Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Anadolu Vakfı işbirliğiyle ‘Değerli Öğretmenim’ Projesi kapsamında öğretmenlerine yönelik, 6-7-9 Nisan tarihlerinde çevrimiçi olarak 3 ayrı eğitim düzenliyor.
Verilecek Eğitim konu başlıkları şunlardır:
-Değişimi İçselleştirmek (6 Nisan 2021 Saat 20.00-22.00),
-Sanatın Eğitimdeki Gerekliliği (7 Nisan 2021 Saat 17.00-19.00),
-Duygusal Esneklik ve Direnç(9 Nisan 2021 Saat 20.00-22.00),
Eğitime katılmak isteyen öğretmenlerimizin http://meb.ai/tdkbyF adresinden giriş yaparak 31.03.2021 tarihine kadar başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir. Çevrimiçi eğitim bilgileri eğitimlerden 3 gün önce öğretmenlerimizin mail adreslerine gönderilecektir. (Eğitimlere katılan öğretmenlerimize katılım belgesi verilecektir.)
Modül | Eğitim Adı | Eğitim İçeriği |
İşini Geliştir | Değişimi İçselleştirmek | -Değişimi algılama
-Değişimin Hızı ve Değişim Eğilimleri -Değişen-değişmeyen Dengesi -Değişmemenin Maliyetini Biliyor Muyuz? -Değişim ve Biz- Konfor Alanımızda Mıyız? -Değişim Sürecinde Üstlendiğimiz Roller -Değişime verdiğimiz tepkiler-Değişim Eğrisi Analizi
|
Öğrencilerini Geliştir | Sanatın Eğitimdeki Gerekliliği | -Eğitimcisinden idarecisine kadar günlük işleyişte sanatı okul yaşamının bir parçası haline getirebilecek etkinliklerin planlanması ve bunun eğitimin bir kısmında sunulması için teknikler
-Branş öğretmenlerinin(matematik, tarih, coğrafya, fen gibi alanlarda) sanattan nasıl faydalanabileceklerini, anlatan çalışmalar ve sunumlar hazırlamaları ve bunları diğer öğretmenlerle paylaşmaları -Sanata okul yaşamında ve eğitimin içinde aktif olarak kullanan öğretmenlerden yaptıkları çalışmalar boyutunda somut örnekler |
Kendini Geliştir | Duygusal Esneklik ve Direnç | -Duyguların tanımı ve boyutları
-Kişisel ve kişiler arası duygusal zeka -Kaygının/endişenin üç boyutu -Fiziksel, duygusal, düşünsel boyut, -Duyguların kabulü, davranışların kontrolü, -Duygusal dayanıklılık ve direnç -Duygusal dayanıklılık-duygu yönetimi |
***
ANKARA KALKINMA AJANSI DESTEKLİ EĞİTİMLER
SOSYAL GİRİŞİMCİLİK SEMİNERİ
Ankara Kalkınma Ajansı tarafından sosyal girişimciliğin geliştirilmesi çalışmaları kapsamında, Müdürlüğümüz Ulusal Projeler Birimi organizasyonu ve Ankara Kalkınma Ajansı Desteği ile öğretmenlerimize yönelik olarak;
– Sosyal Girişimcilik Nedir?
– Eğitim Alanında Başarılı Sosyal Girişim Örnekleri
– Türkiye’de Sosyal Girişimcilik Ekosistemi
– Sosyal Yenilikçilik ve Eğitim-Hayal Gücü Merkezi Örneği
konu başlıklarını kapsayan “Sosyal Girişimcilik” online seminerleri 12 Nisan 2021 (saat:14.00-16.30 arası) veya 19 Nisan 2021 (saat:14.00-16.30 arası) düzenlenecektir.
***
KOD HAFTASI LİDER ÖĞRETMEN ÇAĞRISI
Kod Haftası (Codeweek) programlama ve diğer teknolojik aktiviteler yoluyla yaratıcılığı, problem çözmeyi ve iş birliğini teşvik eden bir taban hareketidir.
Kod haftasının amacı, programlamayı daha görünür kılmak, başta öğretmen ve öğrenciler olmak üzere toplumdaki herkese kodlamayla fikirlerini nasıl hayata geçirileceğini göstermek, bu becerileri ortaya çıkarmak ve kodlama konusunda herkesi öğrenme amacıyla bir araya getirmektir.
Kod haftası kapsamında katılımcılar temel programlama, robotik teknolojileri, web tasarımı, mobil uygulama geliştirme, görsel/blok programlama, bilgisayarsız etkinlikler, arttırılmış gerçeklik, giyebilir teknolojiler, 3B tasarım, yapay zekâ gibi konularda çevrimiçi ve yüz yüze etkinlikler düzenleyebilmektedir.
Pandemi döneminde de kodlama kültürünün yaygınlaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalar çevrimiçi olarak yapılabildiği ilgi yazı ile bildirilmektedir.
2021 Yılı ve sonrasında yapılacak çalışmalara yönelik planlamalar devam ettiği başta öğretmenler ve öğrencilere olmak üzere okullara ve tüm paydaşlara kod haftasının sağladığı kazanımların yaygınlaştırılabilmesi için illerini temsilen Lider Öğretmenlerin belirlenmesine yönelik açık bir çağrıya çıkılması planlanmıştır.
Bu bağlamda Kod haftası kapsamında yapılacak çalışmalara illerini temsilen dahil olmak isteyen adaylar ilgi yazı ekinde belirtilen kriterler doğrultusunda seçilecek olup, adayların http://meb.ai/93E7E adresinden 12 Nisan 2021 tarihine kadar başvurularını yapmaları gerekmektedir.
Kod Haftası Lider Öğretmenleri için Açık Çağrı Başvuru Şartları
AB Kod Haftası, Kod Haftası (Codeweek) programlama ve diğer teknolojik aktiviteler yoluyla yaratıcılığı, problem çözmeyi ve iş birliğini teşvik eden bir taban hareketidir.
Kod Haftasındaki amaç programlamayı daha görünür kılmak, gençlere, yetişkinlere ve yaşlılara fikirleri kodlamayla nasıl hayata geçirdiğinizi göstermek, bu becerileri ortaya çıkarmak ve motive olmuş kişileri öğrenme amacıyla bir araya getirmektir.
Avrupa’nın en yaygın taban girişimlerinden biri olan AB Kod Haftası Kampanyasının önemli bir parçası olmak isteyen aktif gönüllü bir öğretmen misiniz?
Öğretmenlere uluslararası görünürlük ve tanınma, ödüller, mesleki gelişim fırsatları ve çok daha fazlasını sağlayan Kod Haftasına Lider Öğretmenler arıyoruz. Eğer sizde Kod Hatfası lider öğretmenlerinden biri olmak istiyorsanız aşağıdaki formu 15 Nisan 2021 tarihine kadar doldurarak başvurunuzu yapabilirsiniz.
Başvuru sürecine aşağıdaki gibi ilerleyecektir:
- AB Kod Haftası Lider Öğretmenlerinin seçimi Kod Haftası Türkiye Ülke Temsilcileri Ekibi tarafından gerçekleştirilecek ve sürecin sonunda başarılı adaylarla e-posta yoluyla iletişime geçilecektir. Alacağımız başvuruların hacmi nedeniyle, yalnızca başarılı başvuru sahiplerine bilgi verilecektir.
- Seçim, başvuruların niteliğine ve sayına göre yapılacaktır. Belirlenen AB Kod Haftası Lider Öğretmenleri, rol tanımlarında belirtilen görevlerde gönüllü olarak merkezi ekiple beraber çalışacaklardır.
- Lider Öğretmenler topluluğu, Türkiye’nin her ilinden gönüllü, kodlama çalışmalarında hevesli eğitimcilerden oluşacaktır. AB Kod Haftası Türkiye Ekibi bölgesel ve orantılı bir temsil için gerekli çalışmaları yapacaktır. Belirlenen başvuru sahiplerine seçim sonuçları en kısa sürede bildirilecektir.
Kod Haftası Lider öğretmenleri rol tanımları:
- Gönüllü lider öğretmenlerin Kod Hatası çalışmaları kapsamında okulunda, şehrinde, ulusal konferanslarda vb. kodlama çalışmalarına aktif katılım sağlamak,
- Diğer öğretmenleri ve okul liderlerine derslerine kodlamayı dahil etmek, yapılan etkinlikleri web sitesine eklemek konusunda destek olmak,
- Profesyonel mesleki gelişim çalışmalarına liderlik etmek,
- Eğitim kaynaklarının ve öğretim materyallerinin tasarımında, yazımında ve yaygınlaştırılmasında destek olmak.
***
OKUL SPORLARI ONLİNE SATRANÇ TURNUVASI
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün 81 İl genelinde il seçmeleri, Yarı final ve Türkiye Finali ayaklarından oluşacak Okul Sporları Online Satranç Turnuvası düzenlemektedir.
2020–2021 EĞİTİM – ÖĞRETİM YILI OKUL SPORLARI MİNİKLER – KÜÇÜKLER – YILDIZLAR – GENÇLER ONLINE SATRANÇ İL SEÇMELERİ YÖNERGESİ
Gençlik ve Spor Bakanlığınca ilan edilen özel hükümler ile TSF satranç yarışmaları talimatlarının, prosedürlerinin, uygulama yönergelerinin ilgili kısımları, FIDE kuralları, ve chess.com topluluk kuralları geçerlidir.( https://www.chess.com/community)
Sporcular http://www.chess.com adresinden ücretsiz olarak kullanıcı adı oluşturduktan sonra veya var olan kullanıcı adları ile https://okuldasatranc.tsf.org.tr/ adresinden çevrim içi kayıt yaptırmalıdır.
KATEGORİ ADI | İL BİRİNCİLİĞİ GRUP ( KULÜP) BAĞLANTISI |
MİNİKLER (B) KATEGORİSİ | https://www.chess.com/club/il_turnuva_kategoriadı |
MİNİKLER (B) KIZLAR KATEGORİSİ | https://www.chess.com/club/il_turnuva_kategoriadı |
MİNİKLER (A) KATEGORİSİ | https://www.chess.com/club/il_turnuva_kategoriadı |
MİNİKLER (A) KIZLAR KATEGORİSİ | https://www.chess.com/club/il_turnuva_kategoriadı |
KÜÇÜKLER KATEGORİSİ | https://www.chess.com/club/il_turnuva_kategoriadı |
KÜÇÜKLER KIZLAR KATEGORİSİ | https://www.chess.com/club/il_turnuva_kategoriadı |
YILDIZLAR KATEGORİSİ | https://www.chess.com/club/il_turnuva_kategoriadı |
YILDIZLAR KIZLAR KATEGORİSİ | https://www.chess.com/club/il_turnuva_kategoriadı |
GENÇLER KATEGORİSİ | https://www.chess.com/club/il_turnuva_kategoriadı |
GENÇLER KIZLAR KATEGORİSİ | https://www.chess.com/club/il_turnuva_kategoriadı |
Yarışmalara ait duyurular, kayıt sistemi ve diğer bilgilendirmeler, Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü Okul Sporları Daire Başkanlığının https://spor.gsb.gov.tr/okulsportal/ adresinden ve Türkiye Satranç Federasyonunun ana sayfası ile il temsilcilikleri sayfalarından yayınlanacaktır.
İl seçmelerinin, 02-11 Nisan 2021 tarihleri arasında Chess.com platformu üzerinden 3’+2’’ zaman temposu ile 9 tur üzerinden oynanması gerekmektedir. Katılımcı sayısının az olması durumunda chess.com tarafından belirlenen tur sayısı geçerli olacaktır
İl seçmeleri sonuçlarının il temsilcileri tarafından 16 Nisan 2021 tarihine kadar okulsporlari@tsf.org.tr adresine ulaştırılması gerekmektedir.
***
“OKUL ÖNCESİNDE YAZ OKULU”
Avrupa Birliği finansman desteği ile MEB yürütülen “Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonun Desteklenmesi Projesi (PIKTES II)” kapsamında, projenin yürütüldüğü 26 ilde bulunan okul öncesi eğitim çağındaki Geçici Koruma Altındaki Suriyeli (GKAS) çocuklar ile sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı Türk çocukların bulunduğu yerleşim yerlerinde açılacak olan yaz okullarının/sınıflarının donatım, materyal ve kırtasiye malzemeleri karşılanacak, bu eğitime devam eden öğrencilere bir öğün beslenme ve servis hizmeti verilecektir.
PIKTES kapsamında olmayan diğer illerde açılacak tüm yaz okulları ile PİKTES kapsamındaki illerde olmasına rağmen yabancı çocuk bulunmayan okullarda açılacak yaz okulu sınıflarına da ihtiyaç durumuna göre eğitim materyali ve kırtasiye malzemeleri verilecek, donatım desteği sağlanabilecektir.
ÇOK KÜLTÜRLÜ ÖĞRETMEN YETERLİKLERİNİN HARMANLANMIŞ ÖĞRENME ORTAMLARIYLA KAZANDIRILMASINA YÖNELİK BİR HİZMETİÇİ EĞİTİM PROGRAMI
Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral GÜVEN’in “Çokkültürlü Öğretmen Yeterliklerinin Harmanlanmış Öğrenme Ortamlarıyla Kazandırılmasına Yönelik Bir Hizmetiçi Eğitim Programı: Tasarım, Uygulama ve Değerlendirme” başlıklı Tübitak 1001 projesi kapsamında bir çalışma yürütüldüğü ve yürütülen çalışma kapsamında ilimizde görev yapan sınıf öğretmenlerinin çokkültürlülükle ilişkili okul içi sorunlarının belirlenmesine yönelik görüşlerine gereksinim duyulduğu belirtilmektedir.
Bu kapsamda söz konusu çalışmaya veri oluşturması amacıyla oluşturulan forma https://forms.gle/1Up9vfKBCi4nPAZa9 adresinden ulaşılabilecektir.
***
“ÇOCUK GELİŞİMİ EĞİTİM ZİRVESİ”
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğünün Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünün ücretsiz mesleki gelişim seminerlerine devam etmektedir. 18 Nisan 2021 tarihinde “çocuk gelişimi eğitim zirvesini”ücretsiz seminerine katılım çağrısını duyurmaktadır.
***
SIRBİSTAN / KÜLTÜREL ETKİNLİK/ FESTİVAL
Belgrad Belediyesi ile Begrad Çocuk Kültür Merkezi tarafından 2-5 Ekim tarihleri arasında 52 incisi Türkiye geneli resmi/özel okullara yönelik olan “International of Children of Europe-Joy of Europe” festivali düzenlenecektir.