İlerlemecilik Nedir – İnsan tabiatında biri “itme”, diğeri “çekme” olmak üzere iki eğilim vardır. İtim gücünü, güvenlik durumlarında zarar görmemek amacıyla, savunma mekanizmalarının bir gereği olarak kullanırken; çekim gücünü işimize yarayacak, bizi mutlu edecek, huzur verecek, hoşumuza gidecek veya varlığımızı güvende hissettirecek eylemlerimizde kullanıyoruz.
İtim ve Çekim gücü, “Kuvve-i Dâfia” ve “Kuvve-i Cazibe” olarak da günlük konuşmalarımızda kendine yer bulmuştur.
Kâinatta olduğu gibi, insanda da daima daha ileri gitmeye ve mükemmele ulaşmaya doğru bir eğilim vardır.
Defalarca başarısız olsa bile, bu can sıkıcı durumdan ders alıp, hedeflerine ulaşmak için, sürekli olarak kendini motive etmenin yollarını bulurlar.
Başarılı insanlar ileriyi düşünenlerdir. İlerlemecidirler ve daima ileriye bakarlar.
Birçok insanın, zamanını, geçmişte takılıp kaldığı eylemler, başarısızlıklar ve hatalarla tükettiği bir dünyada, ilerleyici insanlar gelecekteki muhtemel gelişmelere odaklanmakta başarılı olurlar.
Başarısızlıkla karşı karşıya kaldıklarında veya mağlup olduklarında bile, bu insanlar her zaman hedeflerine ulaşmak için sürekli motive olmanın yollarını bulurlar.
(Not: Geçmiş deyince öyle uzun asırlara gitmeyin; şu anda bile vaktiniz “geçmiş” oluyor!)
Mini Test: Kendinizi Nasıl Görüyorsunuz?
- Geçmişe takılıp kalan, geçmişte yaşayan veya geçmişini tekrarlamaya çalışanlardan mısınız? “Biz!” Nutuklarında kullanılan duygularla avunan; ancak bir türlü “bugüne” gelemeyenlerden mi?
- Geçmişe önem vermeyen, “Boş ver canım; adam sen de… Ölenle ölünmez. Hayat devam ediyor!” diyenlerden mi? (Laissez Faire)
- Geçmişte yaşadıkları depresyon nedeni olan ve kuşku dolu bir şekilde, yaşanmışlıkları her olay veya kişiyi değerlendirmede bir ölçüt olarak kullananlardan veya “Suçlama Oyunu” oynayanlardan mısınız? (Laf aramızda bu oyuna “Ürkmüş Hayvan” oyunu da deniliyor.).
- Geçmişten dersini alıp geleceğe bakarak “anı” yeniden yorumlayan ve enerjisini planlı bir şekilde kullananlardan msınız?
Bu dört seçenekten a, b, c sizi anlatıyorsa, üzgünüm yapacak bir şey yok! Size “Geçmişe mutlu takılmalar!” dileğinde bulunuyorum.
Ama d şıkkı sizi anlatıyorsa okumaya devam edin; ayrıntılara girin ve ne kadar ilerlemeci (aslında ilerici) ne kadar gerilemecisiniz (aslında gerici):
İşte İlerlemeci İnsanların 9 Olağanüstü Alışkanlığı
1- Sorumluluğu kabul ederler.
İlerlemecilik Nedir – İşlerin yolunda gitmediğinin farkındadırlar, böyle bile olsa, harekete geçmek ve sonuç almanın yollarını bulmak onlara bağlıdır. Başarıya giden yolda hiçbir mazeret kabul etmezler. İlerlemeci insanlar bunu bilir ve suçlama oyununu oynamaya niyetleri yoktur.
2- Başkalarında “En” İyisini Ararlar.
İlerlemecilik Nedir – Sakın ha; böyle davranmayın. Yoksa insanlar sizi hayal kırıklığına uğratacak ve size haksızlık edilecektir.
Zıtlar dünyasında yaşıyoruz; doğru var – yalan var. Mükemmel bir dünyada yaşamıyoruz. Yine de her durumda iyi bir tavır sergileyebilir ve iş yaptığınız kişilerde en iyisini görmeyi umabilirsiniz.
Gerici insanlar, herkesin kendilerini alt etmeye çalıştığını düşünür veya varsayarken, ilerlemeci insanlar karşılaştıkları güçleri keşfetmeye ve bunu herkesin iyiliği için kullanmayı bilirler.
3- Çözümlere Odaklanırlar.
İlerlemecilik Nedir – Evet, bir proje üstlendiniz ve işler beklediğiniz gibi gitmedi. Ancak sorunları büyütmenin bir anlamı yok. Sadece neyin yolunda gitmediğini öğrenebilir ve bunu bir çözüme entegre etmeye çalışabilirsiniz.
İlerlemeci insanlar çözüm odaklıdır. Pratik ve yaratıcı düşünme yoluyla, zor görünen sorulara çeşitli ihtimaller ve cevaplar bulurlar.
4- Doğru Soruları Sorarlar.
İlerlemecilik Nedir – Çözümlere odaklanırken, ilerici insanlar büyümeyi ilerletmek için doğru soruları sormakta başarılı olurlar.
“Neyi yanlış yaptık?”
“Neyi daha iyi yapardık?”
“Dış kaynak mı kullanmalıydık yoksa daha akıllıca mı çalışmalıydık?”
“Ziyaretçi trafiğini nasıl artırabiliriz?”
Doğru sorular her zaman işleri halletmenin daha iyi yollarına yol açacak ve sizi olmak istediğiniz yere götürecektir.
Ayrıntılara dikkat etmeniz veya gerektiğinde destek aramanız gerekebilir, ancak bu soruları sormak, basitçe ortalamayı mükemmele dönüştürme tutumunuzu gösterir.
5- İyi Dinleyicidirler.
İlerlemecilik Nedir – İlerlemeci insanlar dogmatik değildir. Sonuç isterler ve bunu yapmak için başkalarının desteğine veya tavsiyesine ihtiyaç duyarlarsa, dinlemeye isteklidirler.
Dinlemek, bir konuya bütünsel bir bakış açısı kazanmalarına ve böyle bir bilgiyle ilerlemelerine yardımcı olur.
Bunu da Okuyun
Acı Kaybımız- Dinleyecek İnsan Aranıyor!
6- Uyum Sağlarlar.
İlerlemecilik Nedir – Değişmekten veya ilerlemekten korkmazlar. Uyum sağlama onların anahtarıdır. İlerlemeci insanlar uyum sağlamakta harikadır. Uyum sağlamayı öğrendiğinizde, sonuç almak için gerekli olanı yapmaya odaklanırsınız.
7- Erken Kalkarlar.
İlerlemecilik Nedir – Günün meselelerini ele almak için erken kalktığınızda daha çok şey yapılabilir.
Erken kalkmak, hedeflerinize ulaşmak için zamanında çalışmaya ve çaba göstermeye istekli olduğunuzu gösterir.
İlerlemeci insanlar hiçbir şeyi şansa bırakmaz. Huzursuz, tutkulu ve kendilerini dahil ettikleri her şeye karşı heveslidir. Erken kalkmak, bunu kanıtlamak için basit bir alışkanlıktır.
8- Ne Zaman Bırakacaklarını Bilirler.
İlerlemecilik Nedir – Bırakmak başarısızlık değildir ama bir güç olabilir.
Ancak ne zaman bırakmanız gerektiğini bilmelisiniz.
İlerlemeci insanlar, mecbur kalırlarsa ne zaman bırakıp devam edeceklerini bilirler.
Albert Einstein’a göre aynı şeyi yapmaya devam etmek ve farklı bir sonuç beklemek gerçekten de delilik.
Ne zaman bırakılacağını bilmek önemli bir büyüme ve kabullenme faktörüdür.
9- Değerlerini Korurlar.
İlerlemecilik Nedir – İlerlemeci insanlar neyi temsil ettiklerini bilirler. Kalabalığı memnun etmek için standartlarından taviz vermezler. Aksine, değerlerinin ve ilkelerinin arkasında dururlar. Değerleri, hedeflerine ulaşmalarına ve karakteri benimsemelerine yardımcı olacak bir pusula veya rehber haline gelir.
Şimdi tekrar kendinize sorun; ilerlemeci misiniz, gerilemeci mi?
Şu zamanın memesinden bizimle süt emen, gözleri arkaya bakan, aklı mazide kalan insanlardan değil; Yahya Kemali’den mülhem, kökü mazide olan, ancak geleceği planlayanlardan olmak; işte ilerlemecilik budur.