Eğitim konusunda yeni ufuklar açmak ve paydaş ülkelerin görüşlerini almak amacıyla Türkiye Maarif Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Eğitim Zirvesi yapıldı. Zirve’ye Katar, Arnavutluk ve Nijer Eğitim Bakanları katıldı.
“Eğitimde yeni eğilimler” başlığı ile yapılan oturumda Katar Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanı Buthaina bint Ali Al Jabr Al Nuaimi kendi ülkesinin 2030 eğitim vizyonundan bahsedildi.
Öğretmenlerin geliştirilmesi
Eğitim vizyonunun bir numaralı objesinin öğretmen eğitimi ve geliştirilmesi olduğunu belirten Nuaimi;
“Okullarımızdaki sistemlerle yıllık yarışmalar, sergiler yaparak, öğrencilerimizin kendi işlerini, araştırmalarını, yaptıkları şeyleri paylaşabilecekleri alanlar oluşturarak ve ödüller kazanabileceği sistemler yaparak bunu desteklemeye çalışıyoruz. Özelleştirilmiş eğitime de destek veriyoruz. Buradaki hem bazı engelleri hem de özel ihtiyaçları olan öğrencilerin kendilerine spesifik bir özel eğitim alabilmeleri için gerekli olan şeyler bunlar. Buradaki öğrencilerin becerilerini de düşünecek olursak, dünya çapında bence kaliteli öğretmenleri öğretim mesleğine çekmek zor. Dolayısıyla öğretmenleri bu mesleğe çekebilmek için farklı programlarımız var. Onları geliştirebilmek ve mesleği biraz daha çekici hale getirebilmek için profesyonel gelişim programları düzenliyoruz. Aynı zamanda, öğretim mesleğini nasıl daha çekici hale getirebileceğimiz programları devamlı aramaktayız.” dedi.
Arnavutluk’ta müfredat değişimi
Arnavutluk Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanı Evis Kushi de katılımcılardan biriydi. Kushi, eğitim sistemlerinde yaşanan gelişim ve değişimlerin kendi toplumlarının gelişimi açısından önemli olduğunu belirtti.
Bu kapsamda müfredat değişimi yaptıklarını aktaran Kushi;
“Okul öncesi eğitimleri, temel eğitimleri ve üniversite eğitimine kadar bütün müfredatın yeniden gözden geçirilmesini içermektedir. Okul öncesi eğitimin amacı ise bütün çocuklarımız için kaliteli eğitim sağlayabilmek ve onları ilkokula hazırlamak. Buradaki müfredat değişimi, okuldaki öğrencinin sorumluluklarını, otonomluğunu ve dijital okurluğu artırmak gibi çok temel değişimlere odaklanıyor. Yeni müfredatımızın bütün öğrencilerin deneyimlerine odaklanıyor olması çok önemli. Hem öğrenme güçlüğü çeken ve farklı zorluklarla başa çıkan hem azınlık öğrencilerin ve herkesin düşünülebilmesi önemli bir nokta. Buradaki öğrencilerin gerekli becerileri ve bilgiyi elde edebilmesi, sürdürülebilir bir gelişimi gerçekleştirebilecek bir dünyada yaşayabilmesi, barışın desteklenmesi, cinsiyet eşitliği, vatandaşlık, global vatandaşlık ve kültürel farkındalığın önemli olduğu medya okurluğunun gerçekleştiği bir eğitim sistemi olmak zorunda.” dedi.
Nijer’den teşekkür
İstanbul Eğitim Zirvesi katılımcılarından Nijer Yüksek Öğretim Bakanı Mamoudou Djib ise katkılarından dolayı Türkiye Maarif Vakfı’na teşekkürlerini iletti.
Son 10 yılda eğitimde yaşanılan ve salgınla birlikte artan zorluklarla başa çıkabilmek için yeni teknolojileri kullanmak zorunda olduklarını vurgulayan Djibo, “Online derslerden öğretmenler ve öğrenciler arasındaki ilişkilere kadar her şey değişti. Buradaki inovasyonlarımız kendimize şu soruyu sorma gereğini ortaya çıkardı. ‘Bizim eğitime filozofik ve teknolojik olarak yaklaşımımız ne olmalı?’ Eğitim enstitülerinin, iletişimi ve iş birliği geleceğin piyasasını ortaya çıkaracaktır. Bu alandaki inisiyatifleri için Türkiye Maarif Vakfı’nı tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.