzemeleri görünce, onları anlamanın ne kadar da kolay hale geldiği görülecektir.
Plastik/Kağıt tabaklar kesirleri öğretmek için hem pratik ve hem de çocuklara yabancı gelmeyecektir.
Kesirleri öğretmek için plastik kâğıt tabaklar kullanmak kesirleri öğrenmede harika bir araçtır; özellikle renkli olanları kullanmak anlamayı pratikleştirebilir. Bu renkli kağıt veya plastik tabak çeşitlerini piyasada bulabilirsiniz.
Sonra onları farklı ölçüleri temsil edecek şekilde kesin. Her şeyin nasıl bir araya geldiğini görmek için aşağıdaki 30 saniyelik videoya bir göz atın ve ardından kendinizinkini ile karşılaştırın.
İhtiyacınız Olan Malzemeler:
- Kağıt veya plastik tabaklar
- Tahta kalemi
- Makas
Tabaklarınızı Düzenleyin.
Etiketlemeye veya kesmeye başlamadan önce organize edin. Tabaklarınızı yerleştirin ve her rengi nasıl kullanmak istediğinizi belirleyin. Bu nedenle, her bir rengi ölçülere göre açıkça etiketlemek isteyebilirsiniz. (Farklı renkte tabaklara sahip değilseniz, bunun yerine öğrencilerinizin onları boyamasını sağlayın.)
Aşağıdakiler gibi yapın:
- Sarı = 1
- Pembe = 1/2
- Kırmızı = 1/4
- Turuncu = 1/3
- Mavi = 1/8
Ölçün ve Kesin.
K3ağıt tabakları nasıl böleceğinize ve etiketleyeceğinize karar verdikten sonra ölçün ve kesin. Ölçümlerinizin doğru olmasını istersiniz, böylece öğrenciler kesirleri uygularken parçaları karıştırabilir ve eşleştirebilir.
Etiketleyin ve Test Edin.
Son adım, tabaklarınızın tüm parçalarını etiketlemektir. Plakanın ön tarafına etiketlerin güzel ve büyük olmasını öneriyoruz. Ek bir zorluk olarak, bunun yerine arka tarafa etiketleyebilirsiniz. Ardından, öğrencilerinizi bir bütüne ulaşmak için ölçümlerini karıştırıp eşleştirmeye teşvik ederek onları test edin.
Özetle; benzer pratikleri eminim siz de yapıyorsunuz. Lütfen yaptığınız güzel çalışmaları ve uygulamaları Yeni Eğitim Derginize gönderin, paylaşın, yayınlayalım.
Yazarımız İhsan Yücel‘in “Okul Öncesi Dönemde Matematik” öğretimine ilişkin yazıyı okumanızı ve incelemenizi tavsiye ediyoruz. Tıklayınız.