App Nesli Nedir – X-Y-Z-Alfa Derken “Yeni” Bir Nesil Geliyor!

App Nesli Nedir – Başta anne ve babalar olmak üzere, özellikle eğitimcileri, zor günler bekliyor. Dünya değişiyor, insanlar değişiyor, kuşaklar değişiyor; her değişim beraberinde kendine özgür bir çatışmayı getiriyor.

Kuşakları kategorilere ayırarak onları anlamaya çalışıyoruz. Dünya çapında yapılan tasniflerde en belirgini şu şekilde gözüküyor:

1920’lere kadar yaşamış olan dedelerimiz veya kimine göre babalarının dedeleri, daha genç olanlara göre dedelerinin babaları “Kayıp Nesil” olarak değerlendiriliyor; bunlar savaşmışlar, şehit veya gazi olmuşlardır.

Tasnife bakalım:

Sessiz Nesil       : 1924 – 1945 arası doğanlar

Baby Boomers  : 1946 – 1964 arası doğanlar

X kuşağı             : 1965 – 1980 arası doğanlar

Y kuşağı             : 1980 – 1995 arası doğanlar

Z kuşağı             : 1995 – 2012 arası doğanlar

Alfa Gen Kuşağı         : 2013 – 2025 arası doğanlar

The App Generation (Uygulama Nesli)

Teknolojinin daha da hızlanması nedeniyle önümüzdeki yıllara yönelik tahmini tasnifler çöpe atılabilir. Çünkü ünlü Harvard psikologları dijital medya teknolojilerinin kuşaklar üzerindeki etkisini inceliyorlar ve yeni teknolojilerin gençlerin beynini de şekillendirdiğini söylüyorlar.

Bu alanın en meşhur hocalarından olan ve Çoklu Zeka teorisinin de sahibi olan Profesör Howard Gardner ve mesai arkadaşı Katie Davis, günümüzün genç insanlarını “The App Generation” olarak adlandırıyorlar. Çünkü genç beyinler bugün daha fazla birer app bağımlısı!

App (Uygulama) nedir?

Gardner ve Davis “app – uygulama” derken, her zaman mobil cihazda çalışan bir programı kastetmiyorlar. Yazarlar, geniş bir teknoloji yelpazesine atıfta bulunmak için metaforik olarak “uygulama” terimini kullanıyorlar.

Yazarların uygulamalardan çok daha fazlası hakkında konuştuğunu bilmeliyiz. Onlar için app (uygulamalar) kullanışlı bir kısaltmadır, dijital kültürümüzün temsili bir simgesidir.

Gardner ve Davis, 2014 yılında yazdıkları “The App Generation: How Today’s Youth Navigate Identity, Intimacy, and Imagination in a Digital World” isimli kitaplarında ergen yaşamının üç hayati alanıyla ilgileniyorlar:  Kimlik, Mahremiyet ve Hayal Gücü.

Kimlik, Mahremiyet ve Hayal Gücü

app nesli nedir – Yazarlar, bu kuşağın en büyük riskini App (uygulamalarında) daha doğrusu teknolojide görüyorlar. Bu risk; kimlik kaybı, mahremiyet bozulması ve hayal gücü kaybı olarak değerlendiriliyor.

Öte yandan aynı zayıf noktanın, yazarlara göre, App (uygulamalar) nın doğru şekilde ve doğru amaçlarla kullanılması durumunda nasıl faydalı olduğunu da öne çıkarıyorlar. Bu da kaçınılmaz ve bir o kadar da çarpıcı olabilir. App (uygulamalar) “Güçlü bir kimlik duygusunu teşvik edebilir, derin ilişkilere izin verebilir ve üretkenliği de teşvik edebilir.” iddiasında bulunuyorlar.

Umulan bu ikincisinin gerçekleşmesi; app (uygulamaların) genelde teknolojinin doğru amaçlarla doğru şekillerde yeni kuşaklara zarar vermeyecek şekilde kullanılması.

Bakalım ne olacak?

Araştırmacı-Yazar – Sergen Sazak –  Yeni Eğitim Dergisi

Bir Cevap Yazın Cevabı iptal et