Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkıyor. 3600 ek gösterge sonrası öğretmenlerin gündemine hemen kanun yerleşecek. Gelecek olan meslek kanunu ile birlikte öğretmenlerin meslek hayatlarında köklü değişimler olacak. Önümüzdeki günlerde TBMM’de görüşülecek olan kanunda eğitim ile ilgili önemli adımlar atılacak. Bunlardan biri de AKS olacak. AKS kalkacak mı? sorusu ile ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor.
Sınavlara son
Öğretmenlik Meslek Kanunu içerisinde en büyük değişim sınav sistemlerinde olacak. Artık öğretmenler sınavdan sınava koşmayacak. Bunun yerine kariyerlerine ve mesleki gelişimlerine odaklanacaklar.
Öğretmenlik artık memurluktan ayrılarak bu kanun ile bambaşka bir tanım kazanacak. Özlük hakları ve maaşlar da bu kanun ile belirlenecek. Ayrıca özel okullarda “işçi” statüsünde çalışan öğretmenler de bu statüden çıkarılmış olacak.
Konu ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan;
“Böylece öğretmenlerimizi ülkemiz tarihinde ilk kez kapsamlı, yenilikçi ve bütüncül bir meslek kanununa kavuşturacağız. Düzenleme öğretmenlerimizin mevcut tüm kazanımlarını korurken onlara aynı zamanda yeni, sosyal ve özlük hakları da getiriyor. Öğretmenlik mesleğinin itibarına ve önemine uygun bir şekilde özgün bir bakış açısıyla hazırlanan çalışmanın eğitim camiamızda şimdiden büyük bir hüsnükabul ve sevinçle karşılandığını görüyoruz” dedi.
AKS kalkacak
Öğretmenlerin sorunlarından biri daha çözülüyor. Öğretmen, atandıktan sonra 1 yıl boyunca çalışıp başarılı performans gösterirse Adaylık Kaldırma Sınavı (AKS) için ter döküyor. Sınavda başarılı olanlar öğretmen olarak atanıyor. Sınavda başarısız olan öğretmen adayları, il içinde ya da il dışında başka okullarda görevlendiriliyor, yılın sonunda tekrar değerlendirmeye alınıyor.
İşte bu sistem kalkacak ve adaylık 2 yıldan fazla olamayacak. Böylece AKS gibi büyük bir sorun sona ermiş olacak. İlk atanan öğretmenler uzun zamandır böyle bir gelişme bekliyordu.
Uzman Öğretmen ve Başöğretmen
Meslek Kanunu içerisinde gelecek müjdelerden biri Uzman Öğretmen ve Başöğretmen kavramları. Meslekte başarılı, belli bir yılı doldurmuş olan öğretmenler artık ayrı tutulacak. Uzman Öğretmen 1000 TL, Başöğretmen 2000 TL ek ödeme alacak. Bu da meslekte yıllarını harcamış olan öğretmenlerin onurlandırılması açısından çok büyük önem taşıyor.
Ücretli Öğretmenler unutuluyor
Bu gelişmelerin her biri elbette birbirinden önemli. Fakat MEB içerisinde en büyük zorlukları yaşayan ücretli öğretmenler yine unutuldu. Bu öğretmenlerin sorunlarının çözümü son derece kritik.