Ülkemizde maddi durumu yetersiz vatandaşları ilk ve orta dereceli okullarda maddi anlamda desteklemek için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl bursluluk sınavı yapılıyor. İsmi sonradan İOKBS olarak belirlenen bursluluk sınavı son 2 yıldır pandemi nedeniyle gecikmeli olarak yapılıyor. Fakat sınava yoğun ilginin olması nedeniyle İOKBS sınavı ne zaman? sorusu adaylar tarafından en çok merak edilen konuların başında geliyor. Bursluluk sınavı 2021 için geri sayım başladı. Milyonlarca genç bu yıl bu zorlu sınavda ter dökecek.
İOKBS ERTELENMİŞTİ
Normal şartlarda Nisan ayında yapılması beklenen İOKBS 2021 için erteleme duyurusu daha önce Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yapılmıştı. Bakan Selçuk Bursluluk Sınavı 2021 için şu ifadeleri kullanmıştı;
“25 Nisan’da 1 milyon civarında bursluluk sınavı var. Bunu erteliyoruz. Ne zamana ertelediğimizi şu anda söyleyemiyoruz. Salgının durumuna bakmak lazım. Geçen sene Eylül’e ertelemiştik.”
Bu ifadenin üzerinden geçen haftalar sonrasında İOKBS ne zaman yapılacak? sorusunun yanıtı netleşti.
BURSLULUK SINAVI 5 EYLÜL’DE
İOKBS olarak bilinen Bursluluk Sınavı 5 Eylül 2021 tarihinde yapılacak. Bursluluk sınavı için 2 aydan biraz daha kısa bir süre kaldı.
5 Eylül’de yapılacak sınava girebilecekler listesi ve diğer kurallar şu şekilde;
- İlköğretim 5-6-7-8. sınıf öğrencisi veya lise hazırlık, 9-10-11. sınıf öğrencisi olmak
- Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Mevzuatta belirtilen kayıt ve kabul şartlarını taşımak,
- Ortaokullar, imam hatip ortaokulları veya özel eğitim ortaokullarının 5’inci, 6’ncı, 7’nci ve 8’inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9’uncu, 10’uncu ve 11’inci sınıflarında öğrenci olmak,
- İlköğretim ve ortaöğretim okullarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme yaptırımı/ cezası almamış olmak,
- Ailenin bir önceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu’nda belirtilen Millî Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinin en azının 4 (dört) katını geçmemesi kaydıyla maddi imkânlardan yoksun bulunmak. Ailenin 2020 senesi yıllık gelir toplamından fert başına düşen toplam miktarın 2021 Mali Yılı için tespit edilen 16.080,00 (onaltıbinseksen) TL’yi geçmemesi gerekir. Aile gelirinin tespitinde ailenin 2020 yılında elde ettiği tüm gelirleri esas alınacaktır. Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrenciler hariç, ailenin fert başına düşen geliri bu rakamı geçen öğrencilerin İOKBS başvuruları, kontenjan durumlarına bakılmaksızın kabul edilmeyecektir.
- Maddi imkânlardan yoksun olma durumu:Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmî Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği’nde yer alan “EK-1 Öğrenci Ailesinin Maddî Durumunu Gösterir Beyanname” de öngörülen ve bu beyana esas olan gelirin tespitinde; EK-1 Öğrenci Ailesinin Maddi Durumunu Gösteren Beyanname ile beyana esas olan velinin ve eşi çalışıyor ise aynı zamanda eşinin, bütün yıllık gelir durumunu gösteren vergi dairesi, muhasebe birimi veya ilgili kişi, kurum ve kuruluşlardan alınacak 2020 yılına ait 12 aylık toplam gelirlerini (çalıştığı ve çalışmadığı aylar ile birlikte) gösteren belge,
-
Velinin ve eşinin bakmakla yükümlü olduğu anne ve babası ile ilgili tedavi yardımı beyannamesi, varsa bakmakla yükümlü olduğu diğer şahıslarla ilgili mahkeme kararı örneği, Velinin ve varsa eşinin bakmakla yükümlü olduğu aile üyelerinin T.C. kimlik numaraları ile doğum tarihlerinin yazılı beyanı esastır.
“Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrenciler”den durumlarını belgelendirmeleri kaydıyla “EK-1 Öğrenci Ailesinin Maddi Durumunu Gösteren Beyanname” istenmez.