Hayata Dair Tavsiyeler – İnsanın karakteri, sözlerinde ve davranışlarında gizlidir. Seçkin bir varlık olarak yaratıldığımız halde, farkında olarak veya olmayarak kullandığımız cümleler veya gösterdiğimiz davranışlar çevremizdeki insanları rahatsız edebilir. İnsanın en önemli amacı, “İnsan olmaktır.” Eğitim, insanın insan olma çabasında yol gösterici bir fenerdir. Yıldızlardan, yağmurdan güneşten, coğrafi hareketlerden fiziksel ve ruhsal olarak çabucak etkilenen insan türü, kişisel ve sosyal hayatta diğer insanların sözlerinden ve davranışlarından da kolayca etkilenir.
O halde insan, insan olmaya çabalarken neden kendine bir çekidüzen vermez ki?
Bu konuda “devede kulak” kadar da olsa size hayata dair tavsiyeler bağlamında 22 tavsiyede bulunacağız. İsteyen alır, kabul eder ve uygular; isteyen de kaba saba yaşamaya, onu bunu kırmaya ve incitmeye devam eder. Tercih meselesi!
İşte Hayata Dair Tavsiyeler!
- Birini sürekli olarak iki defadan daha fazla aramayın. Aramanıza cevap vermezlerse, ilgilenmeleri gereken önemli bir işleri olduğunu varsayın.
- Ödünç aldığınız bir eşyayı (para da olabilir), ödünç veren kişi hatırlatmadan veya istemeden önce iade edin. Bu davranış, dürüstlüğünüzü ve karakterinizi gösterir. Aynı şey komşudan, sınıf arkadaşından, mesai arkadaşından alınan her eşya için de geçerlidir.
- Biri size öğle/akşam yemeğine davet ettiyse, asla menüdeki pahalı yemeklerden sipariş etmeyin.
- ‘Daha evlenmedin mi?’ gibi garip sorular sormayın. Veya ‘Çocuğunuz yok mu?’ veya ‘Neden ev almadın?’ Ya da ‘Neden araba almıyorsun?’. Allah aşkına; bu soruları soracağına o kişiye yardım et de sorduğun soruların cevabını ‘evet’ olarak alasın.
- Kapıyı her zaman arkanızdan gelen kişiye açık tutun. Erkek ya da bayan, çocuk ya da büyük fark etmez. Birine toplum içinde iyi davranarak küçülmezsiniz.
- Bir arkadaşınızla taksiye binerseniz ve ödemeyi o yapıyorsa, bir dahaki sefere siz ödemeyi deneyin.
- Farklı görüşlere saygı gösterin. Size 6 olanın, size bakan birine 9 görüneceğini unutmayın. Ayrıca, ikinci görüş bir alternatif için iyidir.
- İnsanların konuşmasını asla kesmeyin. Bırakın herkes içindekini döksün. Dinleyin ve işinize geleni kabul edin; gelmeyeni almayın. Hepsi bu!
- Biriyle dalga geçerseniz ve o bundan hoşlanmıyorsa, lütfen durun ve bir daha bunu asla yapmayın.
- Biri size yardım ettiğinde “Teşekkür ederim” deyin.
- Birini övüyorsanız bunu hereksin önünde yapın; ama eleştiriyi özel yapın.
- Birinin kilosu hakkında yorum yapmak ayıptır. Yapmanız gereken, sadece “Harika görünüyorsun” demektir.
- Birisi size telefonunda bir fotoğraf gösterdiğinde, sola veya sağa kaydırmayın. Sırada ne olduğunu asla bilemezsiniz.
- Dostlarınızdan; bay veya bayan birileri size doktor randevusu olduğunu söylerse, bunun ne için olduğunu sormayın; sadece “Umarım iyisinizdir” deyin. Onları size kişisel hastalıklarını söylemek zorunda bırakacak rahatsız edici bir duruma sokmayın. Bilmenizi isterlerse, bunu sizin merakınız olmadan yapacaklardır.
- Çevrenizdeki her insana sosyal statüsü ne olursa olsun aynı saygıyı gösterin. Senin seviyenden daha düşük birine bile saygılı davranırsan insanlar bunu fark edeceklerdir.
- Bir kişi doğrudan sizinle konuşuyorsa, o anda telefonunuza bakmak kabalıktır.
- Sizden isteninceye kadar asla kimseye bir tavsiye vermeyin.
- Kimsenin yaşını ve maaşını sormayın.
- Herhangi bir şey sizi doğrudan ilgilendirmiyorsa işinize bakın.
- Sokakta biriyle konuşuyorsanız güneş gözlüklerinizi çıkarın. Bu bir saygı göstergesidir. İletişimde göz teması konuşmanız kadar önemlidir.
- Geliri sizden daha düşük insanlar arasında aldıklarınızdan asla bahsetmeyin. Aynı şekilde, çocuğu olmayan ailelerin yanında çocuklarınızdan bahsetmeyin.
- Faydalı veya iyi bir mesajı okuduktan sonra mesajı gönderene “Mesaj için teşekkürler, minnettarım!” demeye çalışın.