Ülkemizde eğitim alanında son dönemde atılan ‘mesleki eğitim’ adımları din alanında da kendisini gösterecek. Tüm alanlarda en kaliteli personeli yetiştirmek için harekete geçen Türkiye din görevlileri için de harekete geçti. Bu kapsamda ilk adım sayılabilecek Diyanet Akademisi için teklif TBMM’ye geldi. Peki Diyanet Akademisi nedir? Diyanet Akademisi ne iş yapacak?
Diyanet Akademisi ile ilgili kanun teklifi an itibari ile Ak Partili vekillerin imzası ile TBMM’ye gelmiş durumda. Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Devlet Memurları Kanunu’nda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile bu akademinin kurulması neredeyse kesin.
DİYANET AKADEMİSİ NEDİR?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bir eğitim birimi var. Akademi kurulduktan sonra eğitim birimindeki bazı faaliyetler Diyanet Akademisi’ne taşınacak. Bu akademiye çok sayıda eğitimci alınacak. Ayrıca akademinin sözleşmeli personel alma hakkı da bulunacak.
Akademinin asıl amacı nitelikli din görevlisi yetiştirmek, aday din görevlilerinin mesleki eğitimi ile hizmet içi eğitim faaliyetlerini yürütmek olacak. Bu yıl eğitimde mesleki eğitim için atılacak adımlara böylelikle İlahiyat alanı da eklenmiş oluyor.
DİYANET AKADEMİSİ’NİN İŞLEVİ
Kurum donanımlı din görevlilerinin yetişmesi için gereken tüm eğitimleri verecek. Başlı başına bir ilahiyat akademisi olacak. Böylece nitelikli din görevlileri ile gerek coğrafyamızda, gerek dünyada doğru İslam’ın anlatılması için gereken faaliyetler yapılacak.
Kurum bu kapsamda YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile ortak çalışmalar yapma hakkına sahip olacak. Ayrıca çeşitli ulusal ve uluslararası kuruluşlarla da işbirliği yapmasına olanak var.
Bu kapsamda akademinin çok sayıda akademik ve eğitimci personel alması bekleniyor.
ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEME YETİŞECEK
Akademinin bir sonraki öğretim dönemine yetişmesi için çalışmalar hızlıca yapılacak. Bugün Ak Partili vekillerin imzasıyla TBMM’ye gelecek olan yasa kısa sürede meclisten geçecek. Artık Türkiye’nin din eğitimi alanında son derece yetkin ve güzel bir akademisi olacak.
Ayrıca Diyanet Akademisinde eğitim görevlisi kadrolarının yüzde 10’una kadar, dini yüksek öğrenim dışında lisans mezunu olup yüksek lisans çalışmasını tamamlayanlar arasından Başkanlıkça yapılacak sınavda başarılı olanlar, eğitim görevlisi kadrolarında görev alabilecek.