Çocuk ve Şiir – Voltaire “Şiirin düz yazıdan farkı; az kelimeyle çok şey söylemesidir.” der. Arjantinli şair ve yazar Jorge Luis Borges “Seven Nights” eserinde şiir hakkında şunları söyler:
“Gerçekten güzel şiir yüksek sesle okunmalıdır. İyi bir şiir, tonlamalar hariç, alçak sesle veya sessizce okunmaz. Sessizce okuyabilirsek, geçerli bir şiir değildir: Şiir telaffuz ister. Şiirin, yazılı sanattan önce sözlü bir sanat olduğunu her zaman hatırlamak gerekir.”
Türkiye ve dünyanın ideolojik dönemlerinde şiir, ideolojinin araçlarından biri olarak da kullanılmıştır. Şiir, ideolojiyle ilgili duyguları ve düşünceleri aktarmanın en uygun aracıydı. Hatta rejimler kendi şairlerini de yetiştirmiştir.
İdeolojilerden bağımsız, masum şairlerin şiirlerine saygı duymalıyız. Şiir yazmak hayali dünyadan gerçek dünyaya bir yolculuktur. Böylesine kanatlanmış duygulardan fışkıran doğru kelimelere mükemmel bir vurgu yaparak, yavaş aktarılan bir şiirin sözlerini duymanın özel bir yanı vardır.
Çocuk Ve Şiir
Çocuklar doğal olarak şiirin hafifliğini ve ritmini severler ve onları şiirle meşgul etmenin en iyi yolu onu yüksek sesle okumaktır.
Şiir okumanın doğru ya da yanlış yolu yoktur. Okurken şiirdeki noktalama işaretlerini takip etmek ve normalde konuştuğunuzdan daha yavaş okumak faydalıdır.
Çocuk ve Şiir – Anlamı çocuk tarafından bilinmeyen çok zor kelime dağarcığı içermeyen şiirleri seçmek, sizin ve çocuğunuzun bunları anlamasına yardımcı olacaktır.
Şiirleri kendi kendinize okumaya ek olarak, çocuklarınızın hayal güçlerini ve şiir sevgilerini ateşlemek için aşağıdaki şeylerden bazılarını yapmalarına yardımcı olun:
Anlatı İçeren Şiirler Seçin.
Çocuk ve Şiir – Genç okuyucuların anlaması için hikayemsi şiirler okumak, kavramların anlamalarını daha anlaşılır hale getirebilir. Anlatı şiirlerinin bir başlangıcı, ortası ve sonu vardır.
Ailenizde Şiir Akşamları Düzenleyin.
Çocuk ve Şiir – Ezberlenmiş şiirler aile içinde bir gösteriye dönüştürülebilir. Şiirleri canlandırmak, tüm ailenin gerektiği yerde gülmesini ve katılımını sağlayan eğlenceli bir aile aktivitesidir.
Genç oyuncuların vurgulamaya karar verdiği kelimelere bağlı olarak şiirlerin birçok farklı anlama sahip olabileceğini vurgulamak için ailenizi şiiri farklı şekillerde icra etmeye teşvik edin.
Çok Şiir Okuyan Kolay Şiir Yazabilir.
Çocuk ve Şiir – Çok şiir okumak, çocuklarında şiir yazma yeteneklerini harekete geçirebilir. Şiir yazmanın yanlış bir yolu yoktur. Şiir yazan çocuklara yazma becerilerinde güven ve destek olunmalıdır.
Sevilen Konularda Şiir Yazmak Daha Kolaydır.
Çocuk ve Şiir – Çocuğunuza ilham kaynağı olarak en sevdiği bir nesneyi veya hayvanı seçmesini sağlayın. Onun üzerine şiir yazmasını sağlayın. Daha fazla ilham almak için o nesne veya hayvan hakkında ayrıca bir kitap okuyun veya bir konuyla ilgili bir video izletin.
Klasik Şiirleri Okuyun.
Çocuk ve Şiir – İdeolojisi hiç mühim değil; sağdan soldan çok sayıda iyi şairlerimiz var. Onların şiirlerinden okutun hatta ezberletin. Bu şiirlerin temasını canlandıran görsellerle yorumlayın.
Şiir Okuma Yarışmaları Düzenleyin.
Çocuk ve Şiir – Okullar yetmez; okullarla ortak çalışacak dil ve edebiyat alanındaki STK’lar, Yayınevleri gibi kuruluşlar şiir sevgisini, okulda, toplumda, gündemde tutmalılar. Şair buluşmaları düzenleyin.
Çocukları, şiir yazmış insanlarla tanışın veya tanıştırın. Kitap fuarları bu iş için iyidir. Misafirler fiziksel olarak gelemeseler de dijital olarak katılabilirler!
Etkinliği canlı yayınlayın veya birlikte bir toplantı düzenleyin, böylece dünyanın dört bir yanından insanlar da şiir gecesine dahil olabilir.
Dinleyicileri dikkatle dinlemeye sevk edecek mini soru cevaplarla programa katın. Şiirin okunmasından sonra, dinleyicilere bazı sorular sorun ve ardından şairin şiiri tekrar okumasını sağlayın ve dinleyiciler soruların cevabına karar vermeye odaklansınlar.
Sorulacak bazı yararlı sorular şunları içerebilir:
- Şiirin konusu nedir?
- Nerede başlıyor ve nerede bitiyor?
- Neler düşündürtüyor?
- Şiirde hangi sesler veya kelimeler dikkatinizi çekti?
Ha, bu arada şiirler ilgilenen çocuklara verilmesi gereken ödülleri unutmayalım!