Neredeyse 1 yıldır mücadele ettiğimiz Koronavirüs kaynaklı Covid-19 pandemisi hayatlarımızı kökünden değiştirdi. Sık sık uygulanan yasaklar ve kapanmalar ailelerin artık vakitlerinin yüzde 90’ını evde geçirmesine neden oluyor. Virüsten korunmak ve hayatlarımızı riske atmamak için evlerde vakit geçirmemiz büyük önem taşıyor. Fakat evde geçen vakitler de belirli sorunları beraberinde getiriyor.
Covid-19 döneminde evlere kapanma alışkanlığı ve kurallarından en çok etkilenen çocuklu aileler. İş yaşamının devam ettiği yerlerde iş sonrası stres atmanın yasaklar nedeniyle zorlaşması, insanların sosyal aktivitelerden uzak kalması çeşitli sorunları da beraberinde getiriyor. Ebeveynlerin psikolojik sorunları ise çocukları etkiliyor.
New York City’de meşhur bir terapist ve psikolog olan Gina Moffa bu sorunlara dikkat çekiyor. Moffa, Covid-19 döneminde sosyal yaşantının kısıtlanması, tatile gidilememesi, stres atacak etkinliklerden uzak kalması gibi sebeplerden en çok aile yapısının etkilendiği görüşünde.
Ebeveynlerin Koronavirüs dönemi ile gelen stresli hallerinin çocuklara da sirayet ettiğini düşünen Moffa;:”Ebeveynler anksiyete veya depresyon belirtileri gösteriyorsa, çocuklar bunu fark edecek ve bazen aynalayacaktır. Çocuklar, çok sağlıklı olmasa bile ebeveyn davranışını taklit edeceklerdir.” diyerek tehlikeye dikkat çekiyor.
Bu dönemde çocukların da kendi stres faktörleri ile uğraştığını söyleyen Moffa, devam eden süreçte ailelerin bir arada yapması gereken etkinliklere dair tavsiyelerde bulundu.
AİLELER PANDEMİ SORUNLARIYLA NASIL BAŞA ÇIKACAK?
Pandemi döneminde aileler elbette iletişim kurmaya daha çok vakit buldular. Sosyal hayatın kısıtlanması ile aileler evlerinde daha çok vakit geçiriyor. Fakat teknoloji bu iletişimin önündeki en büyük engel. Sosyal hayata dahi engel olabilen teknolojik aletler, pandemi döneminde iletişimi artması gereken aileleri aynı ev içinde yalnızlığa itmeye başladı.
Gina Moffa, ailede pandemi nedeniyle oluşan sorunlar için önerilerini şöyle sıralıyor;
1- Birlikte Okuyup-Yazma
Moffa, okumanın yaş grubu fark etmeden stres başta olmak üzere psikolojik sorunlarla başa çıkmakta bir numaralı yardımcı aktivite olduğu görüşünde.
Okuma aktivitesini ailece birlikte yapmak, yer yer okunan kitapları veya yazıları paylşmak, ailecek yazılar yazıp bunları okumak, ev içerisindeki sorunlarla başa çıkma adına yapılabilecek en önemli aktivitelerin başında geliyor.
2- Birlikte Yemek Yapın
Ailecek yapılacak aktivitelerden bir diğer birlikte yemek hazırlamak. Özellikle annelerin çocukları ile birlikte yeni yemekler keşfedip, bu yemekleri çocukları ile birlikte hazırlaması aile içi iletişimde ve ailedeki stresle başa çıkmada etkili yöntemlerden biri olacaktır.
3- Birlikte Fiziksel Aktivite Yapın
Pandemi döneminde evde olan ev ahalisi, birlikte spor yaparak güzel vakit geçirebilir. Bu aktiviteye şarkı ekleyip, spora ritim katmak eğlencenin dozunu arttıracaktır.
4- İyilik Yapın
Başkalarına yardım etmek, iyilik yapmak, sosyal sonuçları olduğu kadar bireysel sonuçları da olan bir eylemdir. Bireysel kısmı ise insanın vicdani olarak iyi hissetmesidir. Araştırmalara göre paylaşmak, iyilik yapmak stresi de azaltan bir faktör.
Ailenizle birlikte insanlara veya sokak hayvanlarına yapacağınız iyilik, hem birlik beraberlik duygularınızı güçlendirecek, hem de ailecek stresten uzak kalmanızı sağlayacaktır.
5-Çocukların Aktivitelerine Eşlik Edin
Günümüz ailelerinde görülen en büyük eksiklik çocuklarını ‘boş’ bırakmaktır. Kendi iş dünyalarına ve özel alanlarına dalan ebeveynler, çocuklarının ellerine bir telefon veya tablet verip, çocuğu internetin derin çukuruna atarak büyük bir yanlış yapmaktadır.
Pandemi döneminde aile içi iletişimi sağlamak için çocukları daha yaratıcı aktivitelere yönlendirip, çocuğunuzu keşfetmek, onunla zaman geçirmek, onun sevdiği aktivitelere katılıp eğlenmelerini sağlamak bu zorlu dönemde aile içi iletişimde etkili bir faktör olacaktır.