HES Kodu ile ilgili önemli değişiklik

Ülkemizde pandemi döneminin hemen başlarında Sağlık Bakanlığı tarafından HES Kodu uygulaması başlatıldı. HES Kodu uygulaması sayesinde kişinin aşı durumu, virüs durumu, temas durumu gibi parametreler kontrol ediliyor. Bu konuda önemli bir değişiklik bugün Sağlık Bakanlığı tarafından duyuruldu.

Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon rehberi güncellendi. Güncellemeye göre artık iki doz aşılı veya son 6 içerisinde Covid-19 geçirmiş kişiler hasta biriyle temas ettiklerinde HES uygulamasında temaslı görünmeyecek. Böylece HES Kodu da temaslı uyarısı vermeyecek. Onun yerine bu kişiler Vaka Takip Modülü’ne kaydedilecek ve bu kişilerin dışarı çıkarken maske, sosyal mesafe gibi kurallara katiyen uymaları gerekecek.

HES kodu

Herhangi bir semptom gelişmesi durumunda ise aynı gün sağlık kurumuna başvurarak PCR testi yaptıracak. Semptom gelişmezse temasının 5’inci gününde PCR testi yaptırma zorunluluğu olacak. PCR testi yaptırmazsa 6’ncı gün HES kodu riskli hale gelecek ve kişi karantinaya alınacak. PCR testinin pozitif çıkması durumunda Sağlık Bakanlığı rehberine göre tedavi edilecek ve rehbere uygun izolasyon koşullarında takip edilecek. Testi negatif çıkarsa, sistemdeki kaydı 6’ncı günde sonlandırılacak, izolasyona alınmayacak ve HES kodu riskli duruma gelmeyecek.

Yine rehbere göre vatandaşlarda “Beta”, “Gama” ve “Delta” ile Sağlık Bakanlığınca “tehdit edici varyant” olarak tanımlanan varyantlar saptanırsa 14 gün izolasyon kararı olacak. 14 günün sonunda herhangi bir teste gerek kalmadan izolasyon sona erecek.

 

Bir Cevap Yazın Cevabı iptal et