Başöğretmenlik ve Uzman Öğretmenlik 2023’te mi? Önemli detay

Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı Öğretmenlik Meslek Kanunu hazırlandı ve Resmi Gazete’de yayınlandı. Herkes yürürlüğe girmesi için bu ayı bekliyordu. Fakat kanuna sürpriz bir madde eklendi ve kanundaki tüm uygulamalar için tarih başka verildi. Öte yandan yıllardır meslekte olan öğretmenler başöğretmenlik ne zaman uygulanacak? sorusuna yanıt aramaya başladı bile. Konu ile ilgili maalesef yanlış anlaşılan yerler söz konusu.

Başöğretmenlik ne zaman uygulanacak? sorusu aslında öğretmenler arasında bir süredir soruluyordu. İnsanlar önümüzdeki eğitim-öğretim yılı başlamadan bu konuda harekete geçileceğini söylemişti. Başöğretmenlik uygulama tarihi hayal kırıklığı uygulanacak.

BAŞÖĞRETMENLİK NE ZAMAN UYGULANACAK?

Bazı haberler kanallarının iddiasına göre Öğretmenlik Meslek Kanunu içerisinde verilen ifadeler doğrultusunda kanun içerisindeki uzman öğretmenlik ve Başöğretmenlik tanımlarının 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Fakat bu tartışmalı bir konu.

Bu haberler doğruysa, bu nedenle öğretmenlerin neredeyse 1 yıl daha beklemesi gerekiyor. Üstelik uzman öğretmenliğin de aynı tarihlerde başlayacağını düşünürsek, meslekte yıllarını doldurmuş öğretmenlerin ek ücret ve görevde en yüksek mertebeye çıkmak için biraz daha sabretmesi gerekecek.

MEB 2023’E KADAR BEKLEMEK ZORUNDA DEĞİL

Fakat haberlerde eksik bırakılan nokta şu. Öğretmenlik Meslek Kanunu içerisinde;

Madde 8- (1) 657 sayılı Kanunun 152 nci maddesinin “II- Tazminatlar” kısmının “B – Eğitim, Öğretim Tazminatı” bölümünde yer alan “% 40’ına” ibaresi “% 120’sine” şeklinde, “% 20’sine” ibaresi “% 60’ına” şeklinde değiştirilmiştir. “

Bu madde 15 Ocak 2023’te başlayacak. Öncesinde MEB’in Uzman Öğretmen ve Başöğretmen tanımlarını getirmesine bir engel yok. Halihazırda bunun eğitim ve sınav süreci nedeniyle daha erken başlaması zaten olası. Bu süreç 15 Ocak’tan önce bile bitse kanunda bu şekilde bir engel bulunmamaktadır.

Üstelik MEB isterse mevcut uzman öğretmenlerden doktora eğitimi olan (kademe ilerlemesi cezası bulunmayan) öğretmenlere baş öğretmenlik unvanı vererek mali haklarını da getirebilir ki buna da bir engel yoktur. Yine de elbette MEB’in hızlı hareket etmediği durumlarda bu da boşa çıkacak bir süreç olur.

Tabi burada önemli olan MEB’in harekete geçmesi. Aksi durumda gerçekten bir hayli bekleme süresi olacak ve eğitimciler açısından bu durum hoş olmayacak. MEB’in önümüzdeki günlerde sürecin başlamasına dair bir açıklama yapması da elzem görünüyor.

Bir Cevap YazınCevabı iptal et