Kaygı ve endişe sorunu olanlar dikkat: 5-4-3-2-1 yöntemi sizlere göre

Çağımızda psikolojik sorunlar içerisinde yer alan en büyük problemlerden biri Anksiyete. İster Anksiyete bozukluğunuz olsun, ister olmasın, günümüzde kaygı ve endişe problemlerini yönetmek en büyük sorunlardan biri. Fakat bu sorunun çözümüne yönelik uzmanların güzel bir önerisi bulunuyor. İsmine 5-4-3-2-1 yöntemi deniyor. Bu yöntem ile kaygı ve endişenin sizi ele geçirdiği durumlarda kontrolde kalmanız ve sakinleşmeniz mümkün.

NEDEN KAYGI DUYUYORUZ?

Kaygı insanın sık yaşadığı duygulardan biri. Genel anlamda karakter yapısı ile özdeşleştirilen kaygının çeşitli açıklamaları bulunsa da, temelde beynimizin içinde bulunduğu andan kopup, bir sonraki an veya duyguya odaklanması nedeniyle yaşadığı strese kaygı adını veriyoruz.

Kaygı çoğu kez içinde bulunduğumuz ‘o anın’ yaşanmasına engel olur. Üzüntü, mutluluk, gülmek, keyiflenmek gibi anlık duygular kaygı durumunda yerini kontrol edilemez bir strese bırakır. Bu da içinde bulunduğunuz anda yapmanız gerekenler için harekete geçmenize engel olur.

5-4-3-2-1 YÖNTEMİ NEDİR?

Panik atak, anksiyete bozukluğu gibi hastalıklarınız varsa veya sadece stres ve kaygıyı sık yaşıyorsanız 5-4-3-2-1 yöntemi tam olarak size göre.

Bu yöntemi kademe kademe açıklamak gerekirse, kaygıyı yenmek için;

5 nesne tanımlayın: Kaygılı anınızda bir an durun ve derin bir nefes alın. Ardından çevrenizde gördüğünüz 5 nesneyi fark etmeye çalışın. Örneğin bir konuşma yapmanız gerekiyor ve giderek endişeleniyorsunuz. Bir an nefes alın ve çevrenizdeki masa, sandalya, kapı, duvar ve mikrofon nesnelerini tanımlayın.

4 ses duyun: Etrafınızda o an olan 4 sesi tanımlayın. Bu herhangi bir ses olan. Gıcırtı, kuş cıvıltısı, kahkaha sesi, insan sesi, hayvan sesi… Herhangi bir 4 sesin farkına varın.

3 şeyin farkına varın: Sıradaki adımınız çevrenizde 3 varlığı hissetmek olacak. Bu örneğin kendi ayakkabınız içindeki ayağınız olabilir, elbiselerinizin kumaşı olabilir.

2 koku alın: Sıradaki aşama ise çevrenizdeki nesnelerin kokusunu almak olacak. Bu yine çiçek kokusu olabilir, kendi parfüm kokunuz olabilir, kıyafetlerinizin kokusu olabilir.

1 şeyin tadını al: Son olarak tatma duygunuzu harekete geçirin. Yanınızda herhangi bir şeker, bir içecek varsa bunların tadını hissetmek o anda kalmanızı sağlayacaktır.

Görüldüğü üzere 5-4-3-2-1 yönteminin temelinde o anda kalmak için sadece o anda duyu organlarınızı harekete geçirmek yatıyor. Yani görme, duymak, hissetmek (dokunmak), koklamak ve tatmak hisleriyle birlikte beyninizin bir sonraki anın kaygısına teslim olmasının önüne geçebilirsiniz.

Bir Cevap YazınCevabı iptal et