Amerikan Pediatri Akademisi’nin 2016’da yayınladığı “Medya ve Genç Beyinler” başlıklı araştırma makalesine göre, bebekler, küçük çocuklar ve okul öncesi eğitimde olan çocuklar artan oranlarda yeni teknolojilere doymuş aile ortamlarında büyüyorlar. Aynı dönemde sosyal medya araçlarının da gelişimine şahit olduk.
Tabii kontrol altında büyüyenler de var, kontrol dışı olanlar da…
İnteraktif medyanın küçük çocuklar için eğitsel potansiyeli olduğu kesin. Ancak, hızlı beyin gelişimi dönemini yaşayan çocukların kullanımlarına ilişkin korkular da bir o kadar büyüktür.
Makalenin yayınladığı “Klinik Etkiler”e göre, her türlü dijital medyayı aşırı derecede kullanan küçük çocuklar için gelişim ve sağlık sorunları ciddi anlamda var olmaya devam ediyor.
Kanıtlar, çocukların sağlıkları ve gelişimleri için önemli olan diğer etkinliklere katılmaları için yeterli zaman sağlamak ve daha düşük yaşlarla ilişkili medya izleme alışkanlıklarını oluşturmak için 2 ila 5 yaş arası çocuklar için dijital medya kullanımında günde 1 saatten fazla olmayacak şekilde zaman sınırlamaları önermek için yeterlidir. Buna uyulmazsa, çocukların sonraki yaşamda obezite olma riski oldukça yüksek.
Sosyal medya ve dijital teknolojiler daha yaygın hale geldikçe, ebeveynlere yalnızca çocuklarının kullandığı medyanın süresi ve içeriği konusunda değil, aynı zamanda;
(1) evlerinde geçirecekleri kablosuz boş zamanlar konusunda da rehberlik edilmelidir. Çünkü cihazlar artık her yere taşınabilir;
(2) yeni teknolojilerin sosyal ve amaçlı şekillerde kullanılma bilinci kazandırılmalıdır.
(3) uyku, egzersiz, oyun, sesli okuma ve sosyal etkileşimlerin yerini almamanın önemi gibi konular ön planda yer almalı;
konularında da eğitim verilmelidir.
Gerçekçi olmak gerekirse, çocuklara pediatrik hizmet edenlerin, ebeveynlere uygun içerik bulma kaynakları, çocuğun medya kullanımını izlemek veya sınırlamak için teknik araçlar, dijital oyun yerine, oyun veya faaliyetlere ilişkin fikirler bulma konusunda nasıl yardımcı olacaklarını ve ebeveynlerin kendi medya kullanımlarını nasıl sınırlayabileceklerini bilmeleri gerekecektir.
Ailelere Düşen Görev
Makaleye göre, ailelere yönelik sosyal medya kullanımında şu tavsiyeler yer almaktadır:
- 18 ila 24 aylıktan küçük çocuklarda dijital medya kullanımından (görüntülü sohbet hariç) kaçının.
- 18-24 aylık çocuklar için dijital medyayı tanıtmak istiyorsanız kaliteli olanı seçin ve medyayı çocuğunuzla birlikte kullanın. Bu yaş grubunda tek başına medya kullanımından kaçının.
- Teknolojiyi erkenden tanıtmak için üzerinizde baskı hissetmeyin; ara yüzler o kadar sezgisel ki, çocuklar onları evde veya okulda kullanmaya başladıklarında çabucak anlayacaklar.
- 2 ila 5 yaş arası çocuklar için, ekran kullanımını günde 1 saat yüksek kaliteli programlama ile sınırlayın. Çocuklarınızla birlikte izleyin, çocukların gördüklerini anlamalarına yardımcı olun ve öğrendiklerini çevrelerindeki dünyaya uygulamalarına yardımcı olun.
- Hızlı programlardan (küçük çocuklar da anlamaz), çok fazla dikkat dağıtıcı içeriğe sahip uygulamalardan ve herhangi bir şiddet içerikli içerikten kaçının.
- Kullanılmadığı zaman televizyonları ve diğer cihazları kapatın.
- Çocuğunuzu sakinleştirmenin tek yolu olarak medyayı kullanmaktan kaçının.
- Medyayı çocuğunuzu susturucu veya yatıştırıcı bir rol olarak kullanmayın. Çünkü çocukların kendi kararlarını ve duygularını geliştirememesine yol açabileceği endişesi vardır.
- Çocukların medya içeriğini ve hangi uygulamaların kullanıldığını veya indirildiğini izleyin. Uygulamaları çocuk kullanmadan önce test edin, birlikte oynayın ve çocuğa uygulama hakkında ne düşündüğünü sorun.
- Yatak odalarını, yemek zamanlarını ve ailece oyun zamanlarını her türlü ekrandan uzakta geçirin.
- Yatmadan 1 saat önce ekranları kapatın ve yatak odalarındaki cihazları kaldırın
- İleri düzeyde bir rahatsızlık hissederseniz çocuğunuzun doktoruna başvurun.
Sevgili okur; çocuklarınız size emanettir; yarın yetişkin olduklarında sizin bu gayretinizin sebebini daha iyi anlayacaklardır. Önemli olan iş işten geçmemiş olsun!
Yazar – Sergen Sazak / http://www.yeniegitimdergisi.com