Akademik Başarı – Kimin Akademik Başarıya Sahip Olacağı Doğumla Tahmin Edilebilecek

Akademik Başarı – Çocuğunuz iyi bir öğrenci olacak mı? Yeni bir araştırma, çocukların doğdukları anda akademik hayatta ne kadar başarılı olacaklarını tahmin etmenin mümkün olduğunu iddia ediyor.

Bigthink sitesinde yayınlanan makaleye göre, araştırmacılar 5.000 öğrenciden alınan verilere baktı ve akademik başarı ile güçlü bir şekilde bağlantılı 2 faktör buldu.

1- Akademik başarıya genetik yatkınlığı olan öğrencilerin, üniversiteye gitme ihtimali çok daha yüksek bulundu.

2- Aynı derecede önemli olan ikinci faktör, akademik başarıya yatkın olan çocukların öncelikle iyi eğitimli ve göreceli olarak zengin ebeveynlere sahip oldukları belirlendi.

Uluslararası bir araştırma ekibi, genetik farklılıkların ve ebeveynlerin sosyoekonomik durumunun okulda gelecekteki başarıyı sağlamada kilit rol oynadığını keşfetti. 

Akademik Başarı – Elbette, kader herkese adil davranır; bu bakımdan, sadece iyi genlere sahip olmak en önemli ve etkili faktör değildir. Çocuğun harika bir eğitim hayatı yaşaması, derslerine ve diğer gerekli eğitim araçlarına çok iyi ve metodik çalışması, zengin ebeveyne sahip olmaktan daha fazla etkiye sahiptir.

Araştırma Sonuçları Ne Diyor?

Akademik Başarı – 1994 ve 1996 yılları arasında Birleşik Krallık’ ta doğan 5.000 çocuğun verilerini inceleyen araştırma, Üniversiteye gidenler arasında çocukların yaklaşık %47’sinin eğitim için genetik bir yatkınlığa sahip olduğunu, ancak daha yoksul bir geçmişe sahip olduğunu buldu. Bunu, akademik hayat için düşük bir genetik yatkınlığa sahipken, üniversiteye giden ancak parası da olan zengin ebeveynleri olan çocukların %62’si ile karşılaştırdı.

Başarılı olup da %77’si üniversiteye giden çocukların hem zengin hem de iyi eğitimli ebeveynlere sahip oldukları gözlenirken, akademik başarı için de aileden tevarüs eden başarılı genlere sahipti.

Diğer taraftan, genetik yatkınlığı daha az olan ve aileleri refah seviyesinin en alt sınırında olan çocukların sadece %21’i üniversiteye girebildi.

Araştırmada yöntem olarak, araştırmacılar, analizleri için çocukların eğitiminin önemli aşamalarındaki test sonuçlarına, ebeveynlerinin çalışma ve eğitimlerine ilişkin verilere ve ayrıca kalıtsal genetik farklılıkların etkilerine bakmak için genom çapında poligenik puanlamaya baktılar.

Araştırmanın başyazarı, İngiltere’deki York Üniversitesi’nden Profesör Sophie von Stumm, çalışmalarının “hem yaşam biçiminin, hem de beslenmenin etkilerini” yakaladığını söyleyerek, “genlerin ve ailenin eğitimli olmasının, başarının en büyük belirleyicisi” olarak ilan etti. (Kaynak) 

Araştırmalarının ayrıca “ayrıcalıklı” büyümenin olumsuz bir “koruyucu etkiye” sahip olabileceğini de belirttiğini kaydederek, “Eğitime daha yatkın olmanızı sağlayan genetik bir yapıya sahip olmak, dezavantajlı bir geçmişe sahip bir çocuğun üniversiteye gitme olasılığını artırıyor, ancak daha avantajlı bir geçmişe sahip daha düşük genetik eğilime sahip bir çocuk kadar muhtemel değil.”

Araştırmacı-Yazar: Melike Çandır

Bir Cevap YazınCevabı iptal et