Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de eğitim her geçen gün dijital çağa ayak uydurmaya başladı. Gelişen teknoloji eğitimin de dilini ve yöntemini yeniden revize etmeye başladı. Her dönemin öncüsü olan eğitim dijital çağda da öncülük görevini yerine getirmek için dijital okul kavramını ortaya çıkardı. Bu kavramı ilk kez duyanlar ise dijital okul nedir? sorusuna yanıt aramaya başladı. Dijital eğitim ücretli midir? sorusu bu alana merakı olup cebini de düşünmek zorunda olanların bir numaralı soru işareti haline geldi.
Pandemi döneminde insanlık dijital çağa daha çok adapte olmaya başladı. Bu dönemde en çok okullar kapanmak zorunda kaldı. Virüsün yayılım alanı bulmasının önüne geçmek için okullardan feragat edildi. Fakat eğitiminden değil. Dijital eğitim kavramı tam olarak böylesine bir dönemde popüler hale geldi.
DİJİTAL OKUL NEDİR?
Kısa tanımı ile Dijital Okul, eğitimin çağın teknolojisine entegre olmuş şekline verilen isimdir. Eğitimin tamamen dijital hale geldiği biçime dijital okul ismi veriliyor. Bu eğitim türü ister tamamen dijital oluyor, isterse de destekleyici ve tamamlayıcı kısmı dijital oluyor.
Örneğin EBA, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir dijital okuludur. Uzun zamandır tamamlayıcı ve destekleyici olarak kullanıldıktan sonra, pandemi dönemi yasaklarında tamamen eğitim materyali olmuştu. Pandemi yasakları bittikten sonra eski görevine geri döndü.
MEB dışında çeşitli özel kurum ve kuruluşlar da dijital okul kavramına geçiş yapmış durumda. Bir çok özel kuruluş tamamlayıcı eğitimlerini dijital okul vasıtası ile yapıyor. Bu sayede tamamlayıcı ve destekleyici videolar ile öğrenciler eğitimlerini pekiştiriyorlar.
Dijital Okul kavramında amaç eğitimin ders zili ile sınırlı kalmayıp, çağın gereklerine ve gerçeklerine uygun şekilde olmasıdır.
DİJİTAL OKUL ÜCRETLİ Mİ?
Devlet kurumları tarafından sunulan için kesinlikle ‘ücretsiz’ diyebiliriz. Elbette dijital eğitim için gereken eğitim materyalleri maalesef biraz pahalı. İşin bu kısmı velilerin cebini bir hayli zorlamakta. Fakat dijital olanaklar devlet kaynaklarında tamamen ücretsiz olarak sunuluyor.
Ayrıca zaman zaman, örneğin Türkcell gibi büyük firmaların açtığı dijital okullar da ücretsiz olarak hizmet verebiliyor.
Yine internetin derin denizinde dijital eğitim kavramını ücretli olarak sunan bir çok platform da mevcut. Online eğitimi her nereden alırsanız alın, çeşitli bedeller karşılığında, bir çoğu sertifikalı olan bu dijital eğitim olanaklarından faydalanmak mümkün.