Televizyon son derece eski bir teknoloji. 2000’li yıllara kadar insanların yegane eğlence aracı olan televizyon, iletişim çağının bir numaralı teknolojilerinden biriydi. Fakat modern çağda insanlar internet ve akıllı telefon ile televizyondan biraz uzaklaşmış sanılıyordu. Fakat son gelen ‘televizyon izleme istatistikleri’ bunun aksini söylüyor. Gerek dünya, gerek ülkemiz, hala televizyon başında saatler geçiriyor.
Televizyon İzleme Araştırmaları Anonim Şirketi (TİAK) Genel Müdürü Dursun Güleryüz, ülkemizde 2020 yılına ait televizyon izleme istatistiklerini açıkladı.
GÜNDE 4 BUÇUK SAAT TELEVİZYON İZLENİYOR
Güleryüz’ün ifadelerine göre ülkemizde günde 4 buçuk saat televizyon izleniyor. En fazla televizyon izleyen il İzmir, en az izleyen Ankara.
Bunda salgın döneminin büyük payı olduğunu söyleyen Güleryüz;
“Televizyon izleme ortalamasının artmasında pandeminin de etkisi var. Salgın Türkiye’de Mart 2020’de etkisini göstermeye başladı. Ardından pandemi nedeniyle sokağa çıkma yasakları gibi birtakım uygulamalar oldu. Bu dönemde kamuoyunun habere olan ihtiyacı arttı, gelişmeleri takip etmek için televizyon en güvenilir mecra olarak izlendi.”
DÜNYA ORTALAMASININ ÜSTÜNDEYİZ
Güleryüz’ün ifadelerine göre ülkemizde televizyon izleme oranı dünya ortalamasının bir hayli üzerinde. Konu ile ilgili açıklamasında Güleryüz;
“Dünyada televizyon izleme ortalaması günlük kişi başı 2 saat 54 dakika. Ancak dünya ortalaması olarak bakarak Türkiye ile bir karşılaştırma yapmak doğru olmayacaktır. Televizyon izleme oranı Afrika kıtasında 4 saatin üzerinde, Avrupa’da 4 saate yakın, Asya’da ise 2,5 saatin altında. Ülkeler bazında bakıldığında ilk üçü sırasıyla 5 saat 45 dakika ile Romanya, 5 saat 40 dakika ile Sırbistan ve 5 saat 30 dakika ile Bosna Hersek almaktadır. Türkiye yüksek televizyon izleme süresi olan bir ülke olsa da birinciliği kaptırmış durumdayız. Türkiye 100 ülke arasında üst sıralarda yer alan bir ortalama izlenme süresine sahip ama en çok televizyon izlenen ülke değil. Yüksek oranda televizyon izlenen bir ülke olmamızın nedenleri arasında bizim içeriklerimizin zenginliğinin, televizyon yayıncılığımızın kalitesinin çok büyük etkisi var. Halkımızın da en güvenilir mecra olarak televizyonu tercih ediyor olmasının etkili olduğunu söylemek mümkün. Bütün bunlar bizi dünya ortalamasının üzerinde televizyon izlenen bir ülke durumuna getiriyor.” diyor.
EN ÇOK İZLEYEN ORTA YAŞ-YAŞLILAR
Tahmin edilebileceği üzere televizyon izleme oranı en çok geçkin yaş grubunda görülüyor. 45-54 yaş arasında televizyon izleme süresi 5 saat 6 dakika. 55 yaş üstünde bu saat neredeyse 6’ya yaklaşıyor.
Elbette Z ve Alfa kuşağında oranlar bir hayli düşük. Fakat Youtube‘un yeni televizyon olduğu gerçeğini göz önüne alırsak, ekran başında geçen süre bir hayli fazla.
Yine de belirli kanaatlerin gerçek olmadığını söyleyen Güleryüz;
“Diğer gruplara göre en az televizyon izleyen yaş grubu ise 12-19’dur. Bu grubun daha az televizyon izlemesinde okulda oldukları süreler etkili olmaktadır. Televizyon izleme ölçümleri kapsamında genç yetişkinler dediğimiz 15-34 yaş grubunun izlemelerinin azaldığı yolunda bir hipotez var. Bu grubun dijital mecralarda çok zaman geçirdiğine dair kanaatler var. Bizim verilerimiz bunun böyle olmadığını ortaya çıkarıyor. Verilere göre bu yaş grubunun ortalama izlemesi 3 saat 37 dakika ve önceki yıllara göre 19 dakika artış göstermiş durumda. Genç yetişkinler grubu dünyada da 6 dakika artarak 2 saat 54 dakika ortalamaya ulaşmış durumda. Dolayısıyla ‘Genç kuşakların televizyon izleme oranı düşüyor.’ şeklindeki kanaat çok gerçeği yansıtmıyor.” dedi.