Disleksi Nedir – Disleksi Neden Olur, Tedavisi Var mıdır?

Disleksi basit bir tanımla “öğrenme zorluğu” veya dil temelli bir öğrenme güçlüğüdür. Farklı bireyleri farklı derecelerde etkileyen bu güçlük; kelimeleri hecelemede zorlanma, hızlı okumada zorlanma, kelimeleri yazmada zorlanma ya da yanlış telaffuz etme şeklinde kendini göstermektedir. Peki tanımıyla birlikte Disleksi nedir? Eğitim açısından zorluğu büyük mü?

En büyük göstergesi, yavaş okuma, yazımda sorun yaşama veya birbirine benzeyen kelimeleri karıştırma gibi bazı semptomlardır.

Disleksili bireylerde dikkat bozukluğu, gelişimsel dil bozuklukları görülme oranı disleksili olmayan bireylere nazaran daha fazladır.

Disleksi, okuma, heceleme, yazma ve konuşma yeteneğinizi etkileyen bir öğrenme bozukluğudur. Buna sahip çocuklar genellikle zeki ve çalışkandır, ancak gördükleri harfleri bu harflerin çıkardığı seslerle ilişkilendirmekte zorlanırlar.

Yetişkinler de bu öğrenme bozukluğuna sahip olabilir. Bazı insanlara erken yaşta teşhis konsa da bazılarına yaşlanınca da konabilir. Dünya nüfusunun %3 ila %7’sinin disleksili olduğu tahmin edilmektedir. Ancak, yine de dünya nüfusunun yaklaşık %20’sinin belirli derecelerde disleksi semptomları gösterdiği belirtilmektedir.

Disleksi olan çocuklar genellikle normal görüşe sahiptir ve yaşıtları kadar zekidir. Ama okulda daha çok zorlanıyorlar; çünkü okumaları daha uzun sürüyor. Sözcüklerin işlenmesinde sorun yaşanması ayrıca hecelemeyi, yazmayı ve net bir şekilde konuşmayı zorlaştırabilir.

Disleksi Neden Olur?

Disleksi Nedir – Disleksi, genlerle bağlantılıdır, bu nedenle durum genellikle ailelerde görülür. Ebeveynleriniz, kardeşleriniz veya diğer aile üyelerinizde varsa, disleksi olma olasılığınız daha yüksektir.

Disleksinin tıbbi tanısında gelinen noktaya göre; disleksi nedeni, beynin dili işleyen bölümlerindeki farklılıklardan kaynaklanmaktadır. Disleksili kişilerde beyin görüntüleme taramaları, kişinin bir materyal okuduğunda beyninin aktif olması gereken alanlarının düzgün çalışmadığını göstermektedir.

Çocuklar okumayı öğrenmeden önce harflerin hangi sesi çıkardığını öğrenirler sonra okumayı sökerler. Oysa disleksisi olan çocuklar için beyin, harfleri çıkardıkları seslerle ilişkilendirmekte ve sonra bu sesleri kelimelere dönüştürmekte zorlanır. Yani disleksisi olan biri için “TAY” kelimesi “YAT” olarak okunabilir. Bu karışıklıklar nedeniyle, okuma yavaş ve zor bir süreç olabilir.

Disleksi herkes için farklıdır. Bazı insanlar, sonunda nasıl yönetileceğini öğrenecekleri hafif bir şekle sahiptir. Diğerlerinin üstesinden gelmek için biraz daha fazla sorun var. Çocuklar disleksiden tamamen kurtulamasalar bile, yine de okullarına devam edebilir ve hayatta da başarılı olabilirler.

Disleksi Belirtileri ve Tedavi Destek Hizmetleri

Disleksik olan bir kişinin sorunu yazılı dili öğrenme ve kullanmada görülür. Disleksik bireylerin “tersten okuduğu” bir efsanedir. Ancak yazılı metindeki imla onlar için aşılmaz bir engel gibi görünür. Çünkü öğrenciler sesler için harf sembollerini hatırlamakta ve kelimeler için hafıza oluşturmakta zorlanırlar.

Disleksi belirtileri okul öncesi çocuklarda, ilköğretim ve yetişkinlerde daha farklı şekillerde görülür.

Günümüzde disleksi tedavisi yaygındır. Okul çağı çocukları için MEB’in Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı çalışan Rehberlik Araştırma Merkezleri (RAM) okullarda disleksi taraması yapmakta veya kendisine başvuran ailelere özel eğitim programları uygulamaktadır.

Disleksili bir öğrencinin, harika öğretmeni sayesindeki öğrenme serüvenindeki başarısını konu alan milyonların izlediği bu filmi siz de mutlaka buradan izleyin.

Bir Cevap YazınCevabı iptal et